mandje is leeg
inloggen
 
 top email

De OKvlees.nl keten

Naast de kwaliteit van het vlees is het voor OKvlees.nl heel belangrijk dat alle partners in de keten goed met het dier omgaan. Bij ‘Onze Boeren’ is informatie te vinden over de leverende boeren. Maar wie zit er tussen de boer en de vriescel van OKvlees.nl?

Het is belangrijk om te beseffen dat de kwaliteit van het vlees nauw samenhangt met hoe er met de dieren wordt omgegaan in het transport en bij de slacht. Stress moet vanuit dierwelzijn natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen worden. Stress heeft echter ook een slecht effect op de kwaliteit van het vlees. Dierwelzijn en kwaliteit van het vlees gaan dus hand in hand!

Een heel belangrijke rol speelt slagerij G. ter Weele in Oene. Dat is een van de weinige zelfslachtende slagers die Nederland nog heeft. Herman ter Weele staat hoog aangeschreven in de slagerswereld. Voor OKvlees.nl slacht ter Weele (nog) niet zo veel, alleen de lammeren, de biologische runderen en de runderen van de Natuurboeren. Maar ze verwerken wel zo goed als al het vlees. Zij snijden dus de speklapjes, maken de hamburgers en de gerookte spekblokjes. Het vakmanschap van ter Weele is belangrijk voor OKvlees.nl. Zou de kwaliteit plots achteruit gaan is er iets aan de hand en gaan we daar goed naar kijken.

De kippen worden geslacht bij Esbro Doetichem. De kippen worden daar met gas verdoofd. Uitsnijden van de kippen gebeurt bij Scheria in Stompwijk. De hanen van de Lankerenhof worden bij Kemperkip geslacht en worden verdoofd dmv stroom.

Het slachten van de scharrelrunderen en varkens gebeurt bij Heinen in Zelhem. Dat is een tamelijk kleinschalig slachthuis dat veel aandacht besteedt aan het dierwelzijn en de kwaliteit van het vlees. Ze gebruiken geen automatische slachtlijn die het tempo van het slachten bepaalt. Het gaat allemaal trager, maar kwaliteitsproblemen vallen dan eerder op en er kunnen corrigerende maatregelen genomen worden. De dieren worden 24 uur voor de slacht afgeleverd. In die 24 uur kunnen de dieren tot rust komen na het transport. De meeste boeren die aan OKvlees leveren zijn aangesloten bij – of leveren aan - de coöperatie ‘Bon Vivant’. Die snijden de varkens en runderen in de zogenaamde technische delen die naar ter Weele gaan.

EKO-logo EU Organic Logo