01 RECEPTEN

Recepten

Ik weet niet of u het herkent maar knakworst staat voor mij synoniem aan kinderfeestjes. Als kind bestond mijn verjaardagmaal uit appelmoes, patat en knakworst en tussen de middag aten we soms een puntbroodje met een knakworstje en mayonaise of mosterd. Ook later toen ik zelf kinderen had zette ik die traditie voort. Alleen waaraan knakworst zijn naam ontleende: het karakteristieke ‘knak-geluid’ tijdens het afhappen of breken, ontbrak bij de worstjes uit blik. Dat komt omdat de van oorsprong gebruikte schapendarm die voor de knak zorgt, bij de blikvariant door collageen vervangen is. Daarom hoorde ik de knak voor het eerst tijdens het eten van de knakworst van OKvlees. Ik moet zeggen dat is bijzonder om te horen en het verhoogt de eetbeleving. Bij OKvlees.nl vindt u in de webshop knakworst onder het hoofdstuk varkensvlees. 

Een knakworst die in een zacht broodje wordt geserveerd met mosterd, ketchup en/of mayonaise wordt ook wel een ‘hotdog’ genoemd. Hotdogs zijn echt streetfood: eten dat meestal op straat vanuit een karretje wordt verkocht en uit de hand gegeten. De hotdog ontleent zijn naam vermoedelijk aan een Amerikaanse cartoon uit 1901. Hier werd een blaffende teckel tussen een broodje afgebeeld, omdat de plaatselijke polowedstrijd worstjes verkocht voor de honden van de bezoekers.

Hotdogs zijn er in veel soorten o.a.: de Hollandse, de aangeklede, de Utrechtse, de Limburgse, US-hotdog, de Chicago style hotdog, chilidog, bageldog, corndog, of de geheel zwarte blackdog uit Japan.

Daar komt nu de hotdog 2.0 bij, een hotdog met uienzoetzuur, mosterdmayonaise en zelfgebakken platbrood. Platbrood maak je eenvoudig in de koekenpan en is erg lekker. Kortom een lekker broodje met geluid dat je tijdens de lunch of met een kop soep als maaltijd eet. Dit recept is - op de worst verwarmen na- goed voor te bereiden. (Wie niet van rauwe ui houdt, bakt de ui een paar minuten, alvorens deze in de zoetzure marinade te leggen.)

Boonappetit!

OKVjuni2019

Voor 5 hotdogs:

 Nodig:

 • 1 verpakking OKvlees.nl knakworst, (5 stuks) ontdooid

Brood

 • 175 gram bloem + extra voor het uitrollen

 • 1 tl baksoda (natrium bicarbonaat)

 • mespunt zout

 • 125 gram Griekse yoghurt 10% vetgehalte

 • Zoetzuur van rode ui

 • 3 rode uien (plm 300 gram)

 • 1 citroen, uitgeperst

 • 1 el honing

 • Peper en zout

Mosterdmayonaise

 • 50 gram mayonaise of yogonaise

 • 25 gram Griekse yoghurt 10%

 • 30 gram grove mosterd

 • 1 volle el vers gehakte bieslook 

     
       

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

Begin met het maken van het brood. Dit kan eenvoudig in de keukenmachine of met de hand.

Meng bloem, baksoda, zout en yoghurt tot een soepel, iets plakkerig deeg. Je kunt het deeg nu meteen verwerken of ven in plastic folie gewikkeld laten rusten in de koelkast.

Verhit een koekenpan zonder vetstof. Verdeel het deeg in 5 gelijke porties en rol er met de hand een balletje van. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een ronde, platte, op een pannenkoek gelijkende plak. 

Bak deze in de droge koekenpan op laag-middelhoog vuur aan beide kanten 2-3 minuten gaar en goudbruin. Er zullen tijdens het bakken blazen ontstaan waardoor u aan een maandlandschap denkt, dat is prima. Ga zo door tot u 5 platbroden hebt gebakken.

Bewaar de broden tussen een schone theedoek dan blijven ze zacht. U kunt ze zowel warm als koud eten.

Voor het uienzoetzuur, pelt u de uien en schaaft u deze op de mandoline of in de keukenmachine (of met de hand) in dunne halve ringen. 

Meng citroensap met honing, een snuf zout en wat peper en schep de uiringen hierdoor. Laat minstens een half uur marineren, de ui wordt dan zachter. De ui eerst aanbakken in wat olie en dan marineren kan ook.

Meng voor de mosterdmayonaise alle ingrediënten door elkaar in een kommetje.

Breng water aan de kook en leg de knakworsten in de verpakking hierin. Laat het water niet koken maar houdt het tegen de kook aan. Warm de worsten 15 minuten en haal ze dan uit de verpakking.

Neem voor de hotdog 2.0 een platbrood, schep hier een laag uitgelekt uienzoetzuur op, vervolgens een knakworst en een flinke schep mosterdmayonaise. Vouw het brood dicht of rol het op en hap toe.

 

 

Boonappetit!

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040