01 RECEPTEN

Recepten

Omdat Peter Kolster recent met zijn Lies onder de Portugese zon is getrouwd, krijgt u dit keer een recept voor een taart. Want bij een bruiloft hoort nu eenmaal een bruidstaart. De bruidstaart kent een lange traditie, de Romeinen aten al een koek waarbij het bruidspaar de eerste hap nam en de rest in stukken werd gebroken om de goden gunstig te stemmen. In het Middeleeuwse Engeland namen de gasten bij een bruiloft allemaal een koek of kleine taart mee die zij op een tafel op een stapel legden. Weer wat later ging een Franse bakker de op elkaar gestapelde taarten versieren met glazuur zodat ze aan elkaar bevestigd werden en de lagen niet gingen schuiven. Nederland maakte in 1901 kennis met de klassieke gestapelde bruidstaart tijdens het huwelijk van koningin Wilhelmina. Het zou tot in de jaren ’50 duren tot de bruidstaart onder ‘het gewone volk’ ingeburgerd raakte.

Het recept voor deze maand is ook lekker als je niet gaat trouwen en bestaat uit een laag. Het is een hartige taart met gehakt, spekjes, groenten en kruiden. Bovenop allemaal kleine tomaatjes en gesmolten mozzarella. Want de tomaat, die zijn oorsprong vindt in Peru en in de 16e eeuw met de Spanjaarden naar Europa kwam, werd ook wel love apple genoemd. Daarom moest er tomaat in deze taart. Voor we aan de slag gaan rest mij Peter en Lies heel veel geluk te wensen met hun huwelijk!

Voor de taart heb ik rundergehakt gebruikt, maar het staat u geheel vrij om een andere soort te gebruiken, net waar u van houdt. Ook het deeg maakt u heel eenvoudig zelf. Vindt u dat teveel van het goede dan neemt u gewoon velletjes ontdooid bladerdeeg. 

Boonappetit!

OKVjuni2019

Voor 4-6 personen:

Deeg

  • 225 gram bloem

  • 100 gram roomboter, in blokjes

  • 1 ei

  • 1 el maanzaad

  • 1 tl paprikapoeder

  • ¼ tl zout

  • Vulling

  • 250 gram rundergehakt of naar keus (1 verpakking Okvlees.nl ontdooid)

  • 100 gram ontbijtspek fijngesneden(1 Okvlees.nl verpakking ontdooid) 

  • 1 ui, fijngesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd

  • 150 gram grof geraspte wortel

  • 1 tl sambal oelek

  • 1 el tomatenpuree

  • 1 ½ tl gedroogde oregano

  • 1 tl zout

  • versgemalen peper

  • 3 eieren

  • 75 ml room

  • 150 gram minitomaatjes

  • 125 gram (uitlekgewicht) mini mozzarella bolletjes (1 bakje uit de supermarkt)

  • Olie 

     
       

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

Voor het deeg: maak van de bloem, boter, ei, maanzaad, paprikapoeder en zout een soepel deeg. Dit kan met de hand of in de keukenmachine. Maak een bal van het deeg en verpak het in plastic, laat minimaal 30 minuten of langer rusten in de koelkast.

Voor de vulling: neem een ruime koeken- of hapjespan en verhit 1 el olie. Voeg het ui, de knoflook en het spek toe en bak, op laag vuur, regelmatig omscheppend 10 minuten. Tot de ui zachter is en het spek gaat kleuren.

Voeg dan het gehakt en de wortel toe en druk het gehakt met de spatel fijn zodat het rul kan bakken. Bak al omscheppend 5 minuten. 

Doe nu de tomatenpuree, sambal, oregano, zout en wat slagen versgemalen peper erbij en roer goed door. Bak nog 1 minuut en zet dan de warmtebron uit. Laat iets afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een spring- of quichevorm en vet deze licht in met wat olie.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van 1 cm en leg het in de vorm, of druk het direct uit in de vorm. 

Kluts in een kom de eieren met de room een snuf zout en wat peper en schep de iets afgekoelde gehaktvulling erdoor. Schep dit mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad.

Snij de tomaatjes en de bolletjes mozzarella doormidden en leg ze in cirkels op de taart,

Bak de taart in het midden van de oven in 35-40 minuten gaar, de korst is dan goudbruin en de mozzarella gesmolten en gekleurd.

Laat de taart 5 minuten rusten voordat je hem uit de vorm haalt en serveert.

Lekker met een frisse salade ernaast.

 

 

Boonappetit!

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040