01 RECEPTEN

Recepten

Misschien kent u het, net zoals ik, wel uit een speelfilm. Iemand wordt op zijn oog geslagen en legt vervolgens een rauwe biefstuk tegen het opzwellende oog. Dat zou helpen tegen de zwelling. Omdat een biefstuk (zoals alle vlees) koud bewaard moet worden is het de temperatuur die helpt, niet de biefstuk zelf. Biefstuk kun je dus maar beter eten en is er in soorten en maten. Zo is er naast gewone biefstuk ook kogelbiefstuk en haasbiefstuk. 

Een kogelbiefstuk wordt gesneden uit de bovenbil van een koe. Dit wordt zo genoemd omdat het dicht bij het kogelgewricht zit. (Dat is een gewricht dat bestaat uit een bot met een ronde kop en een kommetje waar dit in past en beweegt, denk aan uw heup.) Kogelbiefstuk is net iets malser dan gewone biefstuk en wordt gezien als een luxere variant. Biefstuk is mager vlees. Bij OKvlees.nl vindt u in de webshop zowel gewone biefstuk, kogelbiefstuk als haasbiefstuk. De kogelbiefstuk is er in de biologische en grasgevoerde variant, en verpakt per stuk met een gewicht van ongeveer 150 gram.

Deze maand gaan we een heerlijke, licht pikante salade vol groenten, noedels en kogelbiefstuk maken. Het fijne van deze salade is dat je hem (grotendeels) van tevoren kunt maken, dat hij koud wordt gegeten en dat je hem ook nog eens goed mee naar buiten kunt nemen om te picknicken. Bovendien is deze salade erg mager; biefstuk is mager vlees en de salade bevat veel groenten. Want nu de zomerse dagen weer naderen en we weer in de tuin, op het balkon of met het raam open kunnen eten gebeurt er nog iets. Veel mensen gaan op de lijn letten. Of dat nodig is kan ik natuurlijk niet voor u bepalen, dat u goed en lekker moet blijven eten kan ik u echter wel aanraden en dat lukt wonderwel met deze heerlijke salade.

 

Boonappetit!

OKVmei2019

Nodig voor 2 personen:

  • 2 kogelbiefstukjes á 150 gram, ontdooid

  • 100 gram brede rijstnoedels (of mihoen) bijv. van Conimex, bij de supermarkt of toko te koop

  • 150 gram peultjes, afgehaald

  • ½ rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt

  • ½ rijpe mango, geschild en in kleine blokjes

  • 2 lente uitjes, in stukjes gesneden

  • ½ bosjes radijsjes in dunne plakjes

  • ½ bosje koriander, blaadjes en steeltjes, grofgehakt

  • 2 handen gewassen spinazieblaadjes

  • Olie

  • 1 el vissaus (supermarkt en toko)

  • 2 el gehakte zoute pinda’s om te garneren

    Dressing

  • 2 el citroensap

  • 3 el sweet chilisaus

  • 1 tl gemberpoeder

  • 1 el vissaus

     
       

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

Doe de noedels in een brede kom of pan en kook ruim water. Overgiet de noedels en laat ze 3 minuten (of wat de verpakking vermeldt) weken. Giet ze dan af en spoel ze in een zeef af onder de koude kraan. Knip ze met de schaar wat fijner, dat eet straks wat makkelijker. Doe ze in een grote kom en schep ze om met 1 el olie.

Was de peultjes en kook ze in licht gezouten water 3 minuten. Giet af.

Doe de peultjes, de fijngehakte chilipeper, de mango blokjes, lente ui en radijsjes samen met 2/3 deel van de koriander bij de noedels.

Maak een dressing door citroensap, sweet chilisaus, gemberpoeder en vissaus door elkaar te roeren. Voeg deze aan de kom met noedels en groenten toe en schep luchtig, maar grondig door elkaar. Tot zover kunt u de salade uren van tevoren klaar maken en koel bewaren.

De biefstuk bakt u maximaal een half uur van tevoren om optimaal van de smaak te kunnen genieten.

Haal de biefstukken uit de verpakking en dep deze droog met een stuk keukenpapier. Wrijf ze in met vissaus en peper. Geen zout, de vissaus is al zout genoeg.

Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de biefstukken aan beide kanten bruin in 2-3 minuten (5 minuten in totaal). Haal de biefstuk uit de pan en leg ze op een bord dat u afdekt met aluminiumfolie. (lijkt overbodig maar helpt echt om de vleessappen in de biefstuk te houden) Laat 5 minuten rusten.

Doe ondertussen in diepe saladeborden een hand spinazie op elk bord. Schep de noedelsalade nog eenmaal door en verdeel over de spinazieblaadjes.

Snij de biefstukjes in dunne plakjes en leg ze op de salade. Garneer met de achtergehouden koriander en gehakte pinda’s en serveer. Geniet van het (hopelijk) mooie weer en dit heerlijke gerecht.

Boonappetit!

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040