01 RECEPTEN

Recepten

Voor veel mensen is het eten van wild verbonden met het najaar en dat hangt natuurlijk mede samen met het jachtseizoen dat in het najaar start. Wild heeft een kenmerkende stevige smaak. Sinds een poos biedt OKvlees.nl in de webshop onder bijzonder OK hertenvlees aan. Dat is hert afkomstig uit de Achterhoek die daar op de hertenboerderij van de familie Geerligs wordt gehouden. Deze boerderij is ook te bezoeken. [Doorklik naar link boerderij plaatsen] De oplettende lezer zal nu meteen concluderen: dan zijn deze herten niet wild. Dat klopt, de herten worden met respect voor hun natuurlijke gedrag gehouden en de kalveren worden na anderhalf jaar geslacht, dus niet –  zoals bij wild – bejaagd en geschoten. Het hertenvlees van deze herten is in vergelijking met de wilde variant minder sterk van smaak, ik zou zeggen toegankelijker. Hertenvlees is mager en bevat veel ijzer. 

Wie weleens hert in een restaurant heeft besteld kent de klassieke begeleider: veen- of vossenbessensaus, rodekool en aardappelpuree. Ik vind dat eerlijk gezegd niet zo lekker, door de (te) zoete smaak van de saus is de associatie met jam snel gemaakt.

Wat wel heel erg lekker is, is mijn recept voor vijgensaus die wonderwel combineert met hertenbiefstuk. Die hertenbiefstuk omwikkelt u eerst met een lapje spek dat tijdens het bakken krokant zoutig wordt. Eet u er een voorjaarstamppot van frisse raapsteeltjes bij dan weet u: hert past ook heel goed bij het voorjaar. Echt een feestelijk gerecht om bijvoorbeeld tijdens de Paasdagen op tafel te zetten; geen Paaslam maar Paashert.

 

Boonappetit!

OKVmaart2019 B

Voor 2 personen:

  • 1 verpakking OKvlees.nl hertenbiefstuk (dat zijn twee biefstukjes) ontdooid

  • 3 plakjes OKvlees.nl ontbijtspek, pakje á 100 gram, ontdooid.

  • Keukentouw of 2 prikkertjes

  • Peper en zout

  • 10 gram roomboter

Saus
  • 15 gram roomboter

  • 1 flinke rode ui, gepeld en heel fijn gesnipperd

  • 1 tl gedroogde tijm

  • ½ el bloem

  • 125 ml bouillon groenten- of vlees- zelfgemaakt of van een blokje

  • 40 gram vijgenjam (te kop in de supermarkt of Mediterrane winkel)

  • 100 ml rode wijn, naar keus niet te zoet

     
       

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

Maak eerst de saus, dan kunt u deze opwarmen als u de biefstuk bakt.

  • Smelt de boter in een diepe steel- of hapjespan met dikke bodem. Fruit de ui en de tijm aan en bak op middelhoog vuur al omscheppend in 10 minuten bruin en gaar.

  • Voeg de bloem toe en bak deze 30 seconden mee zodat de bloem gaart. Voeg dan de bouillon toe, roer goed en vervolgens de vijgenjam en rode wijn. Breng al roerend aan de kook en laat licht binden tot een saus. Draai het vuur uit en maak de saus op smaak met peper en eventueel zout.

  • Haal de biefstukjes uit de verpakking en dep ze aan alle kanten goed droog. Wikkel het ontbijtspek, 1 ½ plakje per biefstuk, om de zijkant van de biefstuk. Zet vast met een stukje keukentouw of een prikker.

  • Bestrooi de biefstuk aan beide kanten met peper en zout.

  • Verhit de boter in een koekenpan en wacht tot deze begint te bruisen. Doe de biefstuk in de pan en bak deze op middelhoog vuur aan de ene kant drie minuten terwijl u de biefstuk met een vork of spatel over de bodem schuift. Keer de biefstuk en bak de andere kant nog 2 minuten op dezelfde manier.

  • Serveer de biefstuk met wat saus erover en de rest ernaast.

    Boonappetit!

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040