01 RECEPTEN

Recepten

Veel van u zullen het inmiddels wel kennen of zelfs wel gemaakt hebben: pulled pork, want dit uit Amerika overgewaaide gerecht is inmiddels aardig ingeburgerd. Het langzaam gegaarde, gekruide varkensvlees wordt met twee vorken uit elkaar getrokken tot draadjes, waarna u het heerlijk oppeuzelt in een broodje of met gebakken aardappeltjes. Ik gaf u al eens het recept

Minder bekend is pulled chicken maar daar gaan we deze maand verandering in brengen. Pulled chicken is namelijk érg lekker en makkelijk te maken. De bereidingstijd is korter dan die van pulled pork. Je kunt het goed van tevoren klaarmaken en als je gaat eten kort weer opwarmen. Pulled chicken is vetarm, fijn voor wie daar op let. Je kookt de kippenpoten gaar en in een andere pan maak je de saus, die je deels aanlengt met de bouillon die ontstaat door het koken van de kip. 

Er zijn mensen die om uiteenlopende redenen liever geen varkensvlees eten. Voor hen is pulled chicken een  alternatief. Maar ook voor wie eens wat anders wil is pulled chicken een fijn gerecht. Het is kruidig en erg lekker in een pitabroodje samen met een koolsalade die als je hem coleslaw noemt opeens veel aantrekkelijker klinkt.

Bij Okvlees.nl vindt u in de webshop kippenpoten en die heeft u voor dit recept nodig, aan u de keus of u voor de scharrel- of biologische variant gaat.

 

Boonappetit!

OKVfebruari2019

Voor 4 personen:

  • 2 kippenpoten, OKvlees.nl per stuk verpakt, ontdooid

  • Zout en peper

  • ½ tl gemalen kurkuma

  • 2 el plantaardige olie

  • 1 flinke ui, gepeld en fijn gesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 tomaat, fijngehakt

  • 125 ml barbequesaus, (supermarkt, ik vind Sweet Baby Ray’s sweet ’n spicy erg lekker o.a bij AH)

  • 8 pitabroodjes

Coleslaw

  • ¼ witte kool

  • 1 grote winterwortel

  • ½ friszure appel

  • 1 flinke el yogonaise

  • Sap van een ½ citroen

     
       

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Doe de kippenpoten in een passende pan en voeg 750 ml water, 1 tl zout, versgemalen peper en de kurkuma toe. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan zachtjes pruttelen, gebruik eventueel een sudderplaatje, gedurende 50 minuten.

  • Haal de kippenpoten daarna uit de pan en laat iets afkoelen.

  • Maak ondertussen de saus. Verhit 2 el olie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook 5 minuten aan op zacht vuur. De ui hoeft niet bruin te bakken maar moet garen, Voeg dan de tomaat toe en laat deze nog 5 minuten meebakken, schep af en toe om.

  • Voeg de barbequesaus en 125 ml van de bouillon van de kippenpoten toe aan het ui-tomaatmengsel. Roer goed door zodat er een saus ontstaat en laat nog 3 minuten zachtjes pruttelen.

  • Verwijder het vel van de kippenpoten, deze wordt niet gebruikt. Pluk het vlees van de kippenpoten - dit gaat het best met de hand - en pluis het vlees een beetje zodat er reepjes/draadjes ontstaan. Doe het uitgeplozen kippenvlees in de saus, schep door elkaar en warm deze nog 5 minuten goed door. De kippenbotten kunt u weer in de bouillon doen, eventueel nog wat water toevoegen en weer aan de kook brengen om de bouillon wat sterker te maken, Laat een poosje zachtjes pruttelen en zeef deze dan. U kunt de bouillon voor soep of bijvoorbeeld risotto gebruiken of invriezen.

  • Rooster de pitabroodjes en snij ze open. Vul ze met de pulled chicken en serveer met de coleslaw die u als volgt maakt:

  • Schaaf de kool dun, rasp de wortel en appel grof. Meng in een ruime schaal. Klop een sausje van de yogonaise en het citroensap samen met wat zout en peper, schep dit door de kool. Ook dit kunt u geruime tijd van tevoren maken. 

Boonappetit!

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040