01 RECEPTEN

Recepten

 

In de eerste plaats wens ik u een voedzaam en smakelijk 2019 toe. Deze maand beginnen we met een lekker bord voedzame soep: snert!

Erwtensoep of snert is zo’n klassieker die iedereen wel kent. Voedzaam en verwarmend, heerlijk na een schaatstocht of een wandeling door een winters landschap. Vaak wordt erwtensoep in combinatie met roggebrood en katenspek gegeten. Die combinatie stamt uit de tijd dat veel mensen nog zware lichamelijke arbeid verrichten en dus, zeker in de koude wintermaanden, goed gevoed moesten worden. Het woord snert is afgeleid van het oud Hollandse ‘snerten’ wat fijnkoken betekent. Een andere verklaring is te vinden in een etymologieboek van het Afrikaans: hier is snert een afgeleide van snars: ontsnapping van darmgasse, buikwind.’ In ouderwetse versies van erwtensoep is goed te zien dat het nu zo populaire ‘nose to tail’ eten, toen heel gewoon was. Zo werd erwtensoep met een halve varkenskop gemaakt. Dat is nu in veel gezinnen zelfs op Halloween niet denkbaar. Zo’n varkenskop bevatte veel gelatineus bindweefsel en dat zorgde voor een lekkere dikke gebonden soep.

Los van het feit dat OKvlees.nl geen halve varkenskoppen verkoopt (al zou u er zeker om kunnen vragen) zijn er genoeg andere delen van het varken in de webshop te vinden die hetzelfde effect hebben: zoals hips: (de bovenpoot van het varken) varkenspootjes of varkensstaartjes. 

Ik denk dat iedereen wel een familierecept van erwtensoep heeft. Ik kreeg mijn recept van mijn moeder, die nog steeds een enorme pan kookt. Zij gebruikte schouderkarbonades en spekblokjes. En die gewoonte heb ik overgenomen, met een grote pan heb je voldoende soep om te delen, in te vriezen, op te eten en een dagje bewaren. Want ook hier geldt: een dag later is het nog lekkerder!

Boonappetit!

OKV januari2019

Voor veel borden én (een grote pan plm 6 liter) om te delen:

  • 750 gram schouderkarbonade, dat zijn +/- 3 karbonades uit de webshop

  • 800 gram split erwten

  • 3 preien, gewassen in heel dunne ringetjes gesneden

  • 2 uien, heel fijngesnipperd

  • 1 selderieknol, in kleine blokjes

  • een flinke bos selderie, steeltjes en blaadjes fijngehakt

  • 1 winterwortel, grof geraspt

  • 250 gerookte spekblokjes, 2 OKvlees verpakkingen ontdooid

  • 3 vlees of groente bouillontabletten

  • 2-3 aardappelen, geschild

  • Zout en peper 

  • 1-2 rookworsten, die vindt u bij varkensvlees in de Okvlees.nl webshop

     
       

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Zet in een grote soeppan de karbonades op met 2 liter water en breng aan de kook. Kook het vlees in 45-60 minuten gaar en haal het vlees dan van de botten. Zeef de bouillon en doe het vlees terug in de pan. 

  • Spliterwten hoef je niet te weken. Doe ze in een bolzeef en spoel ze onder stromend water af.

  • Voeg de gewassen spliterwten, de prei, uien,  selderieknol, gehakte selderie, wortel, spekblokjes en bouillontabletten, 2 tl zout en versgemalen peper toe aan het vlees. Voeg nog 1 ½ liter water toe. Breng alles aan de kook en laat zachtjes gaar koken gedurende 1 1/2 uur. Roer af en toe voorzichtig om en let daarbij goed op dat het niet aanzet. Voeg de geraspte aardappel toe (voor de binding) en laat nog 30 minuten meekoken. Gebruik eventueel een sudderplaatje.

  • Voeg als je de soep te dik vindt nog wat extra water toe. Maak de soep op smaak met zout en peper.

  • Wel de worsten volgens 20 minuten in water van 90 graden Celsius. Snij de worst in plakjes en serveer ze bij de soep.

  • Roggebrood met spek (pancetta) en een likje mosterd  is er erg lekker bij.

     

Boonappetit!

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040