01 RECEPTEN

Recepten

We horen het regelmatig: we moeten meer vis eten want dat is gezond. Bij voorkeur de vettere vissoorten zoals haring, zalm of makreel. Nu kent vrijwel iedereen gerookte of gestoomde makreel, verse makreel is een daarentegen een stuk onbekender. En dat is beslist erg jammer. Vis bakken is niet moeilijk en makreel bakken is zelfs uiterst simpel en erg lekker. In de webshop van OKvlees.nl treft u – tot mijn grote vreugde – steeds meer vissoorten aan. Het begon met forel van forellenkwekerij ’t Smallert en langzaam zwom er steeds een visje bij. Nu vindt u onder het kopje OKvis naast forel ook tong, kabeljauw, schar, schol, langoustinestaarten en makreelfilet. Met de makreelfilet maken we dit keer een heel fijne lauwwarme salade van rode biet en linzen, daarboven op komt de gebakken makreelfilet en een toefje mierikswortelhangop. Eet er roggebrood of roggeknackebrod bij, dat is een fijne combinatie. Het is zo’n lekker en mooi gerecht dat u het beslist vaker zult gaan maken. Ik gebruik Belugalinzen, dat zijn van die kleine zwarte linzen die een beetje op kaviaar lijken. Natuurlijk kunt u andere linzen nemen, maar kies wel een soort die heel blijft tijdens het koken, dus neem geen gele of oranje/rode linzen.

Het recept bestaat uit een aantal stapjes. Niets moeilijks. Doe uw schortje voor en laten we beginnen.

 

Boonappetit!

OKV oktober2018

  Voor 4 personen als hoofdgerecht, voor 6 als lunch:

  • makreelfilets, ontdooid (dat zijn twee OKvis verpakkingen)

  • 250 ml volle yoghurt

  • 1 flinke rode ui

  • 1 citroen

  • 150 gram Belugalinzen

  • 350 gram ongekookte rode biet

  • Olie

  • 1 ½ el bakgember

  • 1 laurierblaadje

  • Peper en zout

  • 1 tl gedroogde munt

  • 1 el mierikswortel uit een potje (supermarkt) 

     
       

dot-line-431-01

Zo maakt u het:

  • Begin met de hangop: doe een koffiefilterzakje in een trechter of leg een schone zakdoek of stuk kaasdoek in een vergiet. Plaats de trechter in een hoog glas of het vergiet boven een kom. Schenk de yoghurt erin en laat deze minimaal 30 minuten uitlekken.

  • Pel de ui en snij deze in halve, beslist dunne ringen. Doe in een kommetje en pers de citroen erboven uit. Maal er wat peper over en doe er snuf zout bij en schep om. Laat de ui marineren, minimaal 30 minuten of tot het gerecht klaar is.

  • Was de linzen in een bolzeef en doe ze in een pan met ruim koken water. Kook ze in 18-23 minuten gaar. Proef om te kijken of ze gaar zijn kook zo nodig iets langer. Giet de linzen af en zet apart.

  • Maak terwijl de yoghurt uitlekt, de ui marineert en de linzen koken de bietjes. Was en schil de bietjes. Rasp ze grof. 

  • Neem een diepe koeken- braad- of hapjespan en verhit hierin 2 el olie. Doe de bietjes erbij en schep om. Voeg de bakgember, 2 el water, het laurierblaadje en peper en zout toe. Laat onder regelmatig omscheppen op laag vuur de bietjes in 20 minuten garen. 

  • Voeg na 20 minuten de linzen aan de bietjes toe, schep goed door en hou warm.

  • Voor de hangop: schep de dikke yoghurt uit het filterzakje of de zeef in een kom. Voeg de munt, wat versgemalen peper en zout en de mierikswortel toe en roer goed door elkaar. 

  • Nu gaan we de makreel bakken. Dep de filets goed droog met keukenpapier. Bestrooi aan beide kanten met zout en peper. Verhit 2-3 el olie in een ruime koekenpan, heeft u die niet? Bak de filets dan in porties. Leg de filets met de velzijde (dit is belangrijk!) in de pan en bak ze op middelhoog vuur, 3 minuten. Beweeg met de keerspatel de filets over de bodem van de pan. Keer na 3 minuten de filets om en zet het vuur uit. Laat de filets nog 2 minuten garen in de warmte van de pan en dan zijn ze perfect gaar.

  • Schep de ui en marinade door het biet-linzenmengsel, en verdeel dit over 4 of 6 borden. Leg er een of anderhalve makreel filet op en garneer met een toefje mierikswortel hangop. Serveer en zet de resterende mierikswortelhangop op tafel. Serveer met roggebrood of knäckebröd.. 

 

 

Boonappetit!

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040