mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Joke's recepten

Roulade van rode biet en forel

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Deze maand geef ik u een bijzonder fijn recept dat ook geschikt is op warme dagen. Een recept met gerookte forelfilet van forelkwekerij ’t Smallert. Want ook voor vis kunt u uitstekend terecht bij Okvlees.nl, waar het visassortiment in de webshop zich langzaam aan het uitbreiden is. Met deze forelfilet maken we een roulade.

Een roulade, dat is een eierversie van een vleesrollade. Je bakt een grote, luchtige omelet in de oven. Daarover verdeel je een vulling gemaakt met de heerlijke gerookte forelfilets van forelkwekerij t Smallert en die rol je op. Vervolgens snij je er met een scherp mes mooie plakken van, en voilà. Dit recept komt uit mijn kookboek Koken met kleur! e deel ik graag met u.

We kregen een déjà vu aan onze kindertijd toen we dit voor het eerst aten. Aan de mierzoete Zwitserse rolletjes: cake gevuld met creme en jam. O wat vond ik die als kind lekker! Deze bietenroulade is écht andere koek. Dit is een hartige versie die bovendien beslist gezonder is dan die cakerolletjes.

We kregen eters en ik serveerde dit als voorgerecht. “Wat mooi”, zeiden ze en “ik heb nog nooit zoiets gegeten.” Weer even later klonk het: “Wat lekker!”

Een dag eerder aten we het op een warme dag als hoofdgerecht. “Kan zo in een restaurant”, zei mijn man. Daar hou ik van: gerechten die je zowel als voor- of hoofdgerecht of lunch kunt eten, gewoon door de portiegrootte aan te passen.

Boonappetit!

Lees meer

Afdrukken

Spaanse aardappelen

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Met regelmaat verbaas ik me erover hoe je van een paar ingrediënten iets heel erg lekkers kan maken. Dat is voor mij de magie van koken. Zoals in dit geval, aardappelen en chorizo samen in een verrukkelijk gerecht. Chorizo is een van oorsprong grove Spaanse worstsoort die zijn kleur en typerende smaakt dankt aan pimenton, gerookt paprikapoeder. Chorzio is zowel in verse als gedroogde vorm te koop en is er in een fijne en grove maling. Deze licht pittige Spaanse worst kent veel culinaire toepassingen, als broodbeleg, in stoofschotels of paella. Ik ben er dol op, en betreurde het lange tijd dat een biologische variant maar moeilijk te vinden was. Ik ging het aan Peter Kolster vragen en in mijn volhardend zijn leek ik wel wat op het konijn dat telkens bij de bakker vraagt om worteltjestaart. Op een dag was er chorizo in een grove biologische variant in de webshop. U kunt het vinden bij de vleeswaren. Ik blij, dat zult u begrijpen. Voor wie chorizo nog niet kent, of voor wie er net zoals ik dol op is, geef u ik deze keer een heerlijk recept met chorizo. Een erg lekker en makkelijk te maken recept dat ’s winters en zomers lekker is. Een frisse salade ernaast en klaar.

Boonappetit!

Lees meer

Afdrukken

Scandinavisch gehaktbrood

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

U heeft het vast gelezen en gehoord: de alarmerende staat waarin ons milieu verkeert. We bevinden ons in een gevarenzone en er zal iets moeten gebeuren willen we het tij nog enigszins keren en de wereld behouden voor de generaties die na ons komen. Een van de dwingende adviezen om de CO2-uitstoot te verlagen, een van de grote boosdoeners, is om de vleesconsumptie sterk te minderen. Het feit dat u bij OKvlees.nl bestelt geeft al aan dat u niet voor de kiloknallers gaat en een meer bewuste consument bent. Dat stemt positief. Moeten we nu allemaal stoppen met vlees eten? Ik denk en vind dat dit een persoonlijke keuze is die je niemand mag en moet opdringen/dwingen. Tegelijk met de roep om minder vlees te eten komen er dwingende adviezen om meer groenten en fruit te eten. Slechts zes procent van alle Nederlanders komt aan de aanbevolen norm van 250 gram groenten per dag.

Als we aan de ene kant met vlees moeten minderen en aan de andere kant meer groenten moeten eten is er een logische oplossing: voeg groenten aan vlees toe waardoor je minder vlees nodig hebt. Aan de hand van het hiernavolgende recept wordt het u helemaal duidelijk: ik voeg rode biet toe aan gehakt en dat tezamen vormt een heel erg lekker, zeer verrassend gehaktbrood dat u in de oven bereidt. Mocht u van plan zijn de bbq aan te steken, dan vormt u gewoon burgers van het mengsel, dat kan heel goed, eerst gehaktballen rollen en die plat drukken. In Scandinavië is het overigens heel gebruikelijk om bieten aan gehakt toe te voegen, misschien niet om voornoemde reden ontstaan maar wel omdat dit heel erg lekker is. 

In de webwinkel van Okvlees.nl treft u verschillende soorten gehakt aan, ik koos voor dit recept varkensgehakt, dat is erg lekker en sappig. U zou ook lamsgehakt, kipgehakt of half om half gehakt kunnen gebruiken. Rundergehakt is misschien een minder goede keus omdat er geen vet in dit recept wordt gebruikt en het eindresultaat dan mogelijk te droog wordt.

Het Scandinavische gehaktbrood is erg lekker met (oven)gebakken aardappelen en een frisse salade ernaast. 

Boonappetit!

Lees meer

Afdrukken

Meer artikelen...

EKO-logo EU Organic Logo