mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Joke's recepten

Oosterse shortrib (om je vingers bij op te eten..)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Shortrib is een deel van het rund dat weinig mensen kennen. Wel als riblappen die ervan gesneden worden, maar niet aan één stuk met het bot eraan. Het zijn als het ware spareribs van het rund. Shortrib moet langzaam gegaard worden en daarvoor is de oven natuurlijk heel erg geschikt. Eenmaal gaar valt het vlees vanzelf van het bot. En dan wacht er een wérkelijk heerlijk mals en smakelijk stukje vlees.

In de webshop van OKvlees.nl vindt u biologische shortrib van 1000 gram. Dat is vlees aan een stuk een beetje dooraderd, net zoals een riblap, met een groot bot eraan. Wij waren met zijn tweeën en ik dacht voor twee dagen te koken. U begrijpt het mogelijk al…wij aten gewoon alles op dag één op. Het vraagt wat voorbereiding en oventijd om dit recept te maken, maar het is beslist die moeite heel erg waard. Het vlees moet gemarineerd worden; het fijne van de OKvlees.nl verpakking is dat de zak zó stevig is dat je de marinade gewoon in de verpakking bij het vlees kunt gieten. Deze Vietnamese pepermarinade kunt u – heel makkelijk – al eerder maken. Hij blijft lang (een paar maanden) goed in de koelkast. U maakt meer marinade dan nodig; maar u kunt die overal voor gebruiken: over kip, vis of een paar lepels van de marinade door roergebakken groenten.

Begin de dag van tevoren door het vlees uit de vriezer te halen en te laten ontdooien. ’s Avonds giet u de marinade bij het vlees in de verpakking, zet het in de koelkast en de volgende dag maakt u het verder klaar.

Lees meer

Spaanse vleugeltjes

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Deze aprilmaand krijgt vleugeltjes. Kipvleugeltjes wel te verstaan. Met kipvleugeltjes is iets bijzonders aan de hand: het is een relatief goedkoop stukje kip, je kunt er heel veel mee en toch maken niet zoveel mensen ze zelf klaar. En dat is ontstellend jammer, want juist kipvleugels lenen zich voor de lekkerste gerechten én je kunt ze altijd op tafel zetten. Kipvleugels worden ook wel tv-sticks genoemd. Dat is omdat ze zo lekker wegkluiven als snack maar ook bij de hoofdmaaltijd, de bbq, de borrel of als onderdeel van een tapas of mezze maaltijd. OKvlees.nl heeft zowel scharrel- als biologische kipvleugeltjes in de webshop.

Ik verbaas me er soms over hoe ogenschijnlijk eenvoudige ingrediënten als ze samen komen een meer dan geweldig recept kunnen vormen, waarin het eindresultaat meer is dan de som der delen. Dat is zo met het recept dat ik u deze maand voorschotel, afkomstig uit Basque, een Spaans kookboek geschreven door José Pizarro. Het is eigenlijk een tapas of pinxto: een klein hapje voor bij een drankje. Ik kan u verzekeren, hier lust je een bord vol van (!) dus we maken er een hoofdmaaltijd van. Een frisse salade erbij en u bent een gevleugeld mens. Schortje voor en aan de slag.

Begin ruim van tevoren, de kipvleugels moeten marineren, minstens 4 uur maar langer mag ook.

Lees meer

Gevulde koolrolletjes met gehakt en spek

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief


Het zal u niet zijn ontgaan: de berichten van het RIVM over vlees eten en de schade daarvan voor het milieu. We moeten als we de aarde willen behouden minder vlees gaan eten. Dieren produceren mest en dat bevat methaan; een krachtig broeikasgas. In 2015 is tijdens de klimaattop in Parijs afgesproken dat we in 2020 onze CO2 uitstoot met 25% gereduceerd hebben. Stichting Urgenda, die zich bezighoudt met duurzaamheid en innovatie, dwong via de rechter de Nederlandse staat om hier haast mee te maken. Een van de drie grote maatregelen om dit te behalen is de veestapel terug te dringen en minder vlees te gaan eten. Als we allemaal een of twee dagen per week geen vlees eten dan scheelt dat al heel erg veel. U en ik kunnen echt ons steentje bijdragen. Flexitarisch eten is onze toekomst. Lang voordat dit woord uitgevonden was werd ik flexitarisch opgevoed. Niet omdat mijn ouders hippies waren maar omdat we niet genoeg geld hadden om elke dag vlees te eten. Op zondag en woensdag aten wij vlees, en dat moest dan goed en lekker vlees zijn, afkomstig van de slager. Verder aten we eieren, peulvruchten en soms vis als bron van eiwit.

Dit is een lange inleiding voor een recept. Ik realiseer het me terdege. Niks zeggen zou – gezien mijn passie voor het onderwerp – nog vreemder zijn. Ik blijf van mening: eet minder vlees en als je vlees eet zorg dan dat het goed en lekker vlees is. Vlees waarvan alle stappen in de keten transparant zijn en waarover goede afspraken gemaakt kunnen worden. Dát vlees verkoopt Okvlees.nl en dat is ook waar Okvlees.nl voor staat en waarom ik mij er van harte aan verbindt.

Gevulde koolrolletjes met gehakt en spek, dat maken we deze maand. Heel erg lekker en leuk om te maken. De pinda’s in het gehakt zijn verrassend en zorgen voor een chruncy bite. De koolrolletjes worden in een tomatensaus gestoofd en kunt u samen met rijst of pasta eten.

Lees meer

EKO-logo EU Organic Logo