mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Joke's recepten

Schnitzel in Marsala roomsaus

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Koken met drank is in sommige landen heel gebruikelijk, denk aan Zwitserse kaasfondue, Franse coq au vin, boeuf bourguignon of Italiaanse risotto. Alcohol werkt als smaakversterker en haalt de zogenaamde vijfde en hartige smaak, umami omhoog. Je zou dus kunnen zeggen dat een glaasje alcohol in het eten dat nog lekkerder maakt.

Marsala is een Italiaanse versterkte wijn die gemaakt wordt in Marsala dat in het westelijk deel van Sicilië ligt. Er worden zowel blauwe als witte druiven voor gebruikt. Behalve gedronken wordt er in de Italiaanse keuken ook met deze wijn gekookt, zowel in desserts als tiramisu als in hartige gerechten. Deze wijn koopt u in Nederland bij de slijter. Mocht u hem niet kunnen vinden dan is medium dry sherry een goed alternatief. Ik maak er een heerlijke saus mee waarin u champignons en schnitzelreepjes vindt. Dat combineert heel goed met puree of brood om de saus mee op te dippen. Afhankelijk van wat u erbij serveert en of u een soepje vooraf eet is dit gerecht voor vier of twee tot drie personen geschikt. Wij aten het met zijn tweeën.

De schnitzel kunt u ook vervangen door kipfilet of -dij. Ik nam echter schnitzelreepjes van Piggy’s Palace, daar hebben varkens een leuk leven en dat proef je terug in de smaak en het malse karakter van het vlees.

Boonappetit!

Lees meer

Afdrukken

Gevulde paprika's met Stoere Paneer (vegetarisch)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Behalve het uiterst sympathiek geprijsde en ruime assortiment van OKvlees.nl is er nog een heel mooi aspect aan het nog steeds groeiende assortiment in de webshop. Wat ik zo leuk vind is de aandacht voor kleinschalige en bijzondere, eerlijke producten. Zo ben ik enorme fan van het varkensvlees van Piggy’s Palace, de forel van viskwekerij het Smallert, wilde gans van Hollands Wild, de vegetarische producten van de Vegetarische slager, de pie’s van de Pie shop en het ijs van de Stoerderij. De Stoerderij is een buffelmelkerij die waterbuffels houdt in Son en Breugel.

Sinds een paar maanden verkoopt de webshop van Okvlees.nl ook paneer van de Stoerderij. Paneer is een ‘kaas’ die zijn oorsprong vindt in het grotendeels vegetarische India. In plaats van dierlijk stremsel wordt  citroensap of azijn gebruikt om de melk te laten stremmen. Hierdoor is het geschikt voor vegetariërs. Misschien kent u paneer wel van het eten bij een Indiaas restaurant. Daar wordt het verwerkt in (mijn favoriete gerechten) Mattar paneer of Saag paneer. Paneer kunt je lang niet overal kopen, de natuurwinkel heeft het soms. Ik was dan ook echt verheugd toen ik zag dat OKvlees.nl paneer van buffelmelk in de webshop ging verkopen. Want het is een bijzonder en verrassend product voor wie eens geen vlees op tafel wil zetten. Dat is het leuke van OKvlees.nl geen vlees eten is ook OK.

Ik kwam in een Indiaas kookboek een recept tegen van gevulde paprika’s met paneer. Dat recept heb ik een beetje aangepast. Het is erg lekker en heel makkelijk om te maken. U eet er rijst bij en een frisse salade van komkommer.

Boonappetit!

Lees meer

Afdrukken

Biefstukspiesjes met romige paprikasaus

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Het is weer januari, een voor veel mensen niet zo populaire maand. Goede voornemens zijn gesneuveld, het weer is koud, er is weinig licht en de lente en het vooruitzicht van beter weer laten nog een poos op zich wachten. Dat kan een reden voor somberte zijn. Okvlees.nl komt met een remedie: lekker eten. Want van lekker, gezond en kleurig eten kun je beslist opfleuren. In de webshop van OKvlees.nl zijn sinds een poosje heerlijke biefstukspiesjes te vinden. Van biologisch rundvlees gemaakt en gekruid met licht pittige piri piri kruiden. Deze kruiden daar zit een leuk verhaal aan vast. Piri piri betekent in het Swahili (Afrikaanse taal voornamelijk gesproken in Oost Afrika) ‘rode duivel’. Het wordt gemaakt van een pepersoort die zijn oorsprong vindt in Amerika. De Portugese zeevaarders namen de peper mee naar Afrika en daar werd het onderdeel van een kruidenmengsel. In Portugal is piri piri een bijzonder populair onderdeel van de keuken. De biefstukspiesjes piri piri van OKvlees.nl zijn gemaakt van heel mals vlees, u hoeft ze maar kort te bakken of te grillen. Biefstuk is mager, net zoals mijn romige paprikasaus die vol groenten en kleur zit. Deze saus heeft door de rode paprika vanzelf een licht zoete smaak, u maakt hem heel makkelijk in de oven. Maak er meteen wat ovengebakken aardappeltjes bij, (ongeschilde aardappelen in parten omgeschept met wat olijfolie op de bakplaat geroosterd) en u smult uzelf op een magere én erg lekkere manier de sombere dagen door. Natuurlijk kunt u dit ook eten als het mooier weer wordt.

Boonappetit!

Lees meer

Afdrukken

Meer artikelen...

EKO-logo EU Organic Logo