mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Joke's recepten

Boboti

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Ik heb op deze plaats al eerder mijn passie voor gehakt met u gedeeld. Het –in mijn ogen – meest veelzijdige vlees dat er is én voor elk wat wils. Wie het mager wil kiest rund of kip, wie van romig en wat vetter houdt kiest varkens- of lamsgehakt, en wie niet kan kiezen neemt half om half gehakt. In de webshop van OKvlees vindt u een ruim assortiment; scharrel, biologisch en bij de rundervariant ook grasgevoerd.

Als u gekozen hebt kunt u er vervolgens alle kanten en winstreken mee op. Zoals Bobotie, een heerlijk gerecht uit de Zuid Afrikaanse keuken dat in de oven wordt gebakken en bestaat uit gehakt met kruiden en een laagje van melk met ei. Dit gerecht wordt, vergelijkbaar met onze erwtensoep, als traditioneel Zuid Afrikaans beschouwd. Het heeft echter Nederlandse wortels en is met de VOC-schepen die de Kaap aandeden in Zuid Afrika terechtgekomen. Uit oude geschriften blijkt dat de Nederlanders in die tijd al wisten hoe je een kerrievleesschotel moest bereiden. Het is een gerecht waarvan je, als je al genoeg hebt gegeten, steeds nog een beetje van opschept. Omdat het zo geweldig lekker is. Met gekookte sperziebonen ernaast een mooi, kleurrijk en geweldig gerecht voor een zomeravond buiten of een winteravond binnen. Ik geef toe, de ingrediëntenlijst is langer dan u van mij gewend bent. Toch staat er niks tussen dat u niet vaker zult gebruiken, het meeste heeft u mogelijk al in huis. Tip: zet alles van tevoren klaar, dan staat het gerecht voor u het weet in de oven.

Lees meer

Vrolijke salade van rijst en gans

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Deze vrolijk gekleurde salade is een maaltijd op zich of een perfect onderdeel voor een buffet. Gans eten, dat kennen we bijna niet in Nederland. Gans kennen we uit sprookjes en uit de verhalen over overlast en schade die deze dieren rond Schiphol en in natuurgebieden veroorzaken. De gans werd op deze manier een ‘plaagbeest’ genoemd. Er is veel over te doen geweest hoe deze overlast, en bij Schiphol ook gevaar, aan te pakken. Nu mogen ze op gecontroleerde wijze bejaagd worden. Omdat wij in Nederland weinig gans eten worden de dieren veelal vernietigd. En dat is in mijn ogen pure verspilling. Als je een dier doodt, eer het dan door het op te eten. Dat gaan we in dit recept doen.

In de webshop van OKvlees.nl treft u verschillende ‘gansproducten’ van Hollands Wild aan. De ganzen zijn geschoten door jagers in de Nederlandse polders. Dit alles wordt streng gecontroleerd en het vlees wordt betrokken van jagers die Hollands Wild kent. Hier kunt u er meer over lezen.  De gerookte filet van ganzenborst is diep rood van kleur. Het is mager en erg smaakvol vlees dat u met een scherp mes in mooie plakjes of blokjes kunt snijden.

Pak u schortje en ga aan de slag!

Lees meer

Oosterse shortrib (om je vingers bij op te eten..)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Shortrib is een deel van het rund dat weinig mensen kennen. Wel als riblappen die ervan gesneden worden, maar niet aan één stuk met het bot eraan. Het zijn als het ware spareribs van het rund. Shortrib moet langzaam gegaard worden en daarvoor is de oven natuurlijk heel erg geschikt. Eenmaal gaar valt het vlees vanzelf van het bot. En dan wacht er een wérkelijk heerlijk mals en smakelijk stukje vlees.

In de webshop van OKvlees.nl vindt u biologische shortrib van 1000 gram. Dat is vlees aan een stuk een beetje dooraderd, net zoals een riblap, met een groot bot eraan. Wij waren met zijn tweeën en ik dacht voor twee dagen te koken. U begrijpt het mogelijk al…wij aten gewoon alles op dag één op. Het vraagt wat voorbereiding en oventijd om dit recept te maken, maar het is beslist die moeite heel erg waard. Het vlees moet gemarineerd worden; het fijne van de OKvlees.nl verpakking is dat de zak zó stevig is dat je de marinade gewoon in de verpakking bij het vlees kunt gieten. Deze Vietnamese pepermarinade kunt u – heel makkelijk – al eerder maken. Hij blijft lang (een paar maanden) goed in de koelkast. U maakt meer marinade dan nodig; maar u kunt die overal voor gebruiken: over kip, vis of een paar lepels van de marinade door roergebakken groenten.

Begin de dag van tevoren door het vlees uit de vriezer te halen en te laten ontdooien. ’s Avonds giet u de marinade bij het vlees in de verpakking, zet het in de koelkast en de volgende dag maakt u het verder klaar.

Lees meer

EKO-logo EU Organic Logo