mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Joke's recepten

Spaanse vleugeltjes

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Deze aprilmaand krijgt vleugeltjes. Kipvleugeltjes wel te verstaan. Met kipvleugeltjes is iets bijzonders aan de hand: het is een relatief goedkoop stukje kip, je kunt er heel veel mee en toch maken niet zoveel mensen ze zelf klaar. En dat is ontstellend jammer, want juist kipvleugels lenen zich voor de lekkerste gerechten én je kunt ze altijd op tafel zetten. Kipvleugels worden ook wel tv-sticks genoemd. Dat is omdat ze zo lekker wegkluiven als snack maar ook bij de hoofdmaaltijd, de bbq, de borrel of als onderdeel van een tapas of mezze maaltijd. OKvlees.nl heeft zowel scharrel- als biologische kipvleugeltjes in de webshop.

Ik verbaas me er soms over hoe ogenschijnlijk eenvoudige ingrediënten als ze samen komen een meer dan geweldig recept kunnen vormen, waarin het eindresultaat meer is dan de som der delen. Dat is zo met het recept dat ik u deze maand voorschotel, afkomstig uit Basque, een Spaans kookboek geschreven door José Pizarro. Het is eigenlijk een tapas of pinxto: een klein hapje voor bij een drankje. Ik kan u verzekeren, hier lust je een bord vol van (!) dus we maken er een hoofdmaaltijd van. Een frisse salade erbij en u bent een gevleugeld mens. Schortje voor en aan de slag.

Begin ruim van tevoren, de kipvleugels moeten marineren, minstens 4 uur maar langer mag ook.

Lees meer

Gevulde koolrolletjes met gehakt en spek

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief


Het zal u niet zijn ontgaan: de berichten van het RIVM over vlees eten en de schade daarvan voor het milieu. We moeten als we de aarde willen behouden minder vlees gaan eten. Dieren produceren mest en dat bevat methaan; een krachtig broeikasgas. In 2015 is tijdens de klimaattop in Parijs afgesproken dat we in 2020 onze CO2 uitstoot met 25% gereduceerd hebben. Stichting Urgenda, die zich bezighoudt met duurzaamheid en innovatie, dwong via de rechter de Nederlandse staat om hier haast mee te maken. Een van de drie grote maatregelen om dit te behalen is de veestapel terug te dringen en minder vlees te gaan eten. Als we allemaal een of twee dagen per week geen vlees eten dan scheelt dat al heel erg veel. U en ik kunnen echt ons steentje bijdragen. Flexitarisch eten is onze toekomst. Lang voordat dit woord uitgevonden was werd ik flexitarisch opgevoed. Niet omdat mijn ouders hippies waren maar omdat we niet genoeg geld hadden om elke dag vlees te eten. Op zondag en woensdag aten wij vlees, en dat moest dan goed en lekker vlees zijn, afkomstig van de slager. Verder aten we eieren, peulvruchten en soms vis als bron van eiwit.

Dit is een lange inleiding voor een recept. Ik realiseer het me terdege. Niks zeggen zou – gezien mijn passie voor het onderwerp – nog vreemder zijn. Ik blijf van mening: eet minder vlees en als je vlees eet zorg dan dat het goed en lekker vlees is. Vlees waarvan alle stappen in de keten transparant zijn en waarover goede afspraken gemaakt kunnen worden. Dát vlees verkoopt Okvlees.nl en dat is ook waar Okvlees.nl voor staat en waarom ik mij er van harte aan verbindt.

Gevulde koolrolletjes met gehakt en spek, dat maken we deze maand. Heel erg lekker en leuk om te maken. De pinda’s in het gehakt zijn verrassend en zorgen voor een chruncy bite. De koolrolletjes worden in een tomatensaus gestoofd en kunt u samen met rijst of pasta eten.

Lees meer

Kleurige shoarma schotel

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief


In de tijd dat ik nog vaak uitging om te dansen tot diep in de nacht at ik het heel vaak: shoarma. Van dansen word je hongerig en dan was zo’n broodje met warm vlees en veel knoflooksaus precies wat ik nodig had om de weg terug naar huis te fietsen.

Shoarma, in dunne reepjes gesneden gekruid vlees vindt zijn oorsprong in het Midden Oosten, waar men het traditioneel van lamsvlees maakt. Het kruidenmengsel waarmee het vlees op smaak gemaakt wordt, bevat onder andere komijn, kardemon, kaneel en nootmuskaat. Traditioneel wordt het in een pitabroodje met wat sla opgediend. Een aantal jaar geleden verscheen daar een variant op: de kapsalon. Een in mijn ogen schrikbarende opstapeling van shoarmavlees, gebakken ui, patat, salade, knoflooksaus en royaal jonge kaas wordt even onder de grill gezet en opgediend. Het werd een hit. Mijn zoon, destijds een puber, wilde een kapsalon, dus ik ging met hem ‘’uit eten’’. Ik zat aan een spa rood en zag hoe hij met smaak die enorme vette calorierijke hap naar binnen werkte. Dit was beslist een zwaarder verhaal dan het broodje shoarma dat ik destijds verslond.

In januari letten veel mensen weer op de lijn, de portemonnee en hun eetgewoonten. Het mag in tegenstelling tot december allemaal wel wat minder. In dat licht straalt mijn kleurige shoarmaschotel als een echte ster: heerlijk, kleurig, mager en zó klaar met een minimum aan afwas. In de webshop van OKvlees.nl treft u zowel shoarma van lamsvlees als van varkensvlees gemaakt, allebei heerlijk gekruid. Ook kunt u van naturel kipreepjes zelf kipshoarma maken, door shoarmakruiden te kopen en de kip zelf te kruiden. Ik hoop dat u net zo zult genieten van mijn kleurige shoarmaschotel als wij dat doen. Heerlijk met een frisse salade erbij.

Lees meer

EKO-logo EU Organic Logo