01 RECEPTEN

Recepten

Het was een idee van mijn dochter. Ze had het gezien bij de Flintstones: Bambam zwaaiend met een op een hele ham gelijkende homp vlees. Dat zag ze zichzelf ook wel doen. Ik weer minder, van dat zwaaien dan. Van een groot stuk vlees ben ik wel weer voorstander.
Eerst moesten we bepalen welk stuk vlees het moest worden. Een hele ham is wat veel voor een gezin van 3. In het boek "Van het Varken" van Reynaud zag ik een stuk dat niet te groot leek: de bovenvoorpoot, met zwoerd. Toen we het thuis kregen, bleek het toch nog een heel ding te zijn (1,25 kg!). Het recept heb ik versimpeld en verkort:
Eerst 2 uur koken in licht gezouten water. Ik had het zwoerd moeten insnijden, want door het koken scheurt het.
Dan rijkelijk bestrijken met marinade: 2 el soyasaus, 2 el bruine basterdsuiker, klein blikje tomatenpuree, 1 el mosterd (had ketchup moeten zijn, maar dat had ik niet), 2 el honing, 2 el plantaardige olie.
Aantal uren laten rusten, dit is bij mij heel afhankelijk van hoeveel tijd ik heb, in dit geval was het 5 uur.
Als laatste in een lauwe oven (140 oC) zo'n uur of twee.
En oh, wat is dat lekker! Zo'n knots lijkt qua samenstelling veel op buikspek: vlees met vet gemarmerd. Door de langzame, lange garing wordt het bijna één geheel en smelt het in de mond. Het vlees is iets steviger en meer aanwezig dan in buikspek. Het is voornamelijk ook op.
 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040