01 BLOG

Blog

Misschien heeft u het ook wel, van die dromen waarvan het niet eens uitmaakt of ze ooit uit zullen komen, maar die gewoon zo lekker zijn om te hebben. Eén van mijn dromen is om ooit een groot huis met een dito stuk land te bezitten waar ik dan een varken zal gaan houden. Dat varken zal ik nooit opeten, maar wordt een soort gezellig rondscharrelend huis-tuindier. Ik heb al bedacht dat ik hem Kees ga noemen.

Toen ik aan Peter Kolster zei dat ik de boeren van wie hij de dieren betrekt wel eens wilde bezoeken, was dat snel geregeld. Op een dag in mei trokken wij door het land bij wijze van een soort boerderijtournee. Ik bezocht achtereenvolgens een biologische runderboer, een scharrelkippenboer en een biologische varkensboer. Allen ontvingen mij gastvrij op hun bedrijf en beantwoorden mijn vragen die behalve mijn kritische houding ook mijn stadse afkomst lieten zien. Om gepast te verschijnen had ik bijvoorbeeld biggenroze laarsjes gekocht, ik wilde toch stijlvol op zo’n boerderij


Via de social media waaronder twitter had Peter Kolster uit naam van OKvlees.nl iedereen met belangstelling voor diervriendelijk vlees uitgenodigd om te komen proeven. Het getuigt in mijn ogen van een zeker soort lef én een onvoorwaardelijk geloof in het product dat je wilt gaan verkopen om een proeverij te organiseren.
Op een zonovergoten woensdag eind mei was het zover; in kookstudio Amsterdam gelegen in de Amsterdamse Pijp om de hoek van de Albert Cuyp markt. (Natuurlijk is de locatie niet van belang maar de vorige proeverij vond plaats tussen de koeien om maar even wat te noemen..) Met een wijntje en een praatje werden we verwelkomd. Peter Kolster vertelde in het kort het idee dat hij met OKvlees.nl voor ogen heeft: diervriendelijk geproduceerd vlees dat betaalbaar is. En waar ruimte is voor interactie met de klant.
Wie een bijzonder stuk vlees wil, anders gesneden dan het gebruikelijke, kan dat ook bij Peter bestellen. Ook het vervoer dat natuurlijk piekfijn in orde moet, zijn kwam ter sprake. Voor een deel zal dit via TNT verzorgd gaan worden met een ingenieus koelsysteem.

Marc Veltman, smaakmaker pur sang, is verantwoordelijk voor de smaak die de gekruide producten zullen gaan krijgen;

Als je dieper duikt in de dierenwelzijn dan komen er soms ook wel eens zaken boven tafel die je aan het denken zetten. Wat is er aan de hand? Ik deelde via twitter een leuk artikel over een biologisch kalveren bedrijf, Ecofields. Ze houden daar stiertjes, die ze  slachten als ze ongeveer een jaar oud zijn. Dat geeft rosé kalfsvlees.

Nu bleek weer eens dat tweeps met vragen en opmerkingen je kunnen helpen om  je eigen
vragen nóg scherper te krijgen. De 1e reactie op mijn tweet was van een iemand die morele bezwaren heeft tegen het eten van jonge dieren. Mijn reactie daarop was wat boeren dan met de stierkalfjes moeten doen. Er worden nu eenmaal evenveel koeien als stieren geboren. Zo werkt 't in de natuur. Haar logische antwoord was, laat de dieren dan in ieder geval ouder
worden en slacht ze dan. Maar ja, was mijn reactie, stieren zijn gevaarlijke dieren (er worden regelmatig boeren door stieren gedood!). Zo maar oud laten worden is nogal wat problemen over jezelf afroepen.

Hier kwam toch wel een interessante vraag naar voren. Ik heb op mijn blog over de verschillen tussen biologisch/scharrel/regulier juist aangegeven dat bij biologisch en scharrel runderen weidegang hebben. Ik weet dat bij de vleesrassen ook stieren worden geslacht, dieren van rond de 2 jaar. Hoe gaat dat dan? Dat heb ik meteen gecontroleerd bij de boeren en de certificerende instanties, Skal en Producert. Wat blijkt nu; de eerste tijd lopen de stierkalfjes met hun (half) zusjes buiten bij de koe. Na hun eerste winter blijven de stieren op stal, zowel bij biologisch als bij scharrel. Geheel volgens de regels.  Wel stallen die aan de eisen van die keurmerken voldoen, dus voldoende ruimte, licht etc. Bij biologisch hebben ze een beperkte uitloop naar buiten (die 75% overdekt mag zijn). Dus, kan ik nog wel zeggen dat de runderen buiten lopen? Kan ik met wat ik met OKvlees.nl wil zijn wel stierenvlees verkopen?

Dus, een dilemma waar ik eens goed over na moest denken. Moet ik nu alleen maar vlees van scharrel en biologische koeien verkopen? Die lopen ook hun 2e jaar buiten. Mijn conclusie is dat ik wel stierenvlees ga verkopen. Waarom? De stieren hebben een beter leven dan gangbare stieren, ook in de stal. Het 1e levensjaar zijn ze buiten geweest, en hebben ze kunnen drinken bij de koe. En, ook niet onbelangrijk: wat moet er anders gebeuren met die stieren? Als kalf verkopen? Dan weet je bijna zeker dat ze een veel minder leven tegemoet gaan in een traditionele kalvermesterij. En dan export want in Nederland blieven we geen kalfsvlees. Dus, ik kies ervoor om stieren niet uit te sluiten, ook al komen ze een groot deel van hun leven niet in de wei. Dat is volgens mij de zuiverste keuze...

OKvlees.nl verkoopt scharrelvlees en biologisch vlees. Niet met pakketten met vaste samenstelling, maar u kunt zelf kiezen uit het grote assortiment.  Vlees uit de bio-industrie, het reguliere vlees, is goedkoper dan scharrel en biologisch vlees. Biologisch vlees is ook bij OKvlees.nl het duurst. Wat verklaart nu de verschillen in prijs, wat zijn nu de verschillen tussen de soorten vlees? SCHARREL EN BIOLOGISCH ZIJN ECHT ANDERS

Dieren die als scharrel of biologisch opgroeien hebben echt een ander leven dan de dieren uit de bio-industrie. Beide zijn duidelijk diervriendelijker (waarbij biologisch net iets diervriendelijker is), en daar gaat het vooral om bij OKvlees.nl.

Op hoofdlijnen zijn de verschillen:
Bij scharrel en biologische dieren wordt veel minder antibiotica gebruikt dan in de bio-industrie, en er worden geen groeibevorderaars of hormonen (zoals bronst s

Net als bij de 1e enquête hebben meer dan 170 mensen hebben de 2e OKvlees.nl enquête ingevuld.  En dat in een kortere periode! Geweldig!Ik laat hier slechts een deel van de resultaten zien. Omdat het gewoonweg te veel is volgt de rest later. Ik noem ook de gevolgen die de resultaten hebben voor OKvlees.nl. We doen de
enquêtes tenslotte niet voor niets, ze zijn een belangrijk middel voor het bouwen van OKvlees.nl!
64% van de invullers koopt biologisch vlees, 62% regulier en 44% scharrelvlees
Het gebruik van een bestaand keurmerk is belangrijk. 65% vindt het belangrijk tot

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040