01 BLOG

Blog

Als je dieper duikt in de dierenwelzijn dan komen er soms ook wel eens zaken boven tafel die je aan het denken zetten. Wat is er aan de hand? Ik deelde via twitter een leuk artikel over een biologisch kalveren bedrijf, Ecofields. Ze houden daar stiertjes, die ze  slachten als ze ongeveer een jaar oud zijn. Dat geeft rosé kalfsvlees.

Nu bleek weer eens dat tweeps met vragen en opmerkingen je kunnen helpen om  je eigen
vragen nóg scherper te krijgen. De 1e reactie op mijn tweet was van een iemand die morele bezwaren heeft tegen het eten van jonge dieren. Mijn reactie daarop was wat boeren dan met de stierkalfjes moeten doen. Er worden nu eenmaal evenveel koeien als stieren geboren. Zo werkt 't in de natuur. Haar logische antwoord was, laat de dieren dan in ieder geval ouder
worden en slacht ze dan. Maar ja, was mijn reactie, stieren zijn gevaarlijke dieren (er worden regelmatig boeren door stieren gedood!). Zo maar oud laten worden is nogal wat problemen over jezelf afroepen.

Hier kwam toch wel een interessante vraag naar voren. Ik heb op mijn blog over de verschillen tussen biologisch/scharrel/regulier juist aangegeven dat bij biologisch en scharrel runderen weidegang hebben. Ik weet dat bij de vleesrassen ook stieren worden geslacht, dieren van rond de 2 jaar. Hoe gaat dat dan? Dat heb ik meteen gecontroleerd bij de boeren en de certificerende instanties, Skal en Producert. Wat blijkt nu; de eerste tijd lopen de stierkalfjes met hun (half) zusjes buiten bij de koe. Na hun eerste winter blijven de stieren op stal, zowel bij biologisch als bij scharrel. Geheel volgens de regels.  Wel stallen die aan de eisen van die keurmerken voldoen, dus voldoende ruimte, licht etc. Bij biologisch hebben ze een beperkte uitloop naar buiten (die 75% overdekt mag zijn). Dus, kan ik nog wel zeggen dat de runderen buiten lopen? Kan ik met wat ik met OKvlees.nl wil zijn wel stierenvlees verkopen?

Dus, een dilemma waar ik eens goed over na moest denken. Moet ik nu alleen maar vlees van scharrel en biologische koeien verkopen? Die lopen ook hun 2e jaar buiten. Mijn conclusie is dat ik wel stierenvlees ga verkopen. Waarom? De stieren hebben een beter leven dan gangbare stieren, ook in de stal. Het 1e levensjaar zijn ze buiten geweest, en hebben ze kunnen drinken bij de koe. En, ook niet onbelangrijk: wat moet er anders gebeuren met die stieren? Als kalf verkopen? Dan weet je bijna zeker dat ze een veel minder leven tegemoet gaan in een traditionele kalvermesterij. En dan export want in Nederland blieven we geen kalfsvlees. Dus, ik kies ervoor om stieren niet uit te sluiten, ook al komen ze een groot deel van hun leven niet in de wei. Dat is volgens mij de zuiverste keuze...

OKvlees.nl verkoopt scharrelvlees en biologisch vlees. Niet met pakketten met vaste samenstelling, maar u kunt zelf kiezen uit het grote assortiment.  Vlees uit de bio-industrie, het reguliere vlees, is goedkoper dan scharrel en biologisch vlees. Biologisch vlees is ook bij OKvlees.nl het duurst. Wat verklaart nu de verschillen in prijs, wat zijn nu de verschillen tussen de soorten vlees? SCHARREL EN BIOLOGISCH ZIJN ECHT ANDERS

Dieren die als scharrel of biologisch opgroeien hebben echt een ander leven dan de dieren uit de bio-industrie. Beide zijn duidelijk diervriendelijker (waarbij biologisch net iets diervriendelijker is), en daar gaat het vooral om bij OKvlees.nl.

Op hoofdlijnen zijn de verschillen:
Bij scharrel en biologische dieren wordt veel minder antibiotica gebruikt dan in de bio-industrie, en er worden geen groeibevorderaars of hormonen (zoals bronst s

Net als bij de 1e enquête hebben meer dan 170 mensen hebben de 2e OKvlees.nl enquête ingevuld.  En dat in een kortere periode! Geweldig!Ik laat hier slechts een deel van de resultaten zien. Omdat het gewoonweg te veel is volgt de rest later. Ik noem ook de gevolgen die de resultaten hebben voor OKvlees.nl. We doen de
enquêtes tenslotte niet voor niets, ze zijn een belangrijk middel voor het bouwen van OKvlees.nl!
64% van de invullers koopt biologisch vlees, 62% regulier en 44% scharrelvlees
Het gebruik van een bestaand keurmerk is belangrijk. 65% vindt het belangrijk tot

Ik vind het van groot belang om bij bouwen van OKvlees.nl zoveel mogelijk de mening van potentiële klanten te horen. Dat doe ik via internet (‘crowdsourcing’). Dan krijg je ook verrassende ontwikkelingen! De 1e enquête leerde me dat jullie heel bewust met vlees omgaan; 50% eet minder dan 4x per week vlees, 25% eet 5x per week vlees. En de smaak van vlees is zeer belangrijk. Deze boodschap - vlees is niet vanzelfsprekend en het moet l
ekker zijn - was te duidelijk om te laten liggen. 
Via Twitter had ik contact met Joke Boon, een kookboekenschrijfster die niet kan ruiken en dus niet kan proeven (zie hier meer informatie). Kennismaken in de echte wereld maakte me echt enthousiast. Met een duidelijke visie maakt Joke hele mooie gerechten, met en zonder vlees. Met een vleug(je) eigenzinnigheid, net wat ik wil.
Wat gaan we samen doen? De komende maanden gaat Joke recepten plaatsen op de webwinkel. Gerechten met en zonder vlees, met grotendeels dezelfde ingrediënten. Zo kan OKvlees.nl je ook culinair gaan prikkelen. Lekker, en niet vanzelfsprekend met vlees.

Hieronder Joke's eerste column!

Hartelijke groet,
Peter

Voor veel menSmaakvol201kleinsen is eten emotie. Daarmee bedoel ik niet de groep mensen de gedachteloos een bord eten naar binnen werkt met hun ogen strak op het tv-scherm gericht. Die vermalen voedsel om aan voedingsstoffen te komen.
Ik bedoel mensen zoals u en ik. Die nadenken over hun eten en de afkomst van dat eten. Of het verantwoord is geproduceerd, of het een acceptabel aantal foodmiles heeft afgelegd, of het met respect voor het milieu tot stand is gekomen. Bij het eten van vlees komt daar nog het aspect van dierenwelzijn bij om de hoek kijken. Als eten al emotie is, dan is het eten van vlees dat voor veel mensen zeker. Je eet een dier dat voor jouw consumptie geslacht is. Voor velen van ons is dat de ver van ons bed show. Immers het vlees in de supermarkt is nauwelijks nog te herleiden tot een dier. De afgesneden lapjes, burgers of vinken verpakt in rustgevend groen plastic staan daar ook wel heel ver vanaf.
Sinds mijn kinderjaren ben ik gedurende lange en korte periodes vegetariër geweest.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040