01 BLOG

Blog

Begin augustus brak dan eindelijk de door mij zo felbegeerde vakantie aan. Op de laatste dag voor het vertrek moesten we nog veel doen. Waaronder het aanschaffen van enkele noodzakelijkheden. De zwembroek van mijn man was plotseling spoorloos verdwenen en mijn puberdochter had beslist niet genoeg aan de kleine koffer waarin ze anders altijd nog ruimte overhield. Ik ging op pad. Bij een groot warenhuis werd mij bij de kassa gevraagd of ik een worst wilde. Voor ik kon zeggen dat ik uitsluitend OKvlees eet, hield de cassière een opblaasbare rookworst omhoog en stopte hem bij de zwembroek in het tasje.

Anderhalve dag later blies ik op het strand van Cyprus de rookworst op. Mijn man,

Na bijna een jaar lang vlees te verkopen is OKvlees.nl ook begonnen met de verkoop van vegetarisch vlees. Helemaal geen vreemde stap, want we eten steeds vaker een dagje geen vlees. Misschien wel vreemd is dat je voor dat andere stukje ‘vlees’, een lekkere visje, nog niet bij OKvlees.nl kon zijn. Dat is nu verleden tijd!

‘Wij Nederlanders’ eten gemiddeld 3,6 kg vis per jaar. Ter vergelijking: we eten gemiddeld 86 kg vlees per jaar! Ongeveer 50% van de vis die we eten komt uit de zee, de rest wordt gekweekt en wordt hoofdzakelijk geïmporteerd. Maar hoe goed is die geïmporteerde vis eigenlijk? Helaas blijkt steeds dat er vaak veel mis mee is. Ik, Harm Luisman van Vallei vis, vindt dat erg jammer, want dat hoeft helemaal niet!

Samen met Jeroen Schuphof ben ik eind vorig jaar begonnen met een viskwekerij. We kweken, nu nog op kleine schaal, beek- en regenboogforel.

regenboogforel3Uiteindelijk willen we meerdere soorten vis voor de Nederlandse markt kweken. We kweken onze vis zo goed als mogelijk voor mens, dier en milieu. Dat klinkt mooi maar is niet zo eenvoudig. Wat is namelijk zo goed als mogelijk voor mens, dier en milieu?

Bron foto: flickr.com San Diego Shooter

Gelukkig is het antwoord niet zo moeilijk: goed voor jou
betekent dat we een kweektechniek gebruiken waardoor de smaak altijd goed is en we ziektes grotendeels kunnen voorkomen. Goed voor het dier betekent dat we continue kijken naar wat de vissen fijn vinden. We hebben bijvoorbeeld bij onze beekforellen buizen opgehangen waarin ze kunnen schuilen (en dat doen ze graag!). Daarnaast werken we samen met de Dierenbescherming bij de ontwikkeling van ‘het beter levenkeurmerk’ voor viskweek in Nederland. Super dat we hierin kunnen samenwerken! Tot slot willen we zo goed als mogelijk kweken voor het milieu. Bijna alle kwekerijen belasten het milieu, vaak meer dan je zou willen. Wij hebben dat probleem op een unieke wijze kunnen oplossen door samen te werken met een papierfabriek. Papier maken en viskweken blijken namelijk erg goed samen te gaan: we kunnen het schone bronwater van de papierfabriek gebruiken, de warmte van hun afvalstromen hergebruiken en gebruik maken van hun afvalzuivering. Dat laatste maakt ons echt uniek. Door hun afvalstroom met die van ons te combineren hoeft de papierfabriek minder grondstoffen te gebruiken terwijl het gezuiverde water net zo schoon blijft. Ik zou er graag meer over vertellen, maar Peter Kolster heeft me gevraagd een ‘korte’ blog te schrijven!

Vallei vis is nog volop in oprichting. Eind 2011 zijn we begonnen met een kleine proef met Europese beekforel en Amerikaanse regenboogforel. We zijn nu nog in afwachting van een definitief akkoord met de papierfabriek om onze echte kwekerij te bouwen. Vanaf begin 2013 hopen we continue onze forellen te kunnen leveren.

Vorig jaar hebben Jeroen en ik Peter ontmoet. We spraken over elkaars plannen, over vlees en vis. Een ding was al snel duidelijk, we delen een passie voor goede en lekkere producten. We spraken af dat Peter een ‘test’ zou doen zodra we onze eerste vissen hadden…en die hebben we nu. De eerste 30 regenboogforellen uit onze proef zijn te bestellen. Jeroen en ik zijn erg benieuwd wat jullie ervan vinden!

Harm Luisman, mede eigenaar van Vallei vis

 

Wil je meer over ons weten volg ons dan op twitter (@valleivis) en facebook (www.facebook.com/valleivis) en laat een bericht voor ons achter!

Het assortiment van OKvlees.nl is uitgebreid met producten van de vegetarische slager. De wat?? Inderdaad, de vegetarische slager! Het gaat dus om vleesloze vleesproducten. Producten met een naam die vlees doet vermoeden, maar gemaakt zijn met plantaardige eiwitten. Er komt geen dier aan te pas. Eigenlijk is de Vegetarische Slager dus meer een groenteboer. Maar, ze maken producten die door hun beet, vorm en smaak voor vlees kunnen doorgaan. En daarom heten ze slager.

logo vanaf 4 2012 vegaslagerWaarom gaat OKvlees.nl die producten verkopen? Om verschillende redenen. Allereerst omdat klanten er regelmatig om vragen. Klanten van OKvlees.nl zijn bewuste vleeseters, en niet iedereen wil elke dag vlees eten. De zogenaamde vleesminderaars of flexitariers, u kiest maar welk woord lelijker is.. Het is dan handig om wat producten van de Vegetarische Slager in de vriezer te hebben liggen. Het is goed om te weten dat het verrassend lekkere producten zijn! Je kan dan natuurlijk ook één van de vegetarische gerechten maken die bij de menu’s van Joke Boon te vinden zijn in de webwinkel. Er zijn ook relatief veel klanten waarbij een van de gezinsleden vegetariër is. Het is dan natuurlijk handig om zowel de vegetarische producten als OKvlees op 1 adres te kunnen vinden.

Een ander punt is het begrip duurzaamheid. Vaak wordt gezegd dat biologisch vlees duurzaam(er) is. Maar, diervriendelijkheid is het thema voor OKvlees.nl. Vlees is nu eenmaal een inefficiënte manier van eiwitten produceren. En biologisch vlees is zelfs – tegen het gevoel van velen in - vaak minder duurzaam dan regulier vlees. Maar het is niet onlogisch. De dieren groeien langzamer en bewegen meer. En hebben daardoor zelfs meer gebruik van grondstoffen per kilo vlees dan dieren in de bio-industrie. We kunnen wel werken aan het duurzamer krijgen van onze maaltijd. En dat kan door minder vaak vlees te eten. Het ingesleten patroon van elke dag vlees op tafel doorbreken. Daar zijn producten als die van de vegetarische slager heel goed voor.

Het is een nieuw avontuur van OKvlees.nl. Waar het gaat eindigen is ook voor mij een verrassing.  OKvlees.nl zal nooit 100% vegetarisch worden. Maar de kans is reëel dat de komende jaren de vegetarische poot wel belangrijker gaat worden. Gewoon omdat het een mooie optie is om zowel te genieten van lekker en diervriendelijk vlees als de duurzaamheid van je maaltijd met lekkere producten te verhogen!

 

 

 

Dat het zo snel afgelopen zou zijn met de 'voetbalvreugde' kon niemand voorzien...
Een week of wat geleden belde Peter Kolster. 'Zeg, kun je in je volgende column iets over voetbal zeggen?' Peter bemoeit zich nooit met de inhoud en daarom was ik was even stil en zei toen, 'Ja hoor, dat is goed.' Ik schreef een column en daarin had ik het over Nederland dat langzaam Oranje was gekleurd, de voetballerij in het algemeen, OKvlees.nl en de oranjegekte onder de klantenkring én gehaktballetjes op veldsla in het bijzonder. Want daar komt het bij mij toch altijd al snel op uit: eten. Al met al dacht ik wel zo'n beetje aan Peter zijn verzoek voldaan te hebben.
'Ik vond het niet je beste column. Het was niet zo betrokken als anders.' Dat kreeg ik een dag later als feedback op mijn schrijfsel. Ik beloofde om er nog eens over na te denken voor ik mijn schrijfwerkje definitief inleverde.
En toen, op de zaterdagavond dat Oranje haar eerste wedstrijd speelde, zat ik samen met mijn prins aan tafel. De kinderen waren elders voetbal aan het kijken. En zo gebeurde het dat ik met een immens groot stuk rosbief van OKvlees.nl tussen ons in op tafel tot inzicht kwam. Mijn man gaf daartoe de aanzet. 'Wat kun je toch verrukkelijk koken en wat een heerlijk vlees'. Nogmaals schepte hij zichzelf eens op. En toen begreep ik het. Ik had me niet bij mijn leest gehouden. Ik had me uitgelaten over iets waarvan ik totaal geen verstand van heb en waarvoor ik me eerlijk gezegd ook volstrekt niet interesseer: de voetballerij. En dat was in mijn column te lezen. Op die avond, al kauwend op een plak rosbief, besloot ik om voortaan alleen nog bij mezelf te blijven. Geen onzin meer uit te kramen over zaken die me niet echt raken zoals voetbal en buitenspel.
Ik kan me echter wel van voetbaltermen bedienen als het om OKvlees.nl gaat. Ik denk zelfs dat de voetballers nog iets van OKvlees.nl kunnen leren: namelijk scoren. Met OKvlees.nl scoort en wint namelijk iedereen: de dieren die een dierwaardiger bestaan hebben, de boeren die een eerlijke prijs krijgen en daardoor kunnen doen waar hun hart ligt: diervriendelijk boeren. En last but not least de klant die op de snelle moderne manier van online biologisch en scharrelvlees bestellen de beste kwaliteit met voortreffelijke smaak voor een betaalbare prijs krijgt. Dát is een win-win situatie: winst voor iedereen.
En dat alles is zeker niet onopgemerkt gebleven: OKvlees.nl werd dit jaar genomineerd voor de verkiezing Versmarketeer van het jaar. En dat is waarlijk een hele prestatie en ook een opmerkelijke; want OKvlees.nl bestaat nog niet eens één jaar (!) en werd uit 162 genomineerden geselecteerd voor de top 10. En uit die 10 werd de uiteindelijke winnaar uit gekozen. Natuurlijk was het jammer toe de winnaar bekend werd gemaakt dat de naam van OKvlees.nl niet werd genoemd. Toch eindigde OKvlees.nl hierbij liefst op de vierde plaats. Maar de uiteindelijke winnaar is bij OKvlees.nl het gehele concept: de dieren, de boeren en de klant; die winnen bij OKvlees.nl allemaal.
Sinds half juni is ook de vegetarische klant op de bestelsite van OKvlees.nl meer dan welkom. Een groot deel van het assortiment van de Vegetarische Slager is nu te bestellen via de site van OKvlees.nl. En dat vind ik reuze stoer! Want een volwaardig en smakelijk alternatief bieden voor je eigen product, ik vind het écht klasse en een teken dat je al je klanten serieus neemt. Want elke dag vlees of zo nu en dan geen vlees: het is allemaal OK! Als u zich er maar OK bij voelt.
En mijn dochter, de full-time vegetariër binnen ons gezin is óók blij met OKvlees.nl, de eerste zending gehaktballen', Griekse stukjes en spekreepjes wordt morgen thuisbezorgd.

 0003 doos-10Die isolatiezakken, 't is toch zonde om die weg te gooien? Ze zijn welliswaar goed recyclebaar en kunnen gewoon bij het plastic afval. Maar het voelt toch niet altijd even goed. Creatieve mensen hadden al snel leuke alternatieve toepassingen voor de isolatiezak bedacht zoals planten beschermen tegen de vorst en bier koud houden. Maar, hergebruik is natuurlijk beter. Daarom hebben we nu een retoursysteem, waarbij we de zakken nogmaals gebruiken.

Hoe werkt het?

  • U kunt zakken - die schoon, droog en heel moeten zijn - in een doos waarmee u een bestelling heeft ontvangen terugsturen. U kunt de isolatiezakken ook in een stevige plastic zak, bijvoorbeeld een vuilniszak,  terugsturen.
  • Er moeten minimaal 2 zakken per doos teruggezonden worden. Bij 1 zak is dit voor ons een verliesgevende activiteit.
  • U kunt bij  “Bijzonder OK” of bij het afronden van een bestelling een hergebruiksticker in uw boodschappenmandje doen. Deze sticker is gratis. Op deze sticker staat het retouradres en de verzending is al betaald. U kunt deze sticker gewoon over de sticker met uw adres op de doos of op een plastic zak plakken. 
  • Graag binnen 9 dagen na ontvangst van de sticker de doos met daarin de zakken retourneren.
  • U kunt de doos afgeven op het postkantoor. Maar ook bij een PakjeGemak locatie. Die kunt u vinden met deze link.
 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040