01 BLOG

Blog

In de webwinkel hebben we de rubriek ‘Diversen’. Deze rubriek was toen we een jaar geleden begonnen vrijwel leeg, want we begonnen natuurlijk met een assortiment met de meest gevraagde producten. Naar aanleiding van vragen van klanten is de rubriek gevuld geraakt, en wel met hele mooie producten. Longhaas, varkensstaart, lamsbout, chevon haaskotelet en nog veel meer lekkers.  Het is zo langzamerhand de schatkamer van OKvlees.nl geworden! En de toch wel suffige naam ‘diversen’ doet hier he-le-maal geen recht aan.

Daarom zoeken we een nieuwe naam. Via de nieuwbrief en Twitter hebben we opgeroepen om suggesties hiervoor naar ons toe te sturen. En dat is massaal gedaan! Er zijn veel suggesties binnengekomen, zoveel dat we een voorselectie hebben moeten maken. Deze voorselectie staat in bijgevoegde enquette. Ik wil u vragen om uw voorkeur voor de best passende naam voor 'diversen' aan te geven.

Bedankt alvast!


Peter

Ja, er zijn in de Achterhoek ook edelherten! Op onze edelhertenhouderij, een familiebedrijf in Geesteren, leven gemiddeld 40 hinden, 35 kalveren en een dekbok. De hinden blijven soms wel 15 jaar op de boerderij en krijgen elk jaar rond juni een kalfje. Na anderhalf jaar van liefdevolle verzorging worden de kalveren geslacht. Het vlees verkopen wij als kwaliteitsvlees in onze boerderijwinkel en via onze webwinkel puurhertenvlees.nl.
 
Onze hinden kunnen praktisch het hele jaar naar buiten. In de zomer in de weiden met modderpoel en voldoende schaduw en ’s winters in een grote uitloop. Op onze boerderij werken we zoveel mogelijk volgens het natuurlijk patroon van de herten met de bronsttijd in oktober en de geboorte van de kalfjes in juni. Wilt u de seizoenen zelf beleven? Dat kan natuurlijk altijd. U bent bij ons altijd welkom om van dit prachtige stukje natuur te genieten.
 
Hertenvlees is in de ogen van menig consument een echt seizoensproduct en dat merken we. Zodra de dagen korter worden en de nachten kouder, wordt het steeds drukker in onze winkel. Het wildseizoen is dan begonnen! Vanaf september laten we daarom de eerste herten slachten zodat we gedurende het wildseizoen een ruim aanbod van hertenvlees en hertenvlees producten kunnen aanbieden.
 
Het donkerrode hertenvlees is mager, zacht en makkelijk en snel te bereiden. Het heeft een laag vetgehalte en bevat veel ijzer. Een prima aanvulling op het hedendaagse voedingspatroon.
Door het rantsoen van de herten met als basis weidegras heeft ons hertenvlees andere kwaliteiten dan de ‘wilde’ variant, waarvan de smaak van nature sterker en heftiger is. Ons hertenvlees is toegankelijker voor een breder publiek. Onze klanten eisen een hoge en constante kwaliteit. Dit bereiken we door de juiste voeding en door alle dieren op dezelfde leeftijd te slachten.
 
Een deel van het hertenvlees verwerken we tot bijvoorbeeld kant en klare stoverijen, biltong, naegelholt (een gedroogde achterhoekse delicatesse) en hertige taartjes. Alles wordt gemaakt met pure achterhoekse ingrediënten van veelal biologische oorsprong en zonder conserveringsmiddelen. Echte Achterhoekse delicatessen dus.

Ruud Geerligs

Begin augustus brak dan eindelijk de door mij zo felbegeerde vakantie aan. Op de laatste dag voor het vertrek moesten we nog veel doen. Waaronder het aanschaffen van enkele noodzakelijkheden. De zwembroek van mijn man was plotseling spoorloos verdwenen en mijn puberdochter had beslist niet genoeg aan de kleine koffer waarin ze anders altijd nog ruimte overhield. Ik ging op pad. Bij een groot warenhuis werd mij bij de kassa gevraagd of ik een worst wilde. Voor ik kon zeggen dat ik uitsluitend OKvlees eet, hield de cassière een opblaasbare rookworst omhoog en stopte hem bij de zwembroek in het tasje.

Anderhalve dag later blies ik op het strand van Cyprus de rookworst op. Mijn man,

Na bijna een jaar lang vlees te verkopen is OKvlees.nl ook begonnen met de verkoop van vegetarisch vlees. Helemaal geen vreemde stap, want we eten steeds vaker een dagje geen vlees. Misschien wel vreemd is dat je voor dat andere stukje ‘vlees’, een lekkere visje, nog niet bij OKvlees.nl kon zijn. Dat is nu verleden tijd!

‘Wij Nederlanders’ eten gemiddeld 3,6 kg vis per jaar. Ter vergelijking: we eten gemiddeld 86 kg vlees per jaar! Ongeveer 50% van de vis die we eten komt uit de zee, de rest wordt gekweekt en wordt hoofdzakelijk geïmporteerd. Maar hoe goed is die geïmporteerde vis eigenlijk? Helaas blijkt steeds dat er vaak veel mis mee is. Ik, Harm Luisman van Vallei vis, vindt dat erg jammer, want dat hoeft helemaal niet!

Samen met Jeroen Schuphof ben ik eind vorig jaar begonnen met een viskwekerij. We kweken, nu nog op kleine schaal, beek- en regenboogforel.

regenboogforel3Uiteindelijk willen we meerdere soorten vis voor de Nederlandse markt kweken. We kweken onze vis zo goed als mogelijk voor mens, dier en milieu. Dat klinkt mooi maar is niet zo eenvoudig. Wat is namelijk zo goed als mogelijk voor mens, dier en milieu?

Bron foto: flickr.com San Diego Shooter

Gelukkig is het antwoord niet zo moeilijk: goed voor jou
betekent dat we een kweektechniek gebruiken waardoor de smaak altijd goed is en we ziektes grotendeels kunnen voorkomen. Goed voor het dier betekent dat we continue kijken naar wat de vissen fijn vinden. We hebben bijvoorbeeld bij onze beekforellen buizen opgehangen waarin ze kunnen schuilen (en dat doen ze graag!). Daarnaast werken we samen met de Dierenbescherming bij de ontwikkeling van ‘het beter levenkeurmerk’ voor viskweek in Nederland. Super dat we hierin kunnen samenwerken! Tot slot willen we zo goed als mogelijk kweken voor het milieu. Bijna alle kwekerijen belasten het milieu, vaak meer dan je zou willen. Wij hebben dat probleem op een unieke wijze kunnen oplossen door samen te werken met een papierfabriek. Papier maken en viskweken blijken namelijk erg goed samen te gaan: we kunnen het schone bronwater van de papierfabriek gebruiken, de warmte van hun afvalstromen hergebruiken en gebruik maken van hun afvalzuivering. Dat laatste maakt ons echt uniek. Door hun afvalstroom met die van ons te combineren hoeft de papierfabriek minder grondstoffen te gebruiken terwijl het gezuiverde water net zo schoon blijft. Ik zou er graag meer over vertellen, maar Peter Kolster heeft me gevraagd een ‘korte’ blog te schrijven!

Vallei vis is nog volop in oprichting. Eind 2011 zijn we begonnen met een kleine proef met Europese beekforel en Amerikaanse regenboogforel. We zijn nu nog in afwachting van een definitief akkoord met de papierfabriek om onze echte kwekerij te bouwen. Vanaf begin 2013 hopen we continue onze forellen te kunnen leveren.

Vorig jaar hebben Jeroen en ik Peter ontmoet. We spraken over elkaars plannen, over vlees en vis. Een ding was al snel duidelijk, we delen een passie voor goede en lekkere producten. We spraken af dat Peter een ‘test’ zou doen zodra we onze eerste vissen hadden…en die hebben we nu. De eerste 30 regenboogforellen uit onze proef zijn te bestellen. Jeroen en ik zijn erg benieuwd wat jullie ervan vinden!

Harm Luisman, mede eigenaar van Vallei vis

 

Wil je meer over ons weten volg ons dan op twitter (@valleivis) en facebook (www.facebook.com/valleivis) en laat een bericht voor ons achter!

Het assortiment van OKvlees.nl is uitgebreid met producten van de vegetarische slager. De wat?? Inderdaad, de vegetarische slager! Het gaat dus om vleesloze vleesproducten. Producten met een naam die vlees doet vermoeden, maar gemaakt zijn met plantaardige eiwitten. Er komt geen dier aan te pas. Eigenlijk is de Vegetarische Slager dus meer een groenteboer. Maar, ze maken producten die door hun beet, vorm en smaak voor vlees kunnen doorgaan. En daarom heten ze slager.

logo vanaf 4 2012 vegaslagerWaarom gaat OKvlees.nl die producten verkopen? Om verschillende redenen. Allereerst omdat klanten er regelmatig om vragen. Klanten van OKvlees.nl zijn bewuste vleeseters, en niet iedereen wil elke dag vlees eten. De zogenaamde vleesminderaars of flexitariers, u kiest maar welk woord lelijker is.. Het is dan handig om wat producten van de Vegetarische Slager in de vriezer te hebben liggen. Het is goed om te weten dat het verrassend lekkere producten zijn! Je kan dan natuurlijk ook één van de vegetarische gerechten maken die bij de menu’s van Joke Boon te vinden zijn in de webwinkel. Er zijn ook relatief veel klanten waarbij een van de gezinsleden vegetariër is. Het is dan natuurlijk handig om zowel de vegetarische producten als OKvlees op 1 adres te kunnen vinden.

Een ander punt is het begrip duurzaamheid. Vaak wordt gezegd dat biologisch vlees duurzaam(er) is. Maar, diervriendelijkheid is het thema voor OKvlees.nl. Vlees is nu eenmaal een inefficiënte manier van eiwitten produceren. En biologisch vlees is zelfs – tegen het gevoel van velen in - vaak minder duurzaam dan regulier vlees. Maar het is niet onlogisch. De dieren groeien langzamer en bewegen meer. En hebben daardoor zelfs meer gebruik van grondstoffen per kilo vlees dan dieren in de bio-industrie. We kunnen wel werken aan het duurzamer krijgen van onze maaltijd. En dat kan door minder vaak vlees te eten. Het ingesleten patroon van elke dag vlees op tafel doorbreken. Daar zijn producten als die van de vegetarische slager heel goed voor.

Het is een nieuw avontuur van OKvlees.nl. Waar het gaat eindigen is ook voor mij een verrassing.  OKvlees.nl zal nooit 100% vegetarisch worden. Maar de kans is reëel dat de komende jaren de vegetarische poot wel belangrijker gaat worden. Gewoon omdat het een mooie optie is om zowel te genieten van lekker en diervriendelijk vlees als de duurzaamheid van je maaltijd met lekkere producten te verhogen!

 

 

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040