01 BLOG

Blog


1
Ik werd gevraagd om mee te doen met een blogtournee. Een blogtournee is een virtuele tournee van boek en auteur langs verschillende blogs. Het bleek om Ilja Gort te gaan en zijn nieuwe boek 'De vrouwenslagerij'. Vanzelfsprekend deed ik mee! De bedoeling is dat verschillende bloggers vragen stellen aan Ilja, en die komen dan met zijn antwoord op dit blog. Er zijn 10 bloggers,die hier opgesomd staan .










Beste Ilja,
Wat een geweldig boek! Niet om stroop te smeren, maar het beschrijft zo mooi de kracht van vakmanschap, zeker ook in de slagerij. De arm van Bernadette geruststellend om de nek van de koe als ze hem slacht.. Het blijft raar om slacht diervriendelijk te noemen, maar die arm laat wel  respect voor het dier zien! Het rustig maken van het rund is nog goed ook voor de kwaliteit van het vlees.
 
Mijn vraag gaat over de onherkenbaarheid van het vlees in de Nederlandse supers, waar ‘vlees’ los is komen te staan van ‘dier’. Je koopt vlees, geen stuk van een dier. Zal dat een reden zijn voor veel mensen om niet stil te staan bij het welzijn van het dier bij de aankoop van vlees? En andersom, als herkenbare delen van het dier wel in de

Een poos geleden toverde ik werkelijk de allerlekkerste forel ooit op tafel. Een zalmforel die ik op Marokkaanse wijze had klaargemaakt. Het was een forse vis, met mooi roze en sappig vlees, die ruim voldoende was voor twee personen (en twee dankbare katten die de graten en de kop na afloop kregen). Het komische was dat ik de vis bij de slager had gekocht. Zo vertelde ik het aan mijn man. Ik loog niet, want dat doe ik namelijk nooit. Ik had de forel bij OKvlees.nl besteld. Die had deze vis bij wijze van proef op de website gezet. Een zeer geslaagde proef wat mij betreft!

Sinds kort is het assortiment alweer uitgebreid; nu ook met hert. Al met al begint OKvlees.nl een aardig compleet concept aan te bieden wat betreft verantwoord en zo diervriendelijk mogelijk biologisch en scharrelvlees.

Ging ik met de forel spontaan over tot het plaatsen van een bestelling, met het hertenvlees heb ik beslist even een duwtje nodig. Dat komt zo. Ik ben nogal gevoelig van aard. Toen mijn kinderen klein waren, lag er voor mijn gevoel altijd wel een kind ziekjes op de bank. Zieke kinderen kijken graag tv terwijl ze ondertussen warm en koortsig tegen je aanleunen. Op die manier heb ik talloze keren de Disney film Bambi gezien. De kreet van Bambi als zijn moeder wordt doodgeschoten door de jager staat me nu nog helder voor de geest. Mede omdat mijn dochter dan steevast ontroostbaar begon te huilen. Sindsdien heb ik de pest aan jagers. Ik vind het een gruwelijk tijdverdrijf.

Dus greep ik meteen de telefoon toen ik hertenvlees op de site van OKvlees.nl aantrof. ‘Zeg Peter ga jij op jácht?’, vroeg ik licht geschokt. In mijn fantasie zag ik Peter al voor me in een groen fluwelen jasje, een knickerbocker, geruite kniekousen en een hoedje met een veer. Over zijn schouder hing losjes een jachtgeweer. Aan zijn voeten een koppel honden. ‘Welnee joh’, antwoordde hij. Ik slaakte een kleine zucht. ‘Dat maakt mij teveel lawaai’, was het vervolg van het antwoord. En toen vertelde hij dat het eigenlijk Twitterherten waren. Nee, de herten Tweeten niet maar wel de boer die ze houdt. Het zijn dus geen wilde herten waar op gejaagd wordt maar boerderijherten, van Puur Hertenvlees. Via Twitter waren OKvlees.nl en de boer die edelherten houdt in contact gekomen. En dit aanbod bleek prima binnen het concept van OKvlees.nl te passen. Immers OKvlees.nl is een concept tussen boer en consument en echt wild (het wilde wild) komt niet van een boerderij. Bij een bezoek bleek dat het met deze boer en het oog voor dierenwelzijn helemaal OK was. Hij kent de dieren, geeft ze de ruimte en ze hebben zelfs een modderpoel. Ik bezocht de site en raakte vertederd door het hoge Bambi gehalte van al die lieve hertjes.

Met het hertenvlees van OKvlees.nl zal ik mijn man binnenkort eens verrassen, met cranberrysaus, want dat vindt hij zo lekker. Ik kies dan iets uit het vegetarische assortiment, want ik zei het al OKvlees.nl heeft inmiddels écht voor elk wat wils.
Het is erg vervelend, maar een product is soms niet voorradig. Daar kunnen we weinig aan doen. We hebben met OKvlees een paar keuzes gemaakt, die dit als consequentie hebben.
Waarom hebben we niet altijd alles in voorraad? Een reden is dat van sommige vleessoorten er maar een beperkte hoeveelheid  aan een dier zit. De sucade is hiervan een mooi voorbeeld. Aan een rund van zo'n 500 kg zit maar een paar kilo sucade. We kunnen veel meer sucade verkopen dan we op dit moment doen, want regelmatig is er geen voorraad. Maar, als we de runderen zouden inkopen op basis van de gevraagde hoeveelheid sucade, dan lag de vriescel nu helemaal vol met riblappen, biefstuk, gehakt, etc. Sucade bijkopen in de tussenhandel is voor OKvlees geen optie! Immers, we kopen vlees van een beperkt aantal boeren. We moeten altijd weten van wie het vlees komt. Bijkopen in de tussenhandel, en dat kan natuurlijk, doen we niet omdat dan de leverende boer niet bekent is. Dus, we hebben besloten om maar te accepteren dat we af nu niet kunnen leveren.

Een andere reden is dart sommige producten, zoals lamsvlees en chevonvlees, seizoensproducten zijn. Dat zijn we een beetje vergeten. Varkens, kippen en runderen zijn wel het hele jaar beschikbaar. De lammeren van de Ouwendorperhoeve, maar natuurlijk alle lammeren, zijn maar een paar maanden per jaar beschikbaar. Natuurlijk hebben we veel lamsvlees ingevroren, maar zeker niet voor een heel jaar. En tsja, vriesruimte is ook niet onbeperkt...En 'gewoon' bevroren lamsvlees van onduidelijke oorsprong kopen in de tussenhandel, dat past dus niet bij OKvlees. Dus, een deel van het jaar is er geen lamsvlees, chevonvlees of hertenvlees beschikbaar.

Niet-leverbaar zal dus blijven voorkomen. Een onvermijdelijk gevolg van het feit dat we alleen vlees van 'onze' boeren verkopen.

In de webwinkel hebben we de rubriek ‘Diversen’. Deze rubriek was toen we een jaar geleden begonnen vrijwel leeg, want we begonnen natuurlijk met een assortiment met de meest gevraagde producten. Naar aanleiding van vragen van klanten is de rubriek gevuld geraakt, en wel met hele mooie producten. Longhaas, varkensstaart, lamsbout, chevon haaskotelet en nog veel meer lekkers.  Het is zo langzamerhand de schatkamer van OKvlees.nl geworden! En de toch wel suffige naam ‘diversen’ doet hier he-le-maal geen recht aan.

Daarom zoeken we een nieuwe naam. Via de nieuwbrief en Twitter hebben we opgeroepen om suggesties hiervoor naar ons toe te sturen. En dat is massaal gedaan! Er zijn veel suggesties binnengekomen, zoveel dat we een voorselectie hebben moeten maken. Deze voorselectie staat in bijgevoegde enquette. Ik wil u vragen om uw voorkeur voor de best passende naam voor 'diversen' aan te geven.

Bedankt alvast!


Peter

Ja, er zijn in de Achterhoek ook edelherten! Op onze edelhertenhouderij, een familiebedrijf in Geesteren, leven gemiddeld 40 hinden, 35 kalveren en een dekbok. De hinden blijven soms wel 15 jaar op de boerderij en krijgen elk jaar rond juni een kalfje. Na anderhalf jaar van liefdevolle verzorging worden de kalveren geslacht. Het vlees verkopen wij als kwaliteitsvlees in onze boerderijwinkel en via onze webwinkel puurhertenvlees.nl.
 
Onze hinden kunnen praktisch het hele jaar naar buiten. In de zomer in de weiden met modderpoel en voldoende schaduw en ’s winters in een grote uitloop. Op onze boerderij werken we zoveel mogelijk volgens het natuurlijk patroon van de herten met de bronsttijd in oktober en de geboorte van de kalfjes in juni. Wilt u de seizoenen zelf beleven? Dat kan natuurlijk altijd. U bent bij ons altijd welkom om van dit prachtige stukje natuur te genieten.
 
Hertenvlees is in de ogen van menig consument een echt seizoensproduct en dat merken we. Zodra de dagen korter worden en de nachten kouder, wordt het steeds drukker in onze winkel. Het wildseizoen is dan begonnen! Vanaf september laten we daarom de eerste herten slachten zodat we gedurende het wildseizoen een ruim aanbod van hertenvlees en hertenvlees producten kunnen aanbieden.
 
Het donkerrode hertenvlees is mager, zacht en makkelijk en snel te bereiden. Het heeft een laag vetgehalte en bevat veel ijzer. Een prima aanvulling op het hedendaagse voedingspatroon.
Door het rantsoen van de herten met als basis weidegras heeft ons hertenvlees andere kwaliteiten dan de ‘wilde’ variant, waarvan de smaak van nature sterker en heftiger is. Ons hertenvlees is toegankelijker voor een breder publiek. Onze klanten eisen een hoge en constante kwaliteit. Dit bereiken we door de juiste voeding en door alle dieren op dezelfde leeftijd te slachten.
 
Een deel van het hertenvlees verwerken we tot bijvoorbeeld kant en klare stoverijen, biltong, naegelholt (een gedroogde achterhoekse delicatesse) en hertige taartjes. Alles wordt gemaakt met pure achterhoekse ingrediënten van veelal biologische oorsprong en zonder conserveringsmiddelen. Echte Achterhoekse delicatessen dus.

Ruud Geerligs

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040