01 BLOG

Blog

Het heeft eventjes geduurd, maar het begin van het OKvleeswaren assortiment is er! En ik kan u verzekeren, het was nog niet eenvoudig.
Allereerst de toevoegingen.We hebben de filosofie dat er in de OKvlees producten zo weinig mogelijk toevoegingen moeten zitten. Dus wel smaakstoffen, maar zo weinig mogelijk hulpstoffen. Ze moeten echt iets toevoegen, anders laten we ze liever achterwege. Daar zijn we wel in geslaagd met de Bacon en Ontbijtspek. Die bevatten naast lekker biologisch varkensvlees alleen zeezout. De kleur is wel anders dan de producten pastramiin de supermarkt, maar het ziet er zeker goed uit. Met andere producten bleek het wel nodig te zijn om kleurzout (nitriet) toe te voegen. Nitriet is een ook voor biologische producten toegestaan product dat onder andere de kleur stabiel houdt. Zo hebben we ooit ossenworst gemaakt zonder nitriet. Het smaakte echt geweldig, maar had kleur van chocoladepasta en dat past niet echt bij ossenworst. Ook bij ham en rundvleesproducten was de kleur gewoon niet appetijtelijk. Dus, in de pastrami (die o zo lekker is..) zit dus nitriet. Een ander ingredient dat bijvoorbeeld in de pastrami zit is rietsuiker. Dat zit er in voor de kleur en smaak (zonder dat het nu echt zoet wordt), maar het beinvloedt ook het rijpingsproces. Zonder rietsuiker krijgen de vleeswaren een hardere structuur. We hebben besloten om te beginnen met toegevoegd rietsuiker, en later de klanten hetzelfde product zonder rietsuiker te laten beoordelen. Is dat ook goed, dan gaat ook de rietsuiker eruit. 
Daarnaast het verpakken. We vacumeren de producten. Hoog vacuum zorgde ervoor dat de plakjes niet goed loskwamen. Onacceptabel. Te weinig vacuum kon rijpvorming geven. Dat heeft niet meteen een slecht effect op de kwaliteit, maar we hebben het liever niet. We hebben na experimenteren nu een goede balans gevonden.

Het begin is er. We zijn heel benieuwd naar de reacties!






De vraag wordt met enige regelmaat gesteld: "als ik boven een bepaald bedrag bestel, vervallen dan de verzendkosten?" Veel webshops doen dat. En het klinkt ook wel logisch zeg ik als consument. Toen we met OKvlees.nl begonnen is er wel stevig over nagedacht, en besloten om het toch niet te doen. De overwegingen willen we graag delen.

Waarom doen we het niet? Simpel: gratis verzenden bestaat niet. Elke doos met OKvlees die verzonden wordt kost geld, zoals de kosten van PostNL. Stel dat we boven de 80€ gratis gaan verzenden. Dan moeten we de verzendkosten toch ergens vandaan halen, en dus moet de prijs van het vlees omhoog. Het gevolg is dat OKvlees voor klanten die kleinere hoeveelheden bestellen juist duurder gaat worden. En wel willen nu juist met een scherpe prijs diervriendelijk biologische en scharrelvlees zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen.

Hebben grote bestellers dan geen voordeel? Jawel! De verzendkosten zijn altijd €6,75 per bestelling. Onafhankelijk van het gewicht, dus hoe meer je bestelt, des te lager zijn de kosten per kilo. En daarom bestellen meer en meer klanten voor meerdere mensen tegelijk. Bestellingen passen tegenwoordig regelmatig niet meer in de grootste verzenddoos, en worden dus in 2 dozen verzonden. En natuurlijk voor één keer €6,75.

1
Ik werd gevraagd om mee te doen met een blogtournee. Een blogtournee is een virtuele tournee van boek en auteur langs verschillende blogs. Het bleek om Ilja Gort te gaan en zijn nieuwe boek 'De vrouwenslagerij'. Vanzelfsprekend deed ik mee! De bedoeling is dat verschillende bloggers vragen stellen aan Ilja, en die komen dan met zijn antwoord op dit blog. Er zijn 10 bloggers,die hier opgesomd staan .










Beste Ilja,
Wat een geweldig boek! Niet om stroop te smeren, maar het beschrijft zo mooi de kracht van vakmanschap, zeker ook in de slagerij. De arm van Bernadette geruststellend om de nek van de koe als ze hem slacht.. Het blijft raar om slacht diervriendelijk te noemen, maar die arm laat wel  respect voor het dier zien! Het rustig maken van het rund is nog goed ook voor de kwaliteit van het vlees.
 
Mijn vraag gaat over de onherkenbaarheid van het vlees in de Nederlandse supers, waar ‘vlees’ los is komen te staan van ‘dier’. Je koopt vlees, geen stuk van een dier. Zal dat een reden zijn voor veel mensen om niet stil te staan bij het welzijn van het dier bij de aankoop van vlees? En andersom, als herkenbare delen van het dier wel in de

Een poos geleden toverde ik werkelijk de allerlekkerste forel ooit op tafel. Een zalmforel die ik op Marokkaanse wijze had klaargemaakt. Het was een forse vis, met mooi roze en sappig vlees, die ruim voldoende was voor twee personen (en twee dankbare katten die de graten en de kop na afloop kregen). Het komische was dat ik de vis bij de slager had gekocht. Zo vertelde ik het aan mijn man. Ik loog niet, want dat doe ik namelijk nooit. Ik had de forel bij OKvlees.nl besteld. Die had deze vis bij wijze van proef op de website gezet. Een zeer geslaagde proef wat mij betreft!

Sinds kort is het assortiment alweer uitgebreid; nu ook met hert. Al met al begint OKvlees.nl een aardig compleet concept aan te bieden wat betreft verantwoord en zo diervriendelijk mogelijk biologisch en scharrelvlees.

Ging ik met de forel spontaan over tot het plaatsen van een bestelling, met het hertenvlees heb ik beslist even een duwtje nodig. Dat komt zo. Ik ben nogal gevoelig van aard. Toen mijn kinderen klein waren, lag er voor mijn gevoel altijd wel een kind ziekjes op de bank. Zieke kinderen kijken graag tv terwijl ze ondertussen warm en koortsig tegen je aanleunen. Op die manier heb ik talloze keren de Disney film Bambi gezien. De kreet van Bambi als zijn moeder wordt doodgeschoten door de jager staat me nu nog helder voor de geest. Mede omdat mijn dochter dan steevast ontroostbaar begon te huilen. Sindsdien heb ik de pest aan jagers. Ik vind het een gruwelijk tijdverdrijf.

Dus greep ik meteen de telefoon toen ik hertenvlees op de site van OKvlees.nl aantrof. ‘Zeg Peter ga jij op jácht?’, vroeg ik licht geschokt. In mijn fantasie zag ik Peter al voor me in een groen fluwelen jasje, een knickerbocker, geruite kniekousen en een hoedje met een veer. Over zijn schouder hing losjes een jachtgeweer. Aan zijn voeten een koppel honden. ‘Welnee joh’, antwoordde hij. Ik slaakte een kleine zucht. ‘Dat maakt mij teveel lawaai’, was het vervolg van het antwoord. En toen vertelde hij dat het eigenlijk Twitterherten waren. Nee, de herten Tweeten niet maar wel de boer die ze houdt. Het zijn dus geen wilde herten waar op gejaagd wordt maar boerderijherten, van Puur Hertenvlees. Via Twitter waren OKvlees.nl en de boer die edelherten houdt in contact gekomen. En dit aanbod bleek prima binnen het concept van OKvlees.nl te passen. Immers OKvlees.nl is een concept tussen boer en consument en echt wild (het wilde wild) komt niet van een boerderij. Bij een bezoek bleek dat het met deze boer en het oog voor dierenwelzijn helemaal OK was. Hij kent de dieren, geeft ze de ruimte en ze hebben zelfs een modderpoel. Ik bezocht de site en raakte vertederd door het hoge Bambi gehalte van al die lieve hertjes.

Met het hertenvlees van OKvlees.nl zal ik mijn man binnenkort eens verrassen, met cranberrysaus, want dat vindt hij zo lekker. Ik kies dan iets uit het vegetarische assortiment, want ik zei het al OKvlees.nl heeft inmiddels écht voor elk wat wils.
Het is erg vervelend, maar een product is soms niet voorradig. Daar kunnen we weinig aan doen. We hebben met OKvlees een paar keuzes gemaakt, die dit als consequentie hebben.
Waarom hebben we niet altijd alles in voorraad? Een reden is dat van sommige vleessoorten er maar een beperkte hoeveelheid  aan een dier zit. De sucade is hiervan een mooi voorbeeld. Aan een rund van zo'n 500 kg zit maar een paar kilo sucade. We kunnen veel meer sucade verkopen dan we op dit moment doen, want regelmatig is er geen voorraad. Maar, als we de runderen zouden inkopen op basis van de gevraagde hoeveelheid sucade, dan lag de vriescel nu helemaal vol met riblappen, biefstuk, gehakt, etc. Sucade bijkopen in de tussenhandel is voor OKvlees geen optie! Immers, we kopen vlees van een beperkt aantal boeren. We moeten altijd weten van wie het vlees komt. Bijkopen in de tussenhandel, en dat kan natuurlijk, doen we niet omdat dan de leverende boer niet bekent is. Dus, we hebben besloten om maar te accepteren dat we af nu niet kunnen leveren.

Een andere reden is dart sommige producten, zoals lamsvlees en chevonvlees, seizoensproducten zijn. Dat zijn we een beetje vergeten. Varkens, kippen en runderen zijn wel het hele jaar beschikbaar. De lammeren van de Ouwendorperhoeve, maar natuurlijk alle lammeren, zijn maar een paar maanden per jaar beschikbaar. Natuurlijk hebben we veel lamsvlees ingevroren, maar zeker niet voor een heel jaar. En tsja, vriesruimte is ook niet onbeperkt...En 'gewoon' bevroren lamsvlees van onduidelijke oorsprong kopen in de tussenhandel, dat past dus niet bij OKvlees. Dus, een deel van het jaar is er geen lamsvlees, chevonvlees of hertenvlees beschikbaar.

Niet-leverbaar zal dus blijven voorkomen. Een onvermijdelijk gevolg van het feit dat we alleen vlees van 'onze' boeren verkopen.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040