01 BLOG

Blog

Nu er helaas meldingen zijn dat er ook in Nederlandse slachthuizen dezelfde wanstoestanden kunnen voorkomen als in het Belgische slachthuis - nee hoor in Nederland gebeurt dit niet ? - krijgen we weer veel vragen hoe bij ons de slacht gaat. Het blog van toen staat nog steeds...

De gruwelijke beelden gemaakt door Animal Rights in het Belgische slachthuis hebben heel veel losgemaakt. Ik denk dat dit zoveelste vleesschandaal voor veel mensen de druppel is om te stoppen met vlees. Wij hebben er veel vragen over gehad, zowel van klanten als van niet klanten.  En de essentie van de vraag was altijd: wie garandeert mij dat de slacht bij jullie wél respectvol gaat?

Ik verwijs in ieder geval dan naar deze tekst op onze site, waarin de OKvlees.nl keten beschreven wordt. Wij werken met kleinschalige, ambachtelijke slachterijen. Dat is op zichzelf géén garantie dat de slacht goed verloopt. Kleinschalige slacht is niet per definitie beter dan grootschalige. Net zo goed als een kleine boer niet per definitie beter voor zijn dieren zorgt dan een grote boer. Ook bij kleine slachthuizen zijn misstanden mogelijk, en die zijn er ook geweest. Wel is naar mijn mening de kans op misstanden groter in grote slachthuizen. Als er 25.000 tot 35.000 varkens per week geslacht worden dan lijkt het mij heel moeilijk om een varken nog als een levend wezen te zien. Het werk moet haast wel afstompen. Een dier verword tot grondstof, en de productie mag onder geen beding vertraging ondervinden. En als het management dan ook nog eens niet ingrijpt dan gaat het zo gruwelijk fout als in België gebeurd is. Bij de kleine slachters is de ‘productiedruk’ lager. De slachtlijn kan zonder problemen even stilstaan... En het varken wordt nog als dier gezien. Als – en die ‘als’ is een essentiële voorwaarde - dat gecombineerd gaat met goed leiderschap en ambacht, dan zal er sprake zijn van een zo respectvol mogelijke slacht. En ik ben er van overtuigt dat bij onze slachters dat het geval is. Het zijn ambachtsmannen met passie voor hun werk. Gaat het nooit mis bij die kleinere slachthuizen? Natuurlijk wel. Maar er is tijd en de rust om te corrigeren. Daarnaast zijn er vanzelfsprekend de externe NVWA controleurs  aanwezig bij de slacht.

Ik heb dus het volste vertrouwen dat bij OKvlees.nl het dierwelzijn tot en met het laatste moment, de slacht, zo goed mogelijk geborgd is. Maar vooral omdat de slachters naar mijn overtuiging respectvol met de dieren willen en kunnen omgaan.

We vinden het zelf ook wel leuk om te weten waar onze klanten nu zitten. Met het verzenden krijg je wel een gevoel, maar het overzicht krijg je niet. We hebben daarom de plaatsen waar we naar toe verzenden in een kaartje laten zetten. Geheel automatisch, dat spreekt.

Hieronder staat het resultaat. Elke cirkel betekent dat we in die plaats leveren. Het zegt niks over bij hoeveel klanten we in die plaats komen. De cirkel van Amsterdam is net zo groot als de cirkel van Emst. Maar het geeft wel een leuk inzicht: we leveren echt overal in Nederland. We hebben nog wel wat werk te doen om in Belgie populairder te worden ;-).

 

locaties Resized

We hebben al een tijd de forellen van forellenkwekerij ‘het Smallert’ in ons assortiment. En de forel is zeker populair geworden. De liefhebbers van vis geven wel als feedback dat ze graag meer soorten vis in het assortiment willen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar vis met een goed verhaal, en dat hebben we gevonden!

schar 1 kopie

 

In Den Oever zitten garnalen en langoustine vissers.  Dat zijn relatief kleine vissersboten met een gering vermogen die aan de Nederlandse, maar ook in Duits, Deens en Belgisch gebied. De vangst wordt via de afslag in Den Oever verhandeld. In de netten zit niet alleen garnaal of langoustine, maar ook andere vissen. Dat wordt officieel bijvangst genoemd, maar de vissers noemen het veel liever meevangst. Want, het is gewoon hele goede vis! Bijvangst klinkt toch wel wat negatief. In de meevangst zitten bijzondere, tegenwoordig minder bekende vissoorten die meer dan de moeite waard zijn. Voorbeelden zijn steenbolk, wijting en schar. Deze vissoorten werden vroeger wel gewaardeerd, maar zijn in de verdrukking gekomen door de opkomst van tilapia uit de intensieve vishouderij. Tijd om er weer van te gaan genieten!

We gaan spoedig beginnen met het in de winkel zetten van een heel fraai assortiment. Dat assortiment zal dynamisch zijn omdat het aanbod seizoensafhankelijk is. Ook bij ons visassortiment geldt dat u als klant altijd met verzoeken kunt komen! Wij kijken dan met de vissers of het mogelijk is.  

OKvlees.nl verkoopt in de webwinkel kipfilets van uitgelegde biologische legkippen van de Lankerenhof. Deze filets zijn flink goedkoper dan filets van vleeskippen van Polderhoen. Omdat die legkippen een heel ander leven hebben dan de biologische vleeskippen van Polderhoen (link) willen we aandacht besteden aan het leven deze legkippen. kippen lankerenhof nb juliDe Lankerenhof is een biologisch legpluimveebedrijf met 6.000 opfokhennen, 1000 opfokhaantjes (link) en 12.000 leghennen. Er is een opfokstal en twee leghennenstallen, allen met een uitloop naar buiten. In en rond de stallen hebben de hennen alle ruimte om zich natuurlijk te gedragen, waaronder onder en in struiken zitten. Alle stallen beschikken over een uitloop naar buiten. De hennen hebben alle ruimte om zich naar hun natuur te gedragen. Een automatisch systeem strooit regelmatig graankorrels over de dikke laag bodemstrooisel. Zo kunnen de hennen zelf een deel van hun kostje bij elkaar scharrelen en blijven ze actief. De kuikens die op de Lankerenhof komen zijn 1 dag oud en krijgen de eerste maanden tijd om op te groeien. De opfokhaantjes groeien gelijk op met de opfokhennetjes. Na 5 weken worden de hanen gescheiden van de hennen door een afscheiding van gaas in de stal. Een deel van de hanen gaat mee met de hennen naar de leghenstal. De hanen zorgen daar voor meer rust bij de henen, zorgen voor een meer natuurlijk (seksueel) gedrag en waarschuwen bij gevaar. De andere haantje worden na 12 a 13 weken geslacht en worden als Haantje de Coq verkocht.

De opfokhennetjes zitten 17-18 weken in de opfokstal waarna ze verhuizen naar de legstal. Jonge leghennen die nog geen eieren leggen kun je herkennen aan het feit dat ze nog geen kam hebben. Zodra ze gaan leggen ontwikkelen ze een mooie rode kam. De hennen gaan op een leeftijd van 20-21 weken de eerste eitjes leggen en blijven ongeveer 14 maanden in de legstal. De kosten van het voer worden daarna hoger dan de opbrengst van de eieren en dat is een teken dat ze geslacht zullen worden. In de 14 maanden legperiode kan er 3x een koppel opfokhennetjes in 18 weken opgroeien tot leghen. Wanneer de oude kippen weg zijn wordt de stal gereinigd en ontsmet, en kan de koppel jonge hennen uit de opfokstal naar een frisse schone stal verhuizen. Na ongeveer 2-3 weken worden de eerste eitjes gelegd. In die tijd wordt ook de opfokstal gereinigd en ontsmet en komen er nieuwe kuikens in en begint de cyclus opnieuw.

Doordat er op de Lankerenhof 2 legstallen van verschillende leeftijd zijn worden er gemiddeld eens per 7 maanden legkippen geslacht, en kunnen de borstfilets van de kippen gesneden worden. Deze filets zijn steviger van structuur maar ook kleiner dan filets van vleeskippen. Het is daarom belangrijk dat je de filet kort om en om bakt (maximaal 8-10 minuten). Je hebt een heerlijk stukje kipfilet met een stevige bite. Ook is de filet zeer geschikt voor bijvoorbeeld roerbakgerechten. De prijs maakt ze erg aantrekkelijk.

We hebben weer een nieuw product waar we erg trots op zijn: biologische gerookte achterham! Het is echt bijzonder lekker: een subtiele rooksmaak, mooi mondgevoel.. Ik ben erg benieuwd of u net zo enthousiast gaat worden!

Gerookte ham

Even wat over de ingrediënten. U weet dat we zo weinig mogelijk toevoegingen gebruiken. Eigenlijk voegen we het liefst alleen maar smaakmakers toe, zoals specerijen. Bij de achterham lukt het ons niet. Een ‘kale’ receptuur resulteert in iets dat u niet herkent als achterham omdat het (veel) droger en scherper van smaak is. In de gerookte achterham zit biologische rietsuiker. Suiker staat tegenwoordig in een kwaad daglicht, en daar zijn zeker goede redenen voor. Maar er zijn ook wel nuanceringen aan te brengen. Niet elk beetje suiker is meteen schadelijk. Ook hier is de dosis van belang. In een kilo achterham zit naar schatting tussen de 5 en 10 gram rietsuiker. Dus in een pakje van 100 gram zo’n 0,5 – 1 gram, dus een 1/10 – 1/5 suikerklontje. In een glas cola zitten zes klontjes.

Maar waarom zit er überhaupt suiker in de ham? Allereerst omdat het de smaak van de ham verzacht. Het is dus een smaakmaker in die zin. Maar het dient ook als drager voor de componenten van de pekel (zo heet het zoutmengsel), waardoor deze eenvoudiger oplossen en goed in de ham verdeeld worden. De andere componenten zijn E500 (Soda) dat als zuurteregelaar dient en zo ook de smaak beïnvloedt. De laatste component is E415 (xanthaangom) dat als verdikkingsmiddel dient. Hierdoor wordt de ham niet droog.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040