01 BLOG

Blog

OKvlees.nl verkoopt in de webwinkel kipfilets van uitgelegde biologische legkippen van de Lankerenhof. Deze filets zijn flink goedkoper dan filets van vleeskippen van Polderhoen. Omdat die legkippen een heel ander leven hebben dan de biologische vleeskippen van Polderhoen (link) willen we aandacht besteden aan het leven deze legkippen. kippen lankerenhof nb juliDe Lankerenhof is een biologisch legpluimveebedrijf met 6.000 opfokhennen, 1000 opfokhaantjes (link) en 12.000 leghennen. Er is een opfokstal en twee leghennenstallen, allen met een uitloop naar buiten. In en rond de stallen hebben de hennen alle ruimte om zich natuurlijk te gedragen, waaronder onder en in struiken zitten. Alle stallen beschikken over een uitloop naar buiten. De hennen hebben alle ruimte om zich naar hun natuur te gedragen. Een automatisch systeem strooit regelmatig graankorrels over de dikke laag bodemstrooisel. Zo kunnen de hennen zelf een deel van hun kostje bij elkaar scharrelen en blijven ze actief. De kuikens die op de Lankerenhof komen zijn 1 dag oud en krijgen de eerste maanden tijd om op te groeien. De opfokhaantjes groeien gelijk op met de opfokhennetjes. Na 5 weken worden de hanen gescheiden van de hennen door een afscheiding van gaas in de stal. Een deel van de hanen gaat mee met de hennen naar de leghenstal. De hanen zorgen daar voor meer rust bij de henen, zorgen voor een meer natuurlijk (seksueel) gedrag en waarschuwen bij gevaar. De andere haantje worden na 12 a 13 weken geslacht en worden als Haantje de Coq verkocht.

De opfokhennetjes zitten 17-18 weken in de opfokstal waarna ze verhuizen naar de legstal. Jonge leghennen die nog geen eieren leggen kun je herkennen aan het feit dat ze nog geen kam hebben. Zodra ze gaan leggen ontwikkelen ze een mooie rode kam. De hennen gaan op een leeftijd van 20-21 weken de eerste eitjes leggen en blijven ongeveer 14 maanden in de legstal. De kosten van het voer worden daarna hoger dan de opbrengst van de eieren en dat is een teken dat ze geslacht zullen worden. In de 14 maanden legperiode kan er 3x een koppel opfokhennetjes in 18 weken opgroeien tot leghen. Wanneer de oude kippen weg zijn wordt de stal gereinigd en ontsmet, en kan de koppel jonge hennen uit de opfokstal naar een frisse schone stal verhuizen. Na ongeveer 2-3 weken worden de eerste eitjes gelegd. In die tijd wordt ook de opfokstal gereinigd en ontsmet en komen er nieuwe kuikens in en begint de cyclus opnieuw.

Doordat er op de Lankerenhof 2 legstallen van verschillende leeftijd zijn worden er gemiddeld eens per 7 maanden legkippen geslacht, en kunnen de borstfilets van de kippen gesneden worden. Deze filets zijn steviger van structuur maar ook kleiner dan filets van vleeskippen. Het is daarom belangrijk dat je de filet kort om en om bakt (maximaal 8-10 minuten). Je hebt een heerlijk stukje kipfilet met een stevige bite. Ook is de filet zeer geschikt voor bijvoorbeeld roerbakgerechten. De prijs maakt ze erg aantrekkelijk.

We hebben weer een nieuw product waar we erg trots op zijn: biologische gerookte achterham! Het is echt bijzonder lekker: een subtiele rooksmaak, mooi mondgevoel.. Ik ben erg benieuwd of u net zo enthousiast gaat worden!

Gerookte ham

Even wat over de ingrediënten. U weet dat we zo weinig mogelijk toevoegingen gebruiken. Eigenlijk voegen we het liefst alleen maar smaakmakers toe, zoals specerijen. Bij de achterham lukt het ons niet. Een ‘kale’ receptuur resulteert in iets dat u niet herkent als achterham omdat het (veel) droger en scherper van smaak is. In de gerookte achterham zit biologische rietsuiker. Suiker staat tegenwoordig in een kwaad daglicht, en daar zijn zeker goede redenen voor. Maar er zijn ook wel nuanceringen aan te brengen. Niet elk beetje suiker is meteen schadelijk. Ook hier is de dosis van belang. In een kilo achterham zit naar schatting tussen de 5 en 10 gram rietsuiker. Dus in een pakje van 100 gram zo’n 0,5 – 1 gram, dus een 1/10 – 1/5 suikerklontje. In een glas cola zitten zes klontjes.

Maar waarom zit er überhaupt suiker in de ham? Allereerst omdat het de smaak van de ham verzacht. Het is dus een smaakmaker in die zin. Maar het dient ook als drager voor de componenten van de pekel (zo heet het zoutmengsel), waardoor deze eenvoudiger oplossen en goed in de ham verdeeld worden. De andere componenten zijn E500 (Soda) dat als zuurteregelaar dient en zo ook de smaak beïnvloedt. De laatste component is E415 (xanthaangom) dat als verdikkingsmiddel dient. Hierdoor wordt de ham niet droog.

ribkarbonade

Er is weer vol enthousiasme meegedaan met de OKvlees.nl karbonadetest die we in de vorige nieuwsbrief aankondigden. Er waren veel meer belangstellenden dan dat we testpakketjes hadden voorbereid. Dus als we u teleurgesteld hebben: sorry, maar we hadden niet meer.. De reacties stroomden ook snel binnen en waren als vanouds erg doordacht. Onze complimenten! Niet iedereen heeft nog gereageerd, en de missende reacties zijn nog meer dan welkom. Maar het verschil is zo duidelijk dat de resultaten niet echt fundamenteel meer zullen veranderen. Vandaar dat we nu al de uitkomst delen.

Het resultaat verraste mij en de boer heel erg. En dat geeft maar weer eens aan dat blind testen erg waardevol is! We waren ervan overtuigd dat de nieuwe karbonade beter uit de bus zou komen dan de OKvlees.nl karbonade, die op zich al heel lekker is. Niet dus, hoewel de verschillen klein blijken te zijn. De meerderheid had een voorkeur voor de OKvlees.nl karbonade. Bemoedigend om te lezen was dat meer dierwelzijn dan biologisch zeer gewaardeerd wordt, en dat het dan ook best duurder mag zijn.

De resultaten zijn zeker geen reden om niet door te gaan met de boer met dit concept. De test heeft geleerd dat de kwaliteit niet stabiel genoeg is. Een bijzonder waardevol leermoment. Er ligt dus huiswerk voor de boer, waar op dit moment al hard aan gewerkt wordt. Als we voldoende overtuigd zijn van de stabiliteit van de vleeskwaliteit op het verwachte hoge niveau gaan we opnieuw testen. En als het hele verhaal dan klopt: meer dierwelzijn én meer smaak en met een realistische prijsverhoging dan komt het echt wel in de webwinkel

We houden u op de hoogte en bedankt voor uw bijdrages!

Het is altijd leuk om er een duur woord tegenaan te gooien: het OK-loyaliteitsprogramma! Ik bedoel er mee te zeggen dat we virtueel zegeltjes gaan plakken. Tenminste als u dat wilt doen.  Waarom doen we dat? OKvlees.nl heeft in de afgelopen jaren een grote groep trouwe en leuke klanten opgebouwd. Mensen die heel regelmatig bestellen en die gezamenlijk de basis van OKvlees.nl vormen. Die loyaliteit willen we gaan belonen, en dat doen we door bij een bestelling punten toe te kennen. Op het moment dat u dat wilt kunt u de opgespaarde punten als korting op een bestelling gaan verzilveren.

spaarvarken
Hoe werkt het:

  • U moet geregistreerd zijn als klant bij OKvlees.nl. Anders kunnen de punten niet opgespaard worden in 1 account. Als u als ‘gast’ bestelt krijgt u dus geen punten
  • U krijgt per hele euro die u aan vlees koopt één spaarpunt
  • Die punten worden in uw account opgespaard
  • 100 spaarpunten leveren €2,50 korting op, dus 2,5% loyaliteitskorting. Ongemerkt loopt het bedrag bij de vaste klanten best op!
  • Als u de korting wilt verzilveren dan kunt u dat aangeven bij het afronden van de bestelling
  • Het verzilveren gaat per 100 punten
  • De punten blijven onbeperkt in uw account staan.

OKvlees.nl is zeker al niet duur; voor de vaste klanten vanaf nu dus nog goedkoper!

De gruwelijke beelden gemaakt door Animal Rights in het Belgische slachthuis hebben heel veel losgemaakt. Ik denk dat dit zoveelste vleesschandaal voor veel mensen de druppel is om te stoppen met vlees. Wij hebben er veel vragen over gehad, zowel van klanten als van niet klanten.  En de essentie van de vraag was altijd: wie garandeert mij dat de slacht bij jullie wél respectvol gaat?

Ik verwijs in ieder geval dan naar deze tekst op onze site, waarin de OKvlees.nl keten beschreven wordt. Wij werken met kleinschalige, ambachtelijke slachterijen. Dat is op zichzelf géén garantie dat de slacht goed verloopt. Kleinschalige slacht is niet per definitie beter dan grootschalige. Net zo goed als een kleine boer niet per definitie beter voor zijn dieren zorgt dan een grote boer. Ook bij kleine slachthuizen zijn misstanden mogelijk, en die zijn er ook geweest. Wel is naar mijn mening de kans op misstanden groter in grote slachthuizen. Als er 25.000 tot 35.000 varkens per week geslacht worden dan lijkt het mij heel moeilijk om een varken nog als een levend wezen te zien. Het werk moet haast wel afstompen. Een dier verword tot grondstof, en de productie mag onder geen beding vertraging ondervinden. En als het management dan ook nog eens niet ingrijpt dan gaat het zo gruwelijk fout als in België gebeurd is. Bij de kleine slachters is de ‘productiedruk’ lager. En het varken wordt nog als dier gezien. Als – en die ‘als’ is een essentiële voorwaarde - dat gecombineerd gaat met goed leiderschap en ambacht, dan zal er sprake zijn van een zo respectvol mogelijke slacht. En ik ben er van overtuigt dat bij onze slachters dat het geval is. Het zijn ambachtsmannen met passie voor hun werk. Gaat het nooit mis bij die kleinere slachthuizen? Natuurlijk wel. Maar er is tijd en de rust om te corrigeren. Daarnaast zijn er vanzelfsprekend de externe NVWA controleurs  aanwezig bij de slacht.

Ik heb dus het volste vertrouwen dat bij OKvlees.nl het dierwelzijn tot en met het laatste moment, de slacht, zo goed mogelijk geborgd is. Voor een klein deel vanwege het onafhankelijke toezicht.  Maar vooral omdat de slachters naar mijn overtuiging respectvol met de dieren willen en kunnen omgaan.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040