01 BLOG

Blog

Toen OKvlees.nl ruim twee jaar geleden begon is zijn eigen kruidenmengsels voor producten als worsten, hamburgers en vinken ontwikkeld. De smaak viel overduidelijk in goede aarde. Er kwamen echter meer en meer vragen over sommige componenten in die mengsels. En vooral over het gebruik van gistextract, een ingrediënt dat de smaak van producten versterkt. Het is niet onomstreden. De smaak versterkende stof in gistextract is glutamaat. Deze stof is verdacht geworden naar aanleiding van negatieve effecten van MSG of ve-tsin in de Chinese keuken. Dat zou het Chinees-restaurant syndroom veroorzaken.

Glutamaat zit ook in producten als oude kaas, tomaten, en parmezaanse kaas. En ook moedermelk is rijk aan glutamaat. Of glutamaat in deze producten en uit gistextract ook negatieve effecten heeft is op zijn minst omstreden. Dus, wat te doen, gezien het toenemend aantal kritische klantvragen over gistextract?

We hebben als OKvlees het beleid om stoffen die geen duidelijke meerwaarde hebben niet te gebruiken in onze producten. Daarom zijn de kruidenmengsels opnieuw ontwikkeld. Het karakter van de producten moest zoveel mogelijk intact blijven, en vanzelfsprekend moesten de producten lekker blijven. Het was wel een inspanning, met veel niet altijd smakelijke testresultaten, maar het is gelukt. Alle kruidenmengsel zijn nu gistextract vrij én lekker!  Alle producten zijn gistextract vrij. De enige toevoeging aan onze producten die zelf geen smaak heeft is vitamine C (ook bekend onder de naam ascorbinezuur of E300). Dit is een antioxidant die de smaak van de producten stabiliseert. Maar vitamine C is toch gezond?


big_Resized.jpgAlle lokale en landelijke media doken er vorig jaar bovenop, tot het Jeugdjournaal, Pownews en Hart van Nederland aan toe. In Nederland is een nieuwe vorm van varkenshouderij ontstaan ; Piggy’s Palace met haar PiPaporc vlees. De grote gele varkensglijbaan ging daarna de hele wereld over.



 

 

hooiberg_Resized.jpg

Het PiPaPorc vlees is nu ruim een jaar op de markt. Meest kenmerkende van het Piggy’s Palace-concept is dat de ongecoupeerde biggen vanaf pakweg 10 kilo lekker buiten lopen op 1 hectare land mét modderpoel en dat ze een hooiberg als huiskamer tot hun beschikking hebben. Het oogt geweldig, die biggen en vleesvarkens die enthousiast rondjes rennen door de wei en genieten van hun glijbaan die uitmond in een modderpoel.



Piggy’s Palace geboren uit Het Nieuwe Veehouden
Het idee voor het eigen vleesconcept is geboren binnen het project Het Nieuwe Veehouden. Hierin werken onder meer LTO, ZLTO, het ministerie van ELI en Wageningen Universiteit samen aan de ontwikkeling van duurzame vormen van veehouderij. Stegink was in 2011 een van de zes varkenshouderij-deelnemers, die allemaal op hun eigen bedrijf met innovatieve ideeën aan de slag gingen.

De ambitie bij de start van OKvlees.nl was en is om in heel Nederland te leveren. Maar waar wonen de klanten, twee jaar na de start van OKvlees? Leveren we wel in heel Nederland? Bij het verzenden van de pakketen krijg je wel een indruk in welk deel van Nederland de klanten wonen, maar er zijn genoeg plaatsen die ik echt niet ken.. Dus, we hebben de analyse gemaakt. Met de handige (gratis) hulpmiddelen die tegenwoordig beschikbaar zijn op het internet is het niet eens zo heel bewerkelijk gebleken.

De ambitie bij de start van OKvlees.nl was en is om in heel Nederland te leveren. Maar waar wonen de klanten, twee jaar na de start van OKvlees? Leveren we wel in heel Nederland? Bij het verzenden van de pakketen krijg je wel een indruk in welk deel van Nederland de klanten wonen, maar er zijn genoeg plaatsen die ik echt niet ken.. Dus, we hebben de analyse gemaakt. Met de handige (gratis) hulpmiddelen die tegenwoordig beschikbaar zijn op het internet is het niet eens zo heel bewerkelijk gebleken.

Soms kom je echt pareltjes tegen, in  dit geval via Twitter. @Erikuutloo, in het echte leven Erik Stegink geheten, had het beste varkensvlees. En het past ook nog eens heel goed bij OKvlees.nl. Ik in de auto, en kijken. En ter plekke het besluit genomen: we gaan het in de webwinkel zetten. O ja, wat kost ’t eigenlijk? Zo enthousiast was en ben ik.


ericuutloo Erik is een van de varkenshouders die het echt anders wil. Geen variaties op een thema, maar echt anders omgaan met varkens. En daarvoor heeft hij en zijn familie zijn nek ver uitgestoken.  De familie Stegink zijn de eigenaar van Piggy’s Palace. Een concept met buiten vleesvarkens die veel ruimte krijgen, heel veel. Ze kunnen lekker in een wei met gras lopen en daarvan eten. Ze hebben een hele mooie modderpoel. In Piggy’s Palace hebben de varkens veel meer ruimte dan bijvoorbeeld biologische varkens. Biologische vleesvarkens hebben per varken minimaal 1M2 uitloop. De buitenvarkens van Piggy's Palace hebben meer dan 100 M2 per varken!. De varkens worden niet gecastreerd (biologisch en scharrel wel), ze houden hun staart en zijn antibioticum vrij.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040