01 BLOG

Blog

Hoe werkt droogijs?

Voor OKvlees.nl is het gebruik van droogijs essentieel. We willen garanderen dat het vlees diepgevroren bij de klant afgeleverd wordt. Dit om de kwaliteit van het vlees goed te houden, maar zeker ook voor de voedselveiligheid. En dat kan bij verzenden via PostNL niet zonder droogijs. Maar heel veel klanten vragen zich wel af hoe het nu eigenlijk werkt, dat droogijs.

Droogijs is de vaste vorm van het gas kooldioxide, CO2. Het is vast doordat het koud is, ruim 78 graden onder 0. Het is echter heel erg instabiel; de vaste CO2 wil zo snel mogelijk weer gas worden. Van vast naar gas gaat zonder eerst vloeistof te worden, zoals bij smeltend waterijs). Daarom geeft droogijs geen natte boel na het smelten. Tijdens het transport van het vleespakket verdwijnt het gas vanzelf uit de verpakking waarin we het vlees verzenden. Door de instabiliteit is het meeste droogijs relatief snel weg uit de verzenddoos. Na 24 uur is zo goed als alles verdwenen. Maar, en dit is belangrijk! er hoeft geen droogijs meer op het vlees te liggen als het pakket bij u aankomt! De koude van droogijs trekt in het vlees, dat dus als koudebuffer dient.

 

Weet u nog wat het is, Balkenbrij? Het is een oude ambachtelijke vleeswaar, die vroeger uitsluitend in de slachtmaand (november) werd gemaakt. De basisgrondstoffen van balkenbrij zijn, varkensvlees, bouillon, kruiden, specerijen en boekweitmeel.

Het is typisch een streekproduct, waarbij er grote verschillen tussen de streken bestaan. De meest bekende varianten zijn:

  • Land van Heusden en Altena, deze is als enige roze van kleur
  • Midden Brabant
  • de Kempen
  • Limburgse die donkerrood van kleur is
  • Gelderse met meer kruidnagel
  • Twentse met stukjes lever
  • Overijsselse (met krenten en rozijnen)

02LOGO-oudeleijBalkenbrij is een grotendeels vergeten vleeswaar. Ron van Bedaf heeft als missie om met zijn bedrijf ‘De Oude Leij’ Balkenbrij weer op de kaart te zetten. Op zijn website kunt u veel lezen over dit mooie product, waaronder over de geschiedenis ervan.

Ontwikkelingen bij OKvlees.nl

Klanten die me op twitter volgen weten al dat er stevige veranderingen gaande zijn bij OKvlees.nl. Privé en werk lopen bij deze veranderingen wat door elkaar. Maar, ik vind het zeker leuk om de veranderingen te delen met klanten en geïnteresseerden. De reden is dat OKvlees.nl als bedrijf de komende jaren nóg leuker gaat worden. En dat er weer mee gedacht kan worden.

wiemanstraat1Wat is er nu aan de hand. Tot nu toe huurden we een pand. Dat werd door de groei van OKvlees na twee jaar echt te klein. En ook de vriescel werd te klein. Dus er moest wat gebeuren. Daarnaast is een huurpand ook niet ideaal als je wilt investeren, bijvoorbeeld in zonnepanelen.

We hebben daarom een pand gekocht waar we de komende jaren OKvlees nog lekker kunnen laten groeien. En het is gecombineerd met wonen. Ik hoor u al denken, wonen en werken combineren? Is dat wel slim? Privé is het echter heel handig in verband met mantelzorg. En de grens tussen privé en werk is voor een internetondernemer toch al dun. Zolang het werk inspirerend is -en dat is het en zal het blijven! – is dat geen probleem.

 oud hollandse runderrassen 1

 

We hebben in de webwinkel heel lekker rundvlees van twee boeren, 1 scharrel en 1 biologisch. Dat vlees is afkomstig van eenzelfde runderras, de Blonde d’Aquitaine . OKvlees.nl streeft, net als bij de kip en het varken, naar verbreding van het assortiment rundvlees. En gelukkig zijn we zijn een heel waardevol initiatief tegengekomen: Natuurboeren. Op hun site leggen ze perfect uit waar ze voor staan. Maar in het kort: de natuurboeren dragen bij aan het in stand houden van het waardevolle Nederlandse landschap én van oude Nederlandse rundveerassen. Dus, twee hele mooie doelstellingen verenigd! Daarnaast zijn de boeren ook biologisch gecertificeerd.

De natuurboeren werken samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, provinciale Landschappen bij het beheren van natuurgebieden of bijzondere landschapselementen zoals houtwallen, poelen, heggen en kleine bosjes. Met lage niveaus van bemesting en rijke mengsels van grassen en kruiden (in tegenstelling tot de monocultuur) krijgen de runderen een heel rijk voedselaanbod.

De natuurboeren houden oud Nederlandse veerassen, zoals de Blaarkop, het brandrode rund, Lakenvelders en MRIJ (Maas, Rijn,

 

Er zijn kleine technische 'updates' aan een webwinkel en er zijn de zogenaamde 'upgrades'. Bij een upgrade wordt er heel veel veranderd aan de techniek van een website of webwinkel. Dat is heel veel werk, én er kan veel misgaan. Welnu, we hebben een geslaagde upgrade achter de rug, met wat kleine incidentjes.

Van een deel van de upgrade merkt u niks - maar wij zijn er wel blij mee - omdat het processen op de achtergrond zijn. Maar er zijn ook nieuwe functies ingebouwd waar u zeker wel veel plezier van kunt hebben!  Ze worden hieronder beschreven:

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040