01 BLOG

Blog

De vogelgriep heeft er hard ingehakt in de kippenhouderij. Ook bij de Lankerenhof, die de Haantjes de Coq levert. Veel extra kosten, die niet vergoed worden. Maar ook onverwachte gevolgen. Door het vervoersverbod konden de haantjes een paar weken later naar de slachterij. Mooi voor de haantjes zult u wellicht denken. Maar het gevolg is wel dat de haantjes nu stevig aan de maat zijn. Zo’n 1,4 kg, terwijl ze normaal maximaal 1 kg wegen. Bij dezelfde kiloprijs worden ze dus per stuk duurder. Daar hebben we, en we is Marjanne en Chris van de Lankerenhof en OKvlees.nl wat op gevonden. We verlagen de kilo prijs voor deze grote hanen, waardoor de prijs per haantje niet veel stijgt. Normaal betaalt u voor een haan van een kilo €13,25. Voor een haan van 1,4 kilo betaalt u nu slechts €15,25. Dat is €10,90 per kilo. Dus, 40% meer haan voor 15% meer geld. Goede deal? Wij vinden het wel!

We hebben sinds januari 2015 ook vlees van het landgoed Heijerhof uit het mooie Limburg. Ook een hele bijzondere boer, die goed bij OKvlees.nl past. We beginnen met hun lamsworstjes, die erg lekker zijn. Waar we eindigen? Geen idee, maar hopen op meer!

De lamsworstjes worden door Henk Venner zelf gemaakt, waarbij ook de kruiden zelf worden samengesteld. Koriander en peper worden vers gemalen en wanneer voorhanden worden eigen kruiden gebruikt (bijv rozemarijn). Het vlees is afkomstig van lammeren die 5 tot 11 maanden oud zijn. De moederschapen zijn Swifters en Texelaars, de vader is een Charollais. Een bijzonder ras met een rode kop en korte wol, en een lange rug. In die rug zit het lekkerste vlees. Merguez (no.1) is een typisch Noord-Afrikaans worstje. Het kaasworstje (no.3) is een variatie op een grieks recept, met feta en blauwe kaas. De smeltende kaas geeft een heel bijzondere smaak.

Hieronder stellen ze zich voor.

LANDGOED HEIJERHOF, DESMAAKVANLEUDAL.NL

Leudal is een prachtige landelijke gemeente in Midden-Limburg. Op een van de mooiste plekjes precies tussen de natuurgebieden Leudal en Exaten ligt de boerderij Heijerhof van Henk Venner en Hetty de Ridder.  Sinds 2012 hebben zij een landgoed, dankzij het feit dat de helft van de grond natuur is. Daarvan is 3 ha jong bos en 5,5 ha natuurlijk grasland.

Zij houden Aberdeen Angus zoogkoeien, een van de lekkerste rassen ter wereld. Zij kunnen jaarrond buiten lopen en worden enkel met gras en voordroog gevoerd. Net als de vleesschapen, die enkel rond de aflammerperiode biologische brokjes bijgevoerd krijgen. Verder hebben zij een klein aantal varkens, een kruising van Bonte Bentheimers en Duroc of Pietrain. Overal scharrelen kippen rond, waaronder Noordhollandse Blauwe, Bresse en Wyandottes.

Even een vraagje: de biologische varkens die OKvlees.nl verkoopt, hebben die in de wei met een modderpoel gelopen? Ja? Een kleine en wetenschappelijk volstrekt onverantwoorde steekproef op twitter leerde mij dat veel mensen denken dat het zo is. U bent de enige dus echt niet. Als u denkt van niet hoeft u niet verder te lezen.

Hoe werkt droogijs?

Voor OKvlees.nl is het gebruik van droogijs essentieel. We willen garanderen dat het vlees diepgevroren bij de klant afgeleverd wordt. Dit om de kwaliteit van het vlees goed te houden, maar zeker ook voor de voedselveiligheid. En dat kan bij verzenden via PostNL niet zonder droogijs. Maar heel veel klanten vragen zich wel af hoe het nu eigenlijk werkt, dat droogijs.

Droogijs is de vaste vorm van het gas kooldioxide, CO2. Het is vast doordat het koud is, ruim 78 graden onder 0. Het is echter heel erg instabiel; de vaste CO2 wil zo snel mogelijk weer gas worden. Van vast naar gas gaat zonder eerst vloeistof te worden, zoals bij smeltend waterijs). Daarom geeft droogijs geen natte boel na het smelten. Tijdens het transport van het vleespakket verdwijnt het gas vanzelf uit de verpakking waarin we het vlees verzenden. Door de instabiliteit is het meeste droogijs relatief snel weg uit de verzenddoos. Na 24 uur is zo goed als alles verdwenen. Maar, en dit is belangrijk! er hoeft geen droogijs meer op het vlees te liggen als het pakket bij u aankomt! De koude van droogijs trekt in het vlees, dat dus als koudebuffer dient.

 

Weet u nog wat het is, Balkenbrij? Het is een oude ambachtelijke vleeswaar, die vroeger uitsluitend in de slachtmaand (november) werd gemaakt. De basisgrondstoffen van balkenbrij zijn, varkensvlees, bouillon, kruiden, specerijen en boekweitmeel.

Het is typisch een streekproduct, waarbij er grote verschillen tussen de streken bestaan. De meest bekende varianten zijn:

  • Land van Heusden en Altena, deze is als enige roze van kleur
  • Midden Brabant
  • de Kempen
  • Limburgse die donkerrood van kleur is
  • Gelderse met meer kruidnagel
  • Twentse met stukjes lever
  • Overijsselse (met krenten en rozijnen)

02LOGO-oudeleijBalkenbrij is een grotendeels vergeten vleeswaar. Ron van Bedaf heeft als missie om met zijn bedrijf ‘De Oude Leij’ Balkenbrij weer op de kaart te zetten. Op zijn website kunt u veel lezen over dit mooie product, waaronder over de geschiedenis ervan.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040