01 BLOG

Blog

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij wordt vanwege de risico’s voor de volksgezondheid terecht zwaar bekritiseerd. Een hoog antibiotica gebruik is ook een teken dat er wat mis met de manier waarop een boer met zijn dieren omgaat. Een gezond dier heeft immers een gezonde weerstand tegen ziekten. Het antibioticagebruik in de reguliere veehouderij neemt gelukkig stevig af. In de biologische veehouderij zijn er echter (nog) meer beperkingen bij het toepassen van antibiotica en het gebruik is dan ook lager. Anders dan vaak gedacht wordt mogen antibiotica dus wél gebruikt worden door biologische boeren.

Kippenvlees en antibiotica is zeker een zwaar onderwerp. Het overgrote deel van de kip die verkocht wordt is besmet met antibiotica resistente bacteriën, wat een reëel risico is voor de volksgezondheid. Deze schadelijke bacteriën zijn het gevolg van het vele antibiotica gebruik . Maar hoe zit het nu met biologische vleeskippen? Sommigen verwachten dat er geen antibiotica wordt gebruikt bij biologische kippen (wat dus niet hoeft), anderen zeggen dat biologische kippenboeren bijna net zo veel antibiotica gebruiken als regulier.

Nu blijkt de familie Kok, die de biologische kippen leveren aan ons, al jaren geen antibiotica te gebruiken. Helemaal niks. Dat wordt bevestigd door verklaringen van het Productschap Pluimvee & eieren en de dierenarts. Ze hoeven geen antibiotica te gebruiken omdat ze een traag groeiend kippenras gebruiken en een goede huisvesting. En natuurlijk goed voor hun dieren zorgen. De familie Kok vind dit eigenlijk vanzelfsprekend en schreeuwen dit niet van de daken. Ook familie van de Borren van de Lankerenhof, die de biologische Haantje de Coq en de biologische filets van de leghennen leveren, is compleet antibiotica vrij. Wat betekent dit nu?

Weer wat nieuws en bijzonders! Nu eens geen nieuwe bijzondere boer, maar iemand die van vlees van Bijzondere boeren iets bijzonders lekkers kan maken: Pie's. Dat zijn mooie deegvormen gevuld met vlees, groenten of fruit uit de Engelse keuken. In ons geval zijn ze gevuld met OKvlees..We hebben ze natuurlijk geroken (wow!) en geproefd. WE hebben dit product met OKvlees.nl klanten getest. Nog nooit kregen we zulke enthousiaste reacties. Het zijn mini pie's van zo'n 100 gram.

Hieronder stelt de oprichtster van The Pie Shop zich voor:

 

The Pie Shop Mijn naam is Astrid Smit-Remmerswaal. Ik ben anglofiel en bourgondiër. Hoewel de Britse keuken over het algemeen niet als gastronomisch bekent staat is mij niet helemaal duidelijk waarom. Ik hou van de Britse keuken. Het vertegenwoordigd voor mij huiselijkheid en gezelligheid. High Tea, met scones en sandwiches, nagerechten als Sticky toffee pudding, crumbles met custard, Christmaspudding, Sunday roast waarbij de hele familie op zondagmiddag met zijn allen aan tafel gaat. Casseroles in alle soorten en smaken, fish and chips. En natuurlijk pie's. Prachtige deegvormen gevuld met heerlijk vlees, groenten of fruit. En de geur! Onweerstaanbaar. Toen we onlangs verhuisde naar de

IJs in een webwinkel met vlees. Volstrekt logisch. Net zo logisch als het houden van waterbuffels in Nederland, en die melken. En van die melk ijs maken. Toch is het een logisch en rationeel verhaal. De ouders van Arjan Swinkels, die zich hieronder voorstelt, molken vroeger gewone koeien. Vanwege de quotering zijn ze daar mee gestopt. Arjan zocht later wat anders. Toen hij kennis maakte met waterbuffels was het liefde op het eerste gezicht en ontstond het plan om waterbuffels te gaan houden en melken. Van die bijzondere melk maakt Arjan mooie producten, zoals bijzonder smaakvol Stoer ijs. Bijzondere OKproducten van bijzondere OKdieren.

Stoer IJs


stoerijs kudde Resized


Stoer IJs is gemaakt van buffelmelk, de melk die beroemd is van de traditionele Italiaanse buffel-mozzarella. Buffelmelk is zeer romige melk en daarmee ideaal voor het maken van roomijs. Aan de basis van dit ijs staat de stoere buffelmelk van waterbuffelboerderij De Stoerderij uit Son en Breugel. Stoer IJs wordt bereid door meester-ijsbereider Wilbert Palm uit Eindhoven.

Bij De Stoerderij staat het natuurlijk gedrag van de waterbuffels centraal. Ze krijgen het hele jaar weidegang, leven in een familiekudde (kalfjes bij de buffelkoe) en beschikken over een prachtige modderpoel waar ze in de zomer kunnen afkoelen. Er worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt en De Stoerderij werkt met een eigen transparantiemodel
Keurig Merk, waarbij de volledige bedrijfsvoering tot in detail wordt weergegeven. Ook is er een livestream waarbij je 24/7 van achter je computer of smartphone live naar de stoere waterbuffels kunt kijken.

Er zijn twee soorten kippen: legkippen en vleeskippen. De eerste legt veel eieren, de tweede zet efficiënt vlees aan. Twee werelden, die de Lankerenhof bij elkaar wil brengen. Dat doen ze bijvoorbeeld door de haantjes van de legkippen, die anders gedood worden als ze uit het ei kruipen, op te laten groeien en te verkopen als Haantje de Cocq. Deze zijn ook via OKvlees.nl te verkrijgen. Maar ook de leghennen kunnen na de slacht beter benut worden.

Leghennen kunnen ongeveer anderhalf jaar eieren leggen, waarna ze geslacht worden. Het vlees wordt dan in allerlei meestal laagwaardige toepassingen gebruikt. Denk aan soepkip en kip nuggets. En dat terwijl het vlees erg smakelijk is! Marjanne en Chris van de Lankerenhof laten daarom de filetjes van de uitgelegde hennen uitsnijden. Dit past ook goed bij hun streven om alles wat hun boerderij voortbrengt zelf te verkopen.

De filets zijn steviger van structuur maar ook kleiner dan filets van vleeskippen. Het is daarom belangrijk dat je de filet kort om en om bakt (maximaal 8-10 minuten). Je hebt een heerlijk stukje kipfilet met een stevige bite. Ook is de filet zeer geschikt voor bijvoorbeeld roerbakgerechten. De prijs maakt ze erg aantrekkelijk..

OKvlees.nl bestaat nu ruim 3 jaar en veel mensen hebben inmiddels de weg naar het ijskoud bestellen van biologisch en scharrelvlees bestellen gevonden. De klanten van het eerste uur hebben de opbouw van het bedrijf meegemaakt en daarbij ook meegedacht. De nieuwe klanten hebben deze fase gemist. En daarom wil ik graag een stukje van de ontstaansgeschiedenis met u delen, zodat u weet waar OKvlees.nl voor staat.

Peter Kolster, de man achter OKvlees.nl, is zelf niet afkomstig uit de vleeswereld. Toen ik startte wist ik eigenlijk niet meer van vlees dan een willekeurige consument. Omdat het verzenden van diepgevroren vlees per pakketpost nog onbekend was kreeg ik veel opmerkingen als: “Vlees via de post? Dat gaat de consument echt niet willen!”. Dat was de eerste reactie van de slagers en slachters waarmee ik contact zocht. Deze belemmering zag ik gelukkig niet. En het is inderdaad gebleken dat meer en meer consumenten met een muisklik vlees bestellen. En deze groei zal de komende jaren doorgaan. Omdat OKvlees.nl niet zelf met het mooie slagerswerk bezig is, kunnen wij volledig de aandacht leggen waar deze hoort: bij de klant.

OKvlees.nl heeft op allerlei manieren contact met de klant, via e-mails, tweets, facebook berichten en telefoontjes . En we reageren snel, dit vaak tot verbazing van de vragensteller. We vinden het belangrijk dat de klant goed en eerlijk antwoord krijgt. Dat past bij het goede en eerlijke vlees dat wij aanbieden. Deze leuke contacten en de daaruit voortvloeiende feedback gebruiken we ook om OKvlees.nl te blijven verbeteren. Daardoor is het klantcontact voor ons ook erg waardevol.

U kunt zich nu natuurlijk afvragen of wij wel voldoende aandacht hebben voor het vlees zelf. Het antwoord is: ja! Dat doen we door samen te werken met mensen met dezelfde passie. OKvlees.nl ‘huurt’ vleesspecialisten in, en dat zijn niet de minste. Slagerij Ter Weele, een grote naam in de vleeswereld, verwerkt het meeste vlees voor OKvlees.nl. Het vakmanschap van Ter Weele en zijn team zorgt er voor dat de producten aan onze hoge standaard voldoet. OKvlees.nl zorgt er voor dat de dieren bij speciaal geselecteerde boeren vandaan komen. Daarmee slaat OKvlees.nl de stap van de tussenhandel over. We hebben een paar belangrijke principes bij het inkopen van de dieren die dat gemakkelijk maken. We onderhandelen niet over de prijs, maar betalen simpelweg de prijs die de boer vraagt. De gedachte daarachter is simpel. De boer moet een eerlijk inkomen hebben, en dat vindt OKvlees.nl belangrijker dan een bodemprijs. Verder beoordelen we zoals gebruikelijk is het vee niet zelf, maar laten dit aan de boer over. Doordat we op deze manier werken met de inkoop en verwerking van de dieren kunnen we de focus volledig leggen daar waar deze volgens ons hoort: bij de klant.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040