01 BLOG

Blog

skalWe hebben de jaarlijkse audit van skal gehad. Skal is de instantie die controleert of het biologische vlees dat we verkopen ook echt bio is. Natuurlijk hebben we die audit weer glansrijk gehaald. Maar wat houdt zo'n audit nu in?

Er worden standaard dingetjes gecontroleerd zoals het in bezit hebben van geldige certificaten van bedrijven waarmee we samenwerken, zoals Slagerij Ter Weele. Zonder die certificaten mogen we niet met anderen samenwerken onder de bio paraplu, omdat zij dan niet gecontroleerd worden. En Skal zorgt voor controle van de hele keten. Daarnaast worden er drie willekeurige producten uit de vriescellen gehaald. We moeten dan laten zien wanneer dat specifieke stukje vlees geleverd is. Het moet dus op onze bestelling staan én op de pakbon van de levering aan OKvlees. En dat moet ook in een factuur aangetoond kunnen worden worden. Je moet de administratie dus wel op orde hebben. Als we  bijvoorbeeld een kipje hebben liggen met daarop een etiket dat zegt dat het biologisch is, maar waarvan de levering en betaling niet aangetoond kan worden dan is er stront aan de.. euh een probleem. Dat was bij mij natuurlijk niet 't geval. En om het geheel af te ronden moet er ook een zogenaamde massa balans zijn. Over een heel jaar wordt de verkoop vergeleken met de hoeveelheid die ingekocht. Als de verkoop dan groter is dan de inkoop dan is er iets aan de hand. Mijn inkoop was wat groter dan de verkoop, want vanwege de aanhoudende groei hebben we een grotere voorraad. 


Is deze controle nu waterdicht? Nee. Kwaadwillenden kunnen nog steeds rommelen en regulier vlees als het veel duurdere biologisch vlees verkopen. Maar de kans dat ze tegen de lamp lopen is echt aanzienlijk.

Met stip op nummerrrr 1 in de ranglijst van verzoeken van klanten: grasgevoerd vlees. Voor wie dit nog niet kent even wat uitleg. De scharrel en biologisch runderen van OKvlees.nl eten natuurlijk vooral gras of hooi, maar in de stalperiode wordt het aangevuld met maïs, gerst en luzerne. Dus, het kan niet grasgevoerd genoemd worden. Runderen die het jaar rond in natuurgebieden lopen wel. Die eten gras, kruiden en als het in de winterperiode nodig is – je laat geen dieren verhongeren! - hooi of kuilvoer. En met deze runderen gaan we aan de slag. Ze staan al in de webwinkel.

Waarom is grasgevoerd nu zo populair? Welnu, het is lekker. De dieren groeien langzamer en dat proef je. U zult ook zien dat het vlees donkerder is dan het scharrel en rundvlees van onze Blonde d'Aquitaines. Of grasgevoerd lekkerder is dan het scharrel en biologische rundvlees laat ik aan uw beoordeling over. Wij kregen geen consensus.

De dieren grazen op gronden waar geen landbouw mogelijk is. Ze concurreren daarmee niet met de voedselproductie. En dat is niet onbelangrijk. De productie van vlees met behulp van veevoer is immers een berucht inefficiënte manier van voedselproductie. De runderen spelen ook een belangrijke rol bij het in stand houden van Nederlandse natuurgebieden. Dat zijn belangrijke voordelen van grasgevoerd rundvlees. Hier een stuk over de herkomst van de dieren.

Dan is er nog het gezondheidseffect. Volgens de claims is grasgevoerd vlees rijker is omega-3 vetzuren, bevat minder omega-6 vetzuren, meer geconjugeerd linolzuur (bent u daar nog?) en bevat minder vet. En dat alles is dan weer goed voor de gezondheid.

Dierendag. Secretaressedag. U kent die vast. Maar heeft u ooit gehoord van de British Pie week? Vast niet, maar nu wel! En we vieren die ook nog samen met Nederlandse ‘The Pie Shop’ van wie wij de pie’s verkopen. En u kunt ook nog een voordeeltje hebben aan dit feestje!

7 tot en met 13 maart 2016 wordt in Groot Brittannië het bestaan van de pie gevierd tijdens de British Pie Week. Een week lang wordt de pie in het zonnetje gezet met als groots middelpunt de prestigieuze British Pie Awards die op woensdag 9 maart gehouden worden in Melton Mowbray. Vorige jaar werden ruim 800 pie's in 20 verschillende classes beoordeeld waaronder ook de Creambraised Chicken and Vegetable Pie en de Goosestew Pie van The Pie Shop. En die kregen de status ‘Pie-rate recommended’. Niet gek voor een niet Brit!

Op 12 maart wordt in Melton Mowbray de Great Britisch Festival of Pies gehouden. Vrijwel iedereen die van pie's houdt of pie's maakt doet iets speciaals tijdens de Britisch Pie Week. Ook The Pie Shop draagt haar steentje bij aan de promotie van de Traditional Britisch pie. Zolang de voorraad strekt krijgt u, tijdens de Britisch Pie Week, 20% korting op de pie's.

Dus, alleen voor bestellingen op 7 tot en met 13 maart 2016!

Enjoy!

We gaan weer een nieuw en spannend avontuur aan:  Kaas die helemaal OK is! En natuurlijk niet zomaar een Gouds kaasje, maar een bijzondere kaas met een verhaal. Meerdere bijzondere verhalen zelfs.  Gaan we die kaas bevroren verzenden? Nee, gekoeld. We gaan iets heel slims doen! We gaan slim gebruik maken van de isolatie zak. Bij het vervoer leggen we de kaas er bovenop. Er komt altijd koude uit die zak, en die koude zorgt er dan voor dat de kaas koel blijft. De verzenddoos is dus zowel een diepvries als een koelkast!

Ok, wat is nu zo bijzonder aan de kaas. Allereerst de herkomst. De kaas wordt gemaakt van melk van 2 biologische melkveehouders in de Gelderse vallei, met elk een eigen ras melkkoeien. Die melk wordt zeker niet gemengd. Elk ras geeft een eigen karakter aan de kaas. Zo is er melk van de Boerderij de Hooilanden in Bennekom. Die melken het oude Hollandse ras blaarkoppen. Op boerderij Welgelegen in Rhenen worden Montbéliarde koeien gemolken. Normaal wordt de melk van heel veel boeren gemengd in de kaasfabriek.

We hebben sinds we in Emst wonen schapen van het oude Nederlandse ras Groot Heideschaap rond ons huis lopen. Het gras in de weilanden moet tenslotte ook op en het is een mooi, rustgevend gezicht. Een paar ooien om mee te fokken en rammetjes voor de slacht. De rammetjes zijn in het voorjaar geboren in de kudde van het Niejboer. De zomer en herfst hebben ze bij ons doorgebracht. In december zijn ze vlakbij geslacht, bij Ter Weele in Oene.

Ze hebben een mooi leven gehad hier. Ze hebben lekker kunnen grazen op onze onbespoten en onbemeste weides. Ze zijn ook niet bijgevoerd met brokjes of zo, dus ze zijn gegroeid met puur gras en kruiden. Er is een uitzondering. Één van de lammeren was verstoten door de ooi. Dit lam hebben we met de fles groot gebracht totdat hij zelfstandig kon grazen. Omdat we de dieren kenden was het naar de slacht brengen wel een indrukwekkende gebeurtenis. U kunt hieronder daar meer over lezen.

Het was voor ons nog spannend of onze grond tot mooi lamsvlees kan resulteren. We hebben hier schrale grond. Volgens de mannen van Ter Weele, die heel wat lamsvlees door hun handen hebben laten gaan, is het heel mooi lamsvlees geworden. Onze weides geven dus voedzaam gras en kruiden! De omstandigheden waarin de lammeren opgroeien zijn vergelijkbaar met biologisch. Maar omdat we alleen biologisch gecertificeerd zijn als slager, maar niet als boer, wordt het vlees van de lammeren als ‘ongecertificeerd’ aangeboden in de winkel. Qua prijs ligt het vlees van onze lammeren onder dat van het biologische lamsvlees. We hebben de lammeren tenslotte als hobby, en als levende grasmaaier voor onze weides.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040