01 BLOG

Blog

Na bijna een jaar lang vlees te verkopen is OKvlees.nl ook begonnen met de verkoop van vegetarisch vlees. Helemaal geen vreemde stap, want we eten steeds vaker een dagje geen vlees. Misschien wel vreemd is dat je voor dat andere stukje ‘vlees’, een lekkere visje, nog niet bij OKvlees.nl kon zijn. Dat is nu verleden tijd!

‘Wij Nederlanders’ eten gemiddeld 3,6 kg vis per jaar. Ter vergelijking: we eten gemiddeld 86 kg vlees per jaar! Ongeveer 50% van de vis die we eten komt uit de zee, de rest wordt gekweekt en wordt hoofdzakelijk geïmporteerd. Maar hoe goed is die geïmporteerde vis eigenlijk? Helaas blijkt steeds dat er vaak veel mis mee is. Ik, Harm Luisman van Vallei vis, vindt dat erg jammer, want dat hoeft helemaal niet!

Samen met Jeroen Schuphof ben ik eind vorig jaar begonnen met een viskwekerij. We kweken, nu nog op kleine schaal, beek- en regenboogforel.

regenboogforel3Uiteindelijk willen we meerdere soorten vis voor de Nederlandse markt kweken. We kweken onze vis zo goed als mogelijk voor mens, dier en milieu. Dat klinkt mooi maar is niet zo eenvoudig. Wat is namelijk zo goed als mogelijk voor mens, dier en milieu?

Bron foto: flickr.com San Diego Shooter

Gelukkig is het antwoord niet zo moeilijk: goed voor jou
betekent dat we een kweektechniek gebruiken waardoor de smaak altijd goed is en we ziektes grotendeels kunnen voorkomen. Goed voor het dier betekent dat we continue kijken naar wat de vissen fijn vinden. We hebben bijvoorbeeld bij onze beekforellen buizen opgehangen waarin ze kunnen schuilen (en dat doen ze graag!). Daarnaast werken we samen met de Dierenbescherming bij de ontwikkeling van ‘het beter levenkeurmerk’ voor viskweek in Nederland. Super dat we hierin kunnen samenwerken! Tot slot willen we zo goed als mogelijk kweken voor het milieu. Bijna alle kwekerijen belasten het milieu, vaak meer dan je zou willen. Wij hebben dat probleem op een unieke wijze kunnen oplossen door samen te werken met een papierfabriek. Papier maken en viskweken blijken namelijk erg goed samen te gaan: we kunnen het schone bronwater van de papierfabriek gebruiken, de warmte van hun afvalstromen hergebruiken en gebruik maken van hun afvalzuivering. Dat laatste maakt ons echt uniek. Door hun afvalstroom met die van ons te combineren hoeft de papierfabriek minder grondstoffen te gebruiken terwijl het gezuiverde water net zo schoon blijft. Ik zou er graag meer over vertellen, maar Peter Kolster heeft me gevraagd een ‘korte’ blog te schrijven!

Vallei vis is nog volop in oprichting. Eind 2011 zijn we begonnen met een kleine proef met Europese beekforel en Amerikaanse regenboogforel. We zijn nu nog in afwachting van een definitief akkoord met de papierfabriek om onze echte kwekerij te bouwen. Vanaf begin 2013 hopen we continue onze forellen te kunnen leveren.

Vorig jaar hebben Jeroen en ik Peter ontmoet. We spraken over elkaars plannen, over vlees en vis. Een ding was al snel duidelijk, we delen een passie voor goede en lekkere producten. We spraken af dat Peter een ‘test’ zou doen zodra we onze eerste vissen hadden…en die hebben we nu. De eerste 30 regenboogforellen uit onze proef zijn te bestellen. Jeroen en ik zijn erg benieuwd wat jullie ervan vinden!

Harm Luisman, mede eigenaar van Vallei vis

 

Wil je meer over ons weten volg ons dan op twitter (@valleivis) en facebook (www.facebook.com/valleivis) en laat een bericht voor ons achter!

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040