01 BLOG

Blog

ouwendorp schaapKlanten vragen al heel lang om OK lamsvlees. Dus ik ben op zoek gegaan naar een mooi initiatief dat de lammeren zou kunnen gaan leveren. En dat heb ik gevonden, met hulp van Martin Woestenburg; de Ouwendorperhoeve in Garderen. Een bijzonder schaap, en bijzondere boeren. Beide zijn belangrijk voor OKvlees. Op de site van Ouwendorperhoeve is veel informatie te vinden.


Eerst even de mensen achter de Ouwendorperhoeve. Gedreven en gepassioneerd! Ze willen een bijzonder Fries schapenras in stand houden. En ze vinden vanzelfsprekend dierwelzijn belangrijk. Zo verwoord Nelleke Meersma het:
"Los van alle wetgeving en regels die geschreven zijn over dierenwelzijn, is dierenwelzijn voor mij uiteindelijk het gevoel wat ik heb als ik met de dieren aan het werk ben of door het weiland tussen de schapen loop: ik moet er blij van worden. Dit wordt met name bepaald door het gedrag van de dieren te observeren: zijn ze op hun gemak, voelen ze zich goed in de
groep, bewegen ze zich gemakkelijk en nemen ze de ruimte die ze krijgen, zien ze er stralend uit en zijn ze net zo blij om mij te zien als ik hen. Respect voor het dier, aandacht voor de kudde als geheel, maar ook door de kleinschalige manier van werken voor de individuele behoeften van het schaap".
Dat past nu echt bij OKvlees! Het lamsvlees gaat NIET onder een certificaat vallen (Biologisch of Scharrel). Ik denk niet dat het toegevoegde waarde heeft. De dier vriendelijkheid zit wel goed...
Over het schaap: op de Ouwendorperhoeve heeft men een bijzonder schaap: het Friese Melkschaap. Dit is een melktypisch schaap. In de rasstandaard staat het schaap omschreven als hoogbenig, goed ontwikkeld, wigvormig en melktypisch. Een lange blanke kop met grote oren geeft het schaap een karakteristieke krachtige, maar vriendelijke uitstraling. De staart is lang, tot op de hak, dun en onbewold. Fijne wol, een goed gevormde uier en hard, droog beenwerk. Het karakter is rustig en het dier heeft goede moedereigenschappen.

Zoals bij veel landbouwhuisdieren is er bij melkschapen een uitdaging. Alleen de ooien geven (natuurlijk) melk. De rammetjes, en de helft van de lammetjes is rammetje, kunnen alleen voor de vleesproductie gebruikt worden. En daarom is het belangrijk om wel een afzetmarkt voor dat vlees te hebben! Dit is vergelijkbaar met de Chevon bokjes van Hansketien op de site van OKvlees.nl.
Natuurlijk heb ik al wat lamsvlees mogen proeven. En dat was weer een reden om het lamsvlees met veel plezier te gaan verkopen!
 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040