01 BLOG

Blog

Januari en februari  de eerste maanden van het jaar, wat is daar toch mee? Om mij heen hoor ik alleen maar geweeklaag: lange maanden, saaie maanden, donkere maanden, slecht weermaanden, helemaal niks maanden, dat is zo een beetje wat iedereen ervan vindt.
 Ik stond 2 januari in de keuken en keek naar buiten en opeens realiseerde ik me, het licht in januari is écht anders. Zo voelt het in ieder geval. Hadden de dagen in december nog een geelgouden gloed, in januari lijkt het licht wel flets, saai en verstoken van elke gloed. Tot 31 december had er een zeker soort belofte in de lucht gehangen. De belofte dat de hemel zou oplichten van allerlei prachtig uiteenspattend vuurwerk. De belofte van een Nieuwjaar waarin alles beter, mooier en misschien makkelijker zou gaan. Een jaar waarin we ons zelf zullen gaan  vernieuwen: regelmatig sporten zonder enige moeite, allemaal stoppen met roken zonder ontwenningsverschijnselen, alleen nog drinken op zon- en feestdagen, slechts één snoepje snoepen in plaats van een hele zak en natuurlijk ook een jaar waarin we nóóit meer teveel zullen eten. En dan is het zomaar eind januari, ben ik snipverkouden en lijkt de belofte al grotendeels vervlogen: alles - en vooral jij zelf - blijkt nog gewoon hetzelfde als daarvoor.
Januari en februari zijn voor velen synoniem aan een lange saaie maanden waar we ons met pijn en moeite doorheen slepen.

Maar er is hoop. Ergens aan de horizon gloort licht in de vorm van OK vlees. Voordat u denkt dat het mij in de bol geslagen is, adviseer ik om gewoon door te lezen.
Stel het waait, het regent, het stormt, het ijzelt, het vriest, het is zo buitensporig koud dat er een Elfstedentocht lonkt. Ergens in de namiddag, het begint al te schemeren. U bent snipverkouden, hondsmoe en al twee keer tot op het bot nat geregend, wit gesneeuwd of door ijzige wind door en door koud gewaaid. Alles lijkt op dit moment aantrekkelijker dan de deur uit te gaan om boodschappen te doen. Dan is daar OKvlees. U klikt gewoon vanuit de warme behaaglijkheid van uw eigen huis bij OKvlees op de site aan waar u trek in en behoefte aan hebt en de volgende dag wordt het door weer en wind bij u thuis bezorgd. Dat is beslist een aantrekkelijk idee.
Wat ook een goed idee is, is om deze grauwe saaie maanden zelf wat pit te geven. Dat kan heel eenvoudig door uw maaltijd een Oosters tintje mee te geven. Wat pit in de vorm van kruiden, die verwarmen en het saaie gevoel doen wegsmelten. Want natuurlijk zijn dit geen saaie maanden, dat is alleen het gevoel dat we erover hebben.
Het recept dat u deze maand op de site van OKvlees krijgt, is Chinees gemarineerde varkenshaas. Oei denkt u, weet ze wel dat het crisis is? Maar, en dat is nu zo leuk, OKvlees is heel betaalbaar en van dit recept hebt u helemaal niet zoveel nodig. Daarnaast is varkensvlees heel gezond, het bevat veel B vitaminen die versterkend zijn voor ons zenuwstelsel, dat beslist in deze maanden waarin somberte op de loer ligt wel een extraatje kan gebruiken. Ook is het een mager gerecht. Want u hebt vast wel gelezen dat afslanken helemaal niet zo  eenvoudig en verstandig is: gewoon lekker en met mate eten is veel meer OK. U krijgt van mij daarbij de volgende tip: eet met stokjes, dat gaat voor ons vorkenprikkers een stuk moeizamer en daarom ook langzamer. Het centrum in de hersenen wat zorgt voor verzadiging geeft pas na twintig minuten een signaal af dat we verzadig zijn. Met stokjes bent u zo aan die twintig minuten toe.
Natuurlijk is er van dit gerecht ook een uiterst smaakvolle vleesloze variant, want ook in 2012 is een dagje geen vlees ook OK. Ik zou zeggen met OKvlees komt u de winter maanden beslist wel door. Boonappetite! 

MAANDAG 6 FEBRUARI 2012
 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040