01 BLOG

Blog

Het maken van een lekkere rookworst is nog een hele uitdaging gebleken. Ik snap nu heel goed dat slagers wedstrijden houden met hun rookworsten. En we van OKvlees maakten het onszelf daarbij ook niet echt eenvoudig. We willen in OKvlees producten alleen maar  pure additieven, dus bijvoorbeeld geen chemisch gemodificeerde stofjes maar ook  geen nitriet. Voor wat betreft dat laatste gaan we nog net een stapje verder dan Skal, de organisatie die de eisen rond biologische producten bewaakt.

We hebben de ontwikkeling van de rookworst op dezelfde manier gedaan als het  opbouwen van OKvlees.nl. Dus met betrokkenheid van de klanten. Op verschillende momenten tijdens de ontwikkeling hebben we bij bestellingen rookworsten gedaan, met daarbij het verzoek of men die wil beoordelen. De betrokkenheid bleek weer overweldigend te zijn, met bijna 100% reactie! (alleen dat al motiveert ongelofelijk!) Sommige terugkoppelingen waren erg uitgebreid en de tekst bijna proza. Alles wat je maar kan bedenken over een rookworst heeft de revue gepasseerd. Te zout; velletje te hard, kruiding niet goed, rare structuur,  ga maar door. Toen we dicht bij het eindresultaat kwamen werd het pas echt uitdagend; de meningen werden verdeeld. Een rookworst werd door tester A als te zout beoordeeld, terwijl tester B dezelfde rookworst flauw vond. En dan heb ik zelf maar de keuzes gemaakt. Maar natuurlijk was de meerderheid positief over de rookworst die nu op de webwinkel staat, anders waren we nu nog aan het sleutelen.

Heel positief was dat de kleur van de worst niet opviel. We gebruiken geen nitriet, waardoor de binnenkant van de worst ook bruinig wordt.  Dus niet het mooie (?) roze van een gewone rookworst. Het kan dus, geen nitriet toevoegen…
Het meest uitdagend was het goed krijgen van de binding , dus de interne structuur, van de rookworst. De eerste rookworst leek qua structuur meer op een verse worst, eåen euvel dat meer biologische rookworsten hebben.  Daar hebben we veel werk aan moeten verzetten. De middelen die hiervoor op de markt zijn brachten niet wat we wilden. Uiteindelijk blijkt rijstemeel het gewenste effect te hebben. En, het heeft als voordeel dat het gluten vrij is.

Uiteindelijk is er dus een rookworst uitgekomen die veel mensen heel lekker vonden. De kenners van biologische rookworsten waren zelfs enthousiast. Als er een ding duidelijk is geworden bij het testen: rookworst is emotie! Deze rookworst is goed, maar zal zich vast nog ontwikkelen. En ik hoop zeker met inbreng van degenen die ‘m geproefd hebben. Alles kan beter, natuurlijk, maar op een of andere manier geldt dat toch vooral voor een rookworst…

O ja, wat is de stip? De OKvlees.nl rookworsten worden echt gerookt. Tijdens het roken loopt er vocht langs de worst. In dat vocht gaan kleurstoffen vanuit de rook zitten. Dat gekleurde vocht verzamelt zich aan de onderkant van de worst (hij hangt aan het touwtje in de rookkast) als een druppel. De kleurstoffen trekken in het velletje, en de stip ontstaat. Dus de stip is een automatisch keurmerk dat de rookworst echt gerookt is! Op de foto, die je hier kan zien,  is de stip zichtbaar.


WOENSDAG 18 JANUARI 2012


 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040