01 BLOG

Blog

Als je dieper duikt in de dierenwelzijn dan komen er soms ook wel eens zaken boven tafel die je aan het denken zetten. Wat is er aan de hand? Ik deelde via twitter een leuk artikel over een biologisch kalveren bedrijf, Ecofields. Ze houden daar stiertjes, die ze  slachten als ze ongeveer een jaar oud zijn. Dat geeft rosé kalfsvlees.

Nu bleek weer eens dat tweeps met vragen en opmerkingen je kunnen helpen om  je eigen
vragen nóg scherper te krijgen. De 1e reactie op mijn tweet was van een iemand die morele bezwaren heeft tegen het eten van jonge dieren. Mijn reactie daarop was wat boeren dan met de stierkalfjes moeten doen. Er worden nu eenmaal evenveel koeien als stieren geboren. Zo werkt 't in de natuur. Haar logische antwoord was, laat de dieren dan in ieder geval ouder
worden en slacht ze dan. Maar ja, was mijn reactie, stieren zijn gevaarlijke dieren (er worden regelmatig boeren door stieren gedood!). Zo maar oud laten worden is nogal wat problemen over jezelf afroepen.

Hier kwam toch wel een interessante vraag naar voren. Ik heb op mijn blog over de verschillen tussen biologisch/scharrel/regulier juist aangegeven dat bij biologisch en scharrel runderen weidegang hebben. Ik weet dat bij de vleesrassen ook stieren worden geslacht, dieren van rond de 2 jaar. Hoe gaat dat dan? Dat heb ik meteen gecontroleerd bij de boeren en de certificerende instanties, Skal en Producert. Wat blijkt nu; de eerste tijd lopen de stierkalfjes met hun (half) zusjes buiten bij de koe. Na hun eerste winter blijven de stieren op stal, zowel bij biologisch als bij scharrel. Geheel volgens de regels.  Wel stallen die aan de eisen van die keurmerken voldoen, dus voldoende ruimte, licht etc. Bij biologisch hebben ze een beperkte uitloop naar buiten (die 75% overdekt mag zijn). Dus, kan ik nog wel zeggen dat de runderen buiten lopen? Kan ik met wat ik met OKvlees.nl wil zijn wel stierenvlees verkopen?

Dus, een dilemma waar ik eens goed over na moest denken. Moet ik nu alleen maar vlees van scharrel en biologische koeien verkopen? Die lopen ook hun 2e jaar buiten. Mijn conclusie is dat ik wel stierenvlees ga verkopen. Waarom? De stieren hebben een beter leven dan gangbare stieren, ook in de stal. Het 1e levensjaar zijn ze buiten geweest, en hebben ze kunnen drinken bij de koe. En, ook niet onbelangrijk: wat moet er anders gebeuren met die stieren? Als kalf verkopen? Dan weet je bijna zeker dat ze een veel minder leven tegemoet gaan in een traditionele kalvermesterij. En dan export want in Nederland blieven we geen kalfsvlees. Dus, ik kies ervoor om stieren niet uit te sluiten, ook al komen ze een groot deel van hun leven niet in de wei. Dat is volgens mij de zuiverste keuze...

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040