01 BLOG

Blog

Deze vraag krijgen we regelmatig, en die gaan we hier beantwoorden. Maar eerst maar eens uitleg wat biologisch nu eigenlijk is. Dan weten we tenminste waar we over praten. 

Landbouw en landbouwproducten mogen alleen biologisch genoemd worden als ze voldoen aan de eisen die in Europese wetgeving zijn vastgelegd. Dit is heel belangrijk. Een boer - of slager - mag dus niet zo maar zeggen dat iets biologisch is. Er is een eenduidige set spelregels waar je gewoon aan moet voldoen. 

De regels hebben betrekking op duurzaamheid. Het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen is bijvoorbeeld strak gereguleerd. Dierwelzijn is ook een wezenlijk onderdeel van de wetgeving. Hier kunt u er meer over lezen. Zo is het aantal dagen dat de dieren buiten moeten kunnen zijn strak omschreven.

De naleving van wetten moet gecontroleerd worden, zeker ook als er grote bedragen in het geding zijn. En het loont heel erg om te frauderen met biologisch vlees omdat het nu eenmaal flink veel duurder is dan regulier vlees. Voor de controle zijn er onafhankelijke instanties. In Nederland is dat Skal. Deze organisatie voert audits uit. Die controles zijn grondig! Bij OKvlees.nl bijvoorbeeld wordt dan van een willekeurige klant bestelling gekozen. Wij moeten dan laten zien dat alle stappen keurig aan de regels voldoen, het vlees ook echt biologisch is en dat alle partners die betrokken zijn bij dat product óók biologisch gecertificeerd zijn. Als we niet kunnen laten zien dat een biologisch kipfilet echt van de biologische Polderhoen komt dan is er een groot probleem. 

De vraag, hoe weet u nu of iets echt biologisch is? DEU Organic Logo Colour 54x36mm kopieat kunt u op  verschillende manieren zien. Op het product moet het Europese groene EKO logo staan (voorbeeld). Bij de productnaam moet de toevoeging EKO of Biologisch staan. Verder moet de code van de controlerende instantie Skal (NL-BIO 001) op de verpakking staan. Als dit er niet opstaat dan is het geen bio. Zo simpel is het. 

U kunt nog verder gaan. Ook op de site van de webwinkel moet het EKO logo staan. Een bedrijf dat biologisch gecertificeerd is wordt genoemd op de site van Skal. Daar kunt u het certificaat vinden . Vind u het bedrijf niet, dan is het mogelijk foute boel. U kunt dan ook overwegen om het bij Skal te melden. (wij doen dat wél). 

Er zijn bedrijven die wel gratis willen meeliften op het succes van biologisch. En termen gebruiken als ‘net zo goed als biologisch’ of ‘beter dan biologisch’. Dat kan natuurlijk waar zijn. Maar onderbouw dat dan wél. En zeg er ook wel bij dat er geen onafhankelijke controle is. Laatst kwam ik tegen dat dieren uit de natuur per definitie biologisch zijn. Dat is onzin of een wat flauw woordgrapje. Levende wezens zijn nu eenmaal biologisch. Maar niet alles wat leeft voldoet aan de eisen die bij het keurmerk biologisch horen. Daarom is wild ‘gewoon’ wild. En vlees gecertificeerd volgens de Europese regels biologisch vlees. 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040