01 BLOG

Blog

Nu er helaas meldingen zijn dat er ook in Nederlandse slachthuizen dezelfde wanstoestanden kunnen voorkomen als in het Belgische slachthuis - nee hoor in Nederland gebeurt dit niet ? - krijgen we weer veel vragen hoe bij ons de slacht gaat. Het blog van toen staat nog steeds...

De gruwelijke beelden gemaakt door Animal Rights in het Belgische slachthuis hebben heel veel losgemaakt. Ik denk dat dit zoveelste vleesschandaal voor veel mensen de druppel is om te stoppen met vlees. Wij hebben er veel vragen over gehad, zowel van klanten als van niet klanten.  En de essentie van de vraag was altijd: wie garandeert mij dat de slacht bij jullie wél respectvol gaat?

Ik verwijs in ieder geval dan naar deze tekst op onze site, waarin de OKvlees.nl keten beschreven wordt. Wij werken met kleinschalige, ambachtelijke slachterijen. Dat is op zichzelf géén garantie dat de slacht goed verloopt. Kleinschalige slacht is niet per definitie beter dan grootschalige. Net zo goed als een kleine boer niet per definitie beter voor zijn dieren zorgt dan een grote boer. Ook bij kleine slachthuizen zijn misstanden mogelijk, en die zijn er ook geweest. Wel is naar mijn mening de kans op misstanden groter in grote slachthuizen. Als er 25.000 tot 35.000 varkens per week geslacht worden dan lijkt het mij heel moeilijk om een varken nog als een levend wezen te zien. Het werk moet haast wel afstompen. Een dier verword tot grondstof, en de productie mag onder geen beding vertraging ondervinden. En als het management dan ook nog eens niet ingrijpt dan gaat het zo gruwelijk fout als in België gebeurd is. Bij de kleine slachters is de ‘productiedruk’ lager. De slachtlijn kan zonder problemen even stilstaan... En het varken wordt nog als dier gezien. Als – en die ‘als’ is een essentiële voorwaarde - dat gecombineerd gaat met goed leiderschap en ambacht, dan zal er sprake zijn van een zo respectvol mogelijke slacht. En ik ben er van overtuigt dat bij onze slachters dat het geval is. Het zijn ambachtsmannen met passie voor hun werk. Gaat het nooit mis bij die kleinere slachthuizen? Natuurlijk wel. Maar er is tijd en de rust om te corrigeren. Daarnaast zijn er vanzelfsprekend de externe NVWA controleurs  aanwezig bij de slacht.

Ik heb dus het volste vertrouwen dat bij OKvlees.nl het dierwelzijn tot en met het laatste moment, de slacht, zo goed mogelijk geborgd is. Maar vooral omdat de slachters naar mijn overtuiging respectvol met de dieren willen en kunnen omgaan.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040