01 BLOG

Blog

We hebben weer een nieuw product waar we erg trots op zijn: biologische gerookte achterham! Het is echt bijzonder lekker: een subtiele rooksmaak, mooi mondgevoel.. Ik ben erg benieuwd of u net zo enthousiast gaat worden!

Gerookte ham

Even wat over de ingrediënten. U weet dat we zo weinig mogelijk toevoegingen gebruiken. Eigenlijk voegen we het liefst alleen maar smaakmakers toe, zoals specerijen. Bij de achterham lukt het ons niet. Een ‘kale’ receptuur resulteert in iets dat u niet herkent als achterham omdat het (veel) droger en scherper van smaak is. In de gerookte achterham zit biologische rietsuiker. Suiker staat tegenwoordig in een kwaad daglicht, en daar zijn zeker goede redenen voor. Maar er zijn ook wel nuanceringen aan te brengen. Niet elk beetje suiker is meteen schadelijk. Ook hier is de dosis van belang. In een kilo achterham zit naar schatting tussen de 5 en 10 gram rietsuiker. Dus in een pakje van 100 gram zo’n 0,5 – 1 gram, dus een 1/10 – 1/5 suikerklontje. In een glas cola zitten zes klontjes.

Maar waarom zit er überhaupt suiker in de ham? Allereerst omdat het de smaak van de ham verzacht. Het is dus een smaakmaker in die zin. Maar het dient ook als drager voor de componenten van de pekel (zo heet het zoutmengsel), waardoor deze eenvoudiger oplossen en goed in de ham verdeeld worden. De andere componenten zijn E500 (Soda) dat als zuurteregelaar dient en zo ook de smaak beïnvloedt. De laatste component is E415 (xanthaangom) dat als verdikkingsmiddel dient. Hierdoor wordt de ham niet droog.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040