01 BLOG

Blog

We hebben de afgelopen maand een enquête uitgevoerd over de ESBL, Salmonella en Antibiotica vrije Kromhoekster kip. In dit blog staat achtergrond informatie over de Kromhoekster Kip van Marion en Co Bakx. De centrale vraag in de enquête was: De Kromhoekster Kip is een binnenkip.Is het een goed idee als OKvlees die gaat verkopen?

Bijna 400 (!) mensen hebben de enquête ingevuld. Dat hoge aantal laat zien dat het onderwerp leeft! 2/3 van de reacties vindt het een goed idee dat wij de Kromhoekster kip gaan verkopen, en van die 2/3 zou de overgrote meerderheid het ook daadwerkelijk kopen. De 1/3 die het geen goed idee vindt had wel sterke argumenten. Buiten kunnen komen past bij het natuurlijk gedrag van de kip. En als je hygiënisch werkt met kip hoeft een besmetting geen probleem te zijn. Veel kwam de reactie dat een buitenkip die ESBL, salmonella en antibiotica vrij is toch mogelijk moet zijn. Dat laatste zal echter - naar wij denken - echt hele grote stappen vergen. Binnen de biologische kippenhouderij lopen relatief veel dieren op een klein stukje grond, met een reële kans op besmetting. Een kip die in bosgebied kan scharrelen gaat misschien aan de eisen van de Kromhoekster kip voldoen. Maar dan praat je over prijzen die de prijs van de biologisch kip ver overstijgen. Ik zie graag dat er een biologische kippenboer komt die laat zien dat we het helemaal mis hebben..

Of de Kromhoekster binnenkip een lager welzijnsniveau heeft dan een biologische kip is een moeilijke. Mist een kip het buiten kunnen scharrelen als hij/zij dat nooit ervaren heeft? We zullen het nooit weten. Maar de Kromhoekster kip is zeker geen plofkip. Ze hebben strooisel, snavels worden niet gekapt etc. Het zijn gezonde kippen die de ruimte hebben om rond te scharrelen in de stal. Als we de kip lanceren zullen we de leefomstandigheden netjes vermelden.

Maar u ziet het: we gaan de Kromhoekster kip in het assortiment opnemen na de zomervakantie. En zoals een wijze klant zei: u kunt blijven kiezen. De scharrel en biologische kip blijft beschikbaar.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040