01 BLOG

Blog

skalWe hebben de jaarlijkse audit van skal gehad. Skal is de instantie die controleert of het biologische vlees dat we verkopen ook echt bio is. Natuurlijk hebben we die audit weer glansrijk gehaald. Maar wat houdt zo'n audit nu in?

Er worden standaard dingetjes gecontroleerd zoals het in bezit hebben van geldige certificaten van bedrijven waarmee we samenwerken, zoals Slagerij Ter Weele. Zonder die certificaten mogen we niet met anderen samenwerken onder de bio paraplu, omdat zij dan niet gecontroleerd worden. En Skal zorgt voor controle van de hele keten. Daarnaast worden er drie willekeurige producten uit de vriescellen gehaald. We moeten dan laten zien wanneer dat specifieke stukje vlees geleverd is. Het moet dus op onze bestelling staan én op de pakbon van de levering aan OKvlees. En dat moet ook in een factuur aangetoond kunnen worden worden. Je moet de administratie dus wel op orde hebben. Als we  bijvoorbeeld een kipje hebben liggen met daarop een etiket dat zegt dat het biologisch is, maar waarvan de levering en betaling niet aangetoond kan worden dan is er stront aan de.. euh een probleem. Dat was bij mij natuurlijk niet 't geval. En om het geheel af te ronden moet er ook een zogenaamde massa balans zijn. Over een heel jaar wordt de verkoop vergeleken met de hoeveelheid die ingekocht. Als de verkoop dan groter is dan de inkoop dan is er iets aan de hand. Mijn inkoop was wat groter dan de verkoop, want vanwege de aanhoudende groei hebben we een grotere voorraad. 


Is deze controle nu waterdicht? Nee. Kwaadwillenden kunnen nog steeds rommelen en regulier vlees als het veel duurdere biologisch vlees verkopen. Maar de kans dat ze tegen de lamp lopen is echt aanzienlijk.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040