01 BLOG

Blog

Met stip op nummerrrr 1 in de ranglijst van verzoeken van klanten: grasgevoerd vlees. Voor wie dit nog niet kent even wat uitleg. De scharrel en biologisch runderen van OKvlees.nl eten natuurlijk vooral gras of hooi, maar in de stalperiode wordt het aangevuld met maïs, gerst en luzerne. Dus, het kan niet grasgevoerd genoemd worden. Runderen die het jaar rond in natuurgebieden lopen wel. Die eten gras, kruiden en als het in de winterperiode nodig is – je laat geen dieren verhongeren! - hooi of kuilvoer. En met deze runderen gaan we aan de slag. Ze staan al in de webwinkel.

Waarom is grasgevoerd nu zo populair? Welnu, het is lekker. De dieren groeien langzamer en dat proef je. U zult ook zien dat het vlees donkerder is dan het scharrel en rundvlees van onze Blonde d'Aquitaines. Of grasgevoerd lekkerder is dan het scharrel en biologische rundvlees laat ik aan uw beoordeling over. Wij kregen geen consensus.

De dieren grazen op gronden waar geen landbouw mogelijk is. Ze concurreren daarmee niet met de voedselproductie. En dat is niet onbelangrijk. De productie van vlees met behulp van veevoer is immers een berucht inefficiënte manier van voedselproductie. De runderen spelen ook een belangrijke rol bij het in stand houden van Nederlandse natuurgebieden. Dat zijn belangrijke voordelen van grasgevoerd rundvlees. Hier een stuk over de herkomst van de dieren.

Dan is er nog het gezondheidseffect. Volgens de claims is grasgevoerd vlees rijker is omega-3 vetzuren, bevat minder omega-6 vetzuren, meer geconjugeerd linolzuur (bent u daar nog?) en bevat minder vet. En dat alles is dan weer goed voor de gezondheid.

U bemerkt vast wel mijn twijfel in de tekst. Let wel, het zou kunnen kloppen. Ik heb de plaatjes gezien die deze verschillen in vleessamenstelling weergeven. Deze komen voor zover ik het kan zien uit Amerikaans onderzoek. Daarbij wordt grasgevoerd rundvlees vergeleken met ‘feedlot’ rundvlees. Bij de laatste worden runderen met veel granen in korte tijd afgemest. Een beetje alsof je een kind alleen maar marsen en dergelijke te eten geeft. Niet gezond dus. Ik twijfel of die resultaten representatief zijn voor de Nederlandse situatie; veel graan voeren aan runderen is hier geen standaardpraktijk. De resultaten zijn in ieder geval niet representatief voor het scharrel en rundvlees op OKvlees.nl. Die worden niet volgepropt met graan. Die kunnen (!) qua samenstelling best wel dicht bij grasgevoerd liggen. Maar dat weet ik dus niet zeker.

Als we zouden willen claimen dat het grasgevoerde rund meer van de goede stofjes bevat dan zou ik analyse resultaten willen zien die dat aantonen met Nederlands grasgevoerd vlees. En die heb ik niet kunnen vinden. Als iemand ze heeft, graag!! Als het grasgevoerd rundvlees een succes wordt bij OKvlees.nl dan gaan we die kostbare analyses laten uitvoeren. Zolang we geen bevestigende analyse resultaten hebben gaan we dus niet vermelden dat grasgevoerd rundvlees rijker is aan omega-3 vetzuren etc dan biologisch, scharrel of regulier Nederlands rundvlees. Maar ook niet dat het niet zo is.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040