01 BLOG

Blog

We gaan weer een nieuw en spannend avontuur aan:  Kaas die helemaal OK is! En natuurlijk niet zomaar een Gouds kaasje, maar een bijzondere kaas met een verhaal. Meerdere bijzondere verhalen zelfs.  Gaan we die kaas bevroren verzenden? Nee, gekoeld. We gaan iets heel slims doen! We gaan slim gebruik maken van de isolatie zak. Bij het vervoer leggen we de kaas er bovenop. Er komt altijd koude uit die zak, en die koude zorgt er dan voor dat de kaas koel blijft. De verzenddoos is dus zowel een diepvries als een koelkast!

Ok, wat is nu zo bijzonder aan de kaas. Allereerst de herkomst. De kaas wordt gemaakt van melk van 2 biologische melkveehouders in de Gelderse vallei, met elk een eigen ras melkkoeien. Die melk wordt zeker niet gemengd. Elk ras geeft een eigen karakter aan de kaas. Zo is er melk van de Boerderij de Hooilanden in Bennekom. Die melken het oude Hollandse ras blaarkoppen. Op boerderij Welgelegen in Rhenen worden Montbéliarde koeien gemolken. Normaal wordt de melk van heel veel boeren gemengd in de kaasfabriek.

meester affineur kaas 21Het bedrijf achter de kaas is zeker ook uniek. Meester-affineurs is een coöperatief bedrijf dat uit rauwe melk bijzondere kazen met een natuurkorst maakt, dus niet het bekende plastic laagje . Ze willen het ambacht van het kaasmaken verdiepen met kennis van het rijpen, het affineren. Door te 'spelen' met de micro-organismen die aan de melk worden toegevoegd en met de rijpingscondities hebben ze hele bijzondere kazen gemaakt met een geheel eigen geur,- en smaakpallet. . Het rijpen doen ze zo natuurlijk mogelijk waarbij ze de rijpingskamers "koelen" met water uit een 50 meter diepe bron, waarna het water weer wordt teruggegeven aan de natuur. Wilt u meer weten van de kaasrijping en het bedrijf? Op hun website is veel informatie te vinden.  

De melk en bereidingswijze van de kaas is biologisch, alleen mag Meester-Affineurs het nog niet zo noemen omdat ze nog niet biologisch gecertificeerd zijn. Dit zal wel het geval zijn zodra de nieuwe kaasmakerij klaar is. 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040