01 BLOG

Blog

We hebben sinds we in Emst wonen schapen van het oude Nederlandse ras Groot Heideschaap rond ons huis lopen. Het gras in de weilanden moet tenslotte ook op en het is een mooi, rustgevend gezicht. Een paar ooien om mee te fokken en rammetjes voor de slacht. De rammetjes zijn in het voorjaar geboren in de kudde van het Niejboer. De zomer en herfst hebben ze bij ons doorgebracht. In december zijn ze vlakbij geslacht, bij Ter Weele in Oene.

Ze hebben een mooi leven gehad hier. Ze hebben lekker kunnen grazen op onze onbespoten en onbemeste weides. Ze zijn ook niet bijgevoerd met brokjes of zo, dus ze zijn gegroeid met puur gras en kruiden. Er is een uitzondering. Één van de lammeren was verstoten door de ooi. Dit lam hebben we met de fles groot gebracht totdat hij zelfstandig kon grazen. Omdat we de dieren kenden was het naar de slacht brengen wel een indrukwekkende gebeurtenis. U kunt hieronder daar meer over lezen.

Het was voor ons nog spannend of onze grond tot mooi lamsvlees kan resulteren. We hebben hier schrale grond. Volgens de mannen van Ter Weele, die heel wat lamsvlees door hun handen hebben laten gaan, is het heel mooi lamsvlees geworden. Onze weides geven dus voedzaam gras en kruiden! De omstandigheden waarin de lammeren opgroeien zijn vergelijkbaar met biologisch. Maar omdat we alleen biologisch gecertificeerd zijn als slager, maar niet als boer, wordt het vlees van de lammeren als ‘ongecertificeerd’ aangeboden in de winkel. Qua prijs ligt het vlees van onze lammeren onder dat van het biologische lamsvlees. We hebben de lammeren tenslotte als hobby, en als levende grasmaaier voor onze weides.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040