01 BLOG

Blog

Voedselveiligheid.

Er zijn meer en meer verhalen in de pers over dingen in ons eten die ongezond zijn. Het laatste enge nieuws ging over (bewerkt) rood vlees. Een respectabel medium als de NRC tweet “De WHO heeft gesproken: worst is even kankerverwekkend als asbest, plutonium en alcohol”. Wow, daar wordt je toch even stil van? Een hamburger, net zo gevaarlijk als plutonium..? Daar wordt je toch wat onrustig van? Gelukkig heeft Aliëtte Jonkers de rust kunnen bewaren en een goed en genuanceerd stuk geschreven. Samengevat heeft het eten van (veel) bewerkt roodvlees - dat is rund, varken, lam en geit – een hogere kans op darmkanker tot gevolg. Maar, zoals Aliëtte in die link zegt: ‘je hoeft er ook niet direct wakker van te liggen’. Ikzelf interpreteer het zelf als geniet, maar eet (bewerkt) vlees met mate.

De ophef rond vlees past heel goed in het beeld dat rond voedsel die aan het ontstaan is. We worden bang, bang om te eten. Lees vooral ook dit artikel. Tarwe, gluten, suiker, e-nummers, het is allemaal puur vergif volgens populaire (van veelal geen professionele voedseldeskundigen) boeken en weblogs. Natuurlijk is het zeker goed om bewust te zijn wat je eet. Veel suiker is niet goed, dat is ook logisch. Een glas water is een betere keuze dan een glas cola. Producten met veel toevoegingen met chemische namen zijn nu niet meteen een slimme keuze. Maar ook in een breder kader past wel enige nuchterheid rond voedsel. Een heel nuttig gezegde hier is “een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest”.

Er zijn bedrijven die (wat mij betreft te) gretig inspringen op de voedselangst. Deels zal het uit de overtuiging zijn dat ze goed doen, maar er zitten vast ook commerciële overwegingen achter. Om terug te gaan naar vlees: ik zag collega’s op de social media roepen dat hun vlees geen verhoogde kans op kanker geeft want ‘het is biologisch en er

worden geen rare toevoegingen gebruikt’. Met alle respect collega’s: onzin. Zolang niet duidelijk is wat nu de oorzaak is van de verhoogde kans op kanker kan je dat niet zeggen. En nu denkt u, huh, OKvlees.nl gebruikt toch ook geen e-nummers en bijna geen nitriet? Dat doen ze toch ook voor een gezond product? Jazeker, maar niet vanuit de gedachte dat alle toevoegingen slecht zijn. Dat doen we heel simpel omdat we ze niet nodig hebben om goede producten te maken. Als je er iets niet instopt dan kan het ook geen negatieve effecten hebben. Dat is gewoon logisch nadenken. Maar ook met onze bewerkte biologische (en scharrel natuurlijk) producten adviseer ik: geniet ervan maar met mate. En besteed aandacht aan je hele voedingspatroon. Maar bovenal: voorkom die voedingsstress. Die doet meer kwaad dan af en toe een glas cola.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040