01 BLOG

Blog

Hoe werkt droogijs?

Voor OKvlees.nl is het gebruik van droogijs essentieel. We willen garanderen dat het vlees diepgevroren bij de klant afgeleverd wordt. Dit om de kwaliteit van het vlees goed te houden, maar zeker ook voor de voedselveiligheid. En dat kan bij verzenden via PostNL niet zonder droogijs. Maar heel veel klanten vragen zich wel af hoe het nu eigenlijk werkt, dat droogijs.

Droogijs is de vaste vorm van het gas kooldioxide, CO2. Het is vast doordat het koud is, ruim 78 graden onder 0. Het is echter heel erg instabiel; de vaste CO2 wil zo snel mogelijk weer gas worden. Van vast naar gas gaat zonder eerst vloeistof te worden, zoals bij smeltend waterijs). Daarom geeft droogijs geen natte boel na het smelten. Tijdens het transport van het vleespakket verdwijnt het gas vanzelf uit de verpakking waarin we het vlees verzenden. Door de instabiliteit is het meeste droogijs relatief snel weg uit de verzenddoos. Na 24 uur is zo goed als alles verdwenen. Maar, en dit is belangrijk! er hoeft geen droogijs meer op het vlees te liggen als het pakket bij u aankomt! De koude van droogijs trekt in het vlees, dat dus als koudebuffer dient.

Tijdens het transport wordt het vlees zeker 40 graden onder 0! Door de uitstekende isolatie kan het pakket daarna nog wel een uur of 18-24 goed bevroren onderweg zijn. Het kan dan langzaam opwarmen naar -18 graden. De bufferende werking van het vlees is een belangrijke reden van het minimale bestelgewicht van 3 kilo dat we hanteren. Kleinere hoeveelheden bufferen te weinig koude, waardoor er méér droogijs op moet dan bij zendingen boven de 3 kilo. Hogere kosten & minder marge, da’s een slechte combinatie…

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040