01 BLOG

Blog

 

Weet u nog wat het is, Balkenbrij? Het is een oude ambachtelijke vleeswaar, die vroeger uitsluitend in de slachtmaand (november) werd gemaakt. De basisgrondstoffen van balkenbrij zijn, varkensvlees, bouillon, kruiden, specerijen en boekweitmeel.

Het is typisch een streekproduct, waarbij er grote verschillen tussen de streken bestaan. De meest bekende varianten zijn:

  • Land van Heusden en Altena, deze is als enige roze van kleur
  • Midden Brabant
  • de Kempen
  • Limburgse die donkerrood van kleur is
  • Gelderse met meer kruidnagel
  • Twentse met stukjes lever
  • Overijsselse (met krenten en rozijnen)

02LOGO-oudeleijBalkenbrij is een grotendeels vergeten vleeswaar. Ron van Bedaf heeft als missie om met zijn bedrijf ‘De Oude Leij’ Balkenbrij weer op de kaart te zetten. Op zijn website kunt u veel lezen over dit mooie product, waaronder over de geschiedenis ervan.

Balkenbrij worst ResizedDit doet hij door traditionele recepten (de meer dan 100 jaar oude receptuur van deze Brabantse roze balkenbrij is afkomstig van zijn Oma) in een modern jasje te verpakken. Dus niet die grote plakken, maar een mooi worstje van 250 gram. Daar kan je eenvoudig plakjes van snijden van een 2cm dik, even in de roomboter bakken (3 a 4 minuten aan elke kant) en genieten maar! U kunt er ook leuke amuses mee maken!

balkenbrij garnaal Resized

Wellicht denkt u dat er 'raar' vlees in de Balkenbrij gaat. Als infrikadellen volgens de verhalen... Niets is minder waar: er gaat schoudervlees in van scharrelvarkens. Juist, van dezelfde scharrelvarkens als OKvlees.nl verkoopt!

 

Voorlopig geven we als u er om vraagt een balkenbrij worstje gratis weg bij een bestelling. Zolang de voorraad strekt natuurlijk. In januari 2015 staat het gewoon bij de vleeswaren.

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040