01 BLOG

Blog

Toen OKvlees.nl ruim twee jaar geleden begon is zijn eigen kruidenmengsels voor producten als worsten, hamburgers en vinken ontwikkeld. De smaak viel overduidelijk in goede aarde. Er kwamen echter meer en meer vragen over sommige componenten in die mengsels. En vooral over het gebruik van gistextract, een ingrediënt dat de smaak van producten versterkt. Het is niet onomstreden. De smaak versterkende stof in gistextract is glutamaat. Deze stof is verdacht geworden naar aanleiding van negatieve effecten van MSG of ve-tsin in de Chinese keuken. Dat zou het Chinees-restaurant syndroom veroorzaken.

Glutamaat zit ook in producten als oude kaas, tomaten, en parmezaanse kaas. En ook moedermelk is rijk aan glutamaat. Of glutamaat in deze producten en uit gistextract ook negatieve effecten heeft is op zijn minst omstreden. Dus, wat te doen, gezien het toenemend aantal kritische klantvragen over gistextract?

We hebben als OKvlees het beleid om stoffen die geen duidelijke meerwaarde hebben niet te gebruiken in onze producten. Daarom zijn de kruidenmengsels opnieuw ontwikkeld. Het karakter van de producten moest zoveel mogelijk intact blijven, en vanzelfsprekend moesten de producten lekker blijven. Het was wel een inspanning, met veel niet altijd smakelijke testresultaten, maar het is gelukt. Alle kruidenmengsel zijn nu gistextract vrij én lekker!  Alle producten zijn gistextract vrij. De enige toevoeging aan onze producten die zelf geen smaak heeft is vitamine C (ook bekend onder de naam ascorbinezuur of E300). Dit is een antioxidant die de smaak van de producten stabiliseert. Maar vitamine C is toch gezond?

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040