01 BLOG

Blog

We hebben dit jaar wel biologisch kalkoenvlees voor de kerst, maar helaas geen hele kalkoenen. De reden hiervoor is dat PostNL het voor de kerst zo druk gaat krijgen dat we ernstig rekening moeten houden met vertragingen. Daarom verzenden we de week voor kerst niet meer. En zo'n grote kalkoen past nu eenmaal niet in een vrieslade.... Maar niet getreurd! We hebben wel kalkoenfilet, drumsticks en ontbeende dijen in de winkel! Kijk hier maar eens!

Wat achtergrond bij de kalkoenen. Ze komen uit Duitsland. Via een link bij de kalkoenen in de webwinkel kunt u een leuk youtube filmpje van de dieren bekijken. De kalkoen kunnen - ze zijn tenslotte biologisch - buiten komen. En heel belangrijk voor het bosdier dat een kalkoen is, ze hebben beschutting. Ze kunnen minstens 8 uur per dag buiten zijn. De kalkoenen worden minimaal 20 weken oud.  ZE zijn van het wel bekende ras 'KellyBronze'. 

 

 

 

Het laten bezorgen van uw bestelling bij OKvlees.nl door PostNL roept af en toe vragen op. En het zijn heel logische vragen. We beantwoorden hieronder de meest belangrijke vragen:

PostNL heeft toch geen gekoeld transport?

Nee, dat hebben ze inderdaad niet. Wij zorgen zelf voor het bevroren houden van het vlees. We stoppen uw bestelling in een isolerende verpakking. Die zorgt er voor dat het vlees lang bevroren blijft. Maar niet goed genoeg. We voegen daarom droogijs toe aan uw zending. Dat is vast kooldioxide dat heel erg koud is: bijna 80 graden onder nul. Hierdoor blijft uw bestelling goed bevroren. Bij aankomst de volgende dag zal het (veel) kouder dan 20 graden onder nul zijn. Hier kunt u meer lezen over droogijs.

PostNL is niet altijd betrouwbaar. Hoe zit het dan met mijn bestelling?

Allereerst: PostNL is juist erg betrouwbaar. In de communicatie zijn het soms horken, met de logistiek doen ze goed! Voor redelijke kosten kunnen wij het vlees in heel Nederland én Vlaanderen bij u laten bezorgen. En het gaat in meer dan 98% van de verzendingen goed. En PostNL heeft meerdere bezorgopties. We kunnen uw bestelling  overdag, 's avonds én bij afhaallocaties laten bezorgen. En dat doen ze gewoon erg goed.MAAR! Ze hebben geen 100% score. Soms zijn zendingen vertraagd. Uw bestelling komt dan een dag later bij u. We vragen u wel om met deze vertraging rekening te houden! Wij doen dat door zoveel droogijs toe te voegen dat ook vertraagde bestellingen vrijwel altijd goed bevroren bij u aankomen. Ook in de hoogzomer, als het warmer is dan 30 graden! 'Vrijwel altijd goed' betekent dat we soms geconfronteerd worden met toch wat ontdooiende producten. U kunt ons  dan altijd benaderen: we lossen het dan op! Dat is wel de 100% garantie die we geven. 

 Er zit geen droogijs meer in de zending. Is dat wel goed?

Dat kan zeker geen kwaad! Omdat we rekening houden met een dag vertraging zult u als uw bestelling netjes op tijd gebracht wordt - en dat is meestal het geval - wat droogijs kunnen aantreffen. Maar dat hoeft zeker niet! Droogijs is erg instabiel. In een paar uur is het verdwenen, en dan zit de koude waar we het willen hebben: in het vlees. Dus, geen probleem als u enkel lege zakjes droogijs aantreft. Voel maar aan het vlees; dat zal hard bevroren zijn.

 

Nu er helaas meldingen zijn dat er ook in Nederlandse slachthuizen dezelfde wanstoestanden kunnen voorkomen als in het Belgische slachthuis - nee hoor in Nederland gebeurt dit niet ? - krijgen we weer veel vragen hoe bij ons de slacht gaat. Het blog van toen staat nog steeds...

De gruwelijke beelden gemaakt door Animal Rights in het Belgische slachthuis hebben heel veel losgemaakt. Ik denk dat dit zoveelste vleesschandaal voor veel mensen de druppel is om te stoppen met vlees. Wij hebben er veel vragen over gehad, zowel van klanten als van niet klanten.  En de essentie van de vraag was altijd: wie garandeert mij dat de slacht bij jullie wél respectvol gaat?

Ik verwijs in ieder geval dan naar deze tekst op onze site, waarin de OKvlees.nl keten beschreven wordt. Wij werken met kleinschalige, ambachtelijke slachterijen. Dat is op zichzelf géén garantie dat de slacht goed verloopt. Kleinschalige slacht is niet per definitie beter dan grootschalige. Net zo goed als een kleine boer niet per definitie beter voor zijn dieren zorgt dan een grote boer. Ook bij kleine slachthuizen zijn misstanden mogelijk, en die zijn er ook geweest. Wel is naar mijn mening de kans op misstanden groter in grote slachthuizen. Als er 25.000 tot 35.000 varkens per week geslacht worden dan lijkt het mij heel moeilijk om een varken nog als een levend wezen te zien. Het werk moet haast wel afstompen. Een dier verword tot grondstof, en de productie mag onder geen beding vertraging ondervinden. En als het management dan ook nog eens niet ingrijpt dan gaat het zo gruwelijk fout als in België gebeurd is. Bij de kleine slachters is de ‘productiedruk’ lager. De slachtlijn kan zonder problemen even stilstaan... En het varken wordt nog als dier gezien. Als – en die ‘als’ is een essentiële voorwaarde - dat gecombineerd gaat met goed leiderschap en ambacht, dan zal er sprake zijn van een zo respectvol mogelijke slacht. En ik ben er van overtuigt dat bij onze slachters dat het geval is. Het zijn ambachtsmannen met passie voor hun werk. Gaat het nooit mis bij die kleinere slachthuizen? Natuurlijk wel. Maar er is tijd en de rust om te corrigeren. Daarnaast zijn er vanzelfsprekend de externe NVWA controleurs  aanwezig bij de slacht.

Ik heb dus het volste vertrouwen dat bij OKvlees.nl het dierwelzijn tot en met het laatste moment, de slacht, zo goed mogelijk geborgd is. Maar vooral omdat de slachters naar mijn overtuiging respectvol met de dieren willen en kunnen omgaan.

We vinden het zelf ook wel leuk om te weten waar onze klanten nu zitten. Met het verzenden krijg je wel een gevoel, maar het overzicht krijg je niet. We hebben daarom de plaatsen waar we naar toe verzenden in een kaartje laten zetten. Geheel automatisch, dat spreekt.

Hieronder staat het resultaat. Elke cirkel betekent dat we in die plaats leveren. Het zegt niks over bij hoeveel klanten we in die plaats komen. De cirkel van Amsterdam is net zo groot als de cirkel van Emst. Maar het geeft wel een leuk inzicht: we leveren echt overal in Nederland. We hebben nog wel wat werk te doen om in Belgie populairder te worden ;-).

 

locaties Resized

We hebben al een tijd de forellen van forellenkwekerij ‘het Smallert’ in ons assortiment. En de forel is zeker populair geworden. De liefhebbers van vis geven wel als feedback dat ze graag meer soorten vis in het assortiment willen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar vis met een goed verhaal, en dat hebben we gevonden!

schar 1 kopie

 

In Den Oever zitten garnalen en langoustine vissers.  Dat zijn relatief kleine vissersboten met een gering vermogen die aan de Nederlandse, maar ook in Duits, Deens en Belgisch gebied. De vangst wordt via de afslag in Den Oever verhandeld. In de netten zit niet alleen garnaal of langoustine, maar ook andere vissen. Dat wordt officieel bijvangst genoemd, maar de vissers noemen het veel liever meevangst. Want, het is gewoon hele goede vis! Bijvangst klinkt toch wel wat negatief. In de meevangst zitten bijzondere, tegenwoordig minder bekende vissoorten die meer dan de moeite waard zijn. Voorbeelden zijn steenbolk, wijting en schar. Deze vissoorten werden vroeger wel gewaardeerd, maar zijn in de verdrukking gekomen door de opkomst van tilapia uit de intensieve vishouderij. Tijd om er weer van te gaan genieten!

We gaan spoedig beginnen met het in de winkel zetten van een heel fraai assortiment. Dat assortiment zal dynamisch zijn omdat het aanbod seizoensafhankelijk is. Ook bij ons visassortiment geldt dat u als klant altijd met verzoeken kunt komen! Wij kijken dan met de vissers of het mogelijk is.  

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040