01 BLOG

Blog

Wij staan heel positief tegenover minder vlees eten, maar dan wel goed vlees - en dus OKvlees - eten! Veel mensen vinden het moeilijk om zonder vlees te koken, dus daarom dagen we jullie allen nu uit inspiratie met elkaar te delen!

Zoals al aangekondigd in onze laatste nieuwsbrief heeft Lies vanmorgen wat uren achter het fornuis doorgebracht voor 2 varianten op 1 bekend gerecht: Spaghetti Bolognese met vlees en eentje zonder vlees.3BskaqvRW6PW3KvkqwLWg thumb 1880

Hebben jullie een vleesgerecht die ook goed zonder vlees lekker gemaakt kan worden (of ga dit eens ontdekken bij jullie favo maaltjes...), mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met in het onderwerp: Koken met OKvlees.nl. Voor alle duidelijkheid: we ontvangen dan graag het vlees en vleesloze recept!

Wij zullen de gerechten dan posten en met jullie delen. Belangrijk is wel dat de link wordt meegestuurd of het boek & auteur wordt gestuurd. Als iets helemaal zelf bedacht is hoeft dit natuurlijk niet .

Onder alle inzendingen zullen wij een cadeaubon verloten van € 50,-.

Inspiratie voor deze gerechten is overal online te vinden, maar wij hebben onderstaande websites gebruikt en aangehouden vandaag:

 

 

 

aEtsAw3MTmmpf8hpuqnIUA thumb 187dDe "originele" Bolognese:


https://www.paolos.nl/de-originele-bolognesesaus-ragu-bol…/…

Het enige wat wij uit het recept niet hebben toegevoegd is het bouillonblokje; en die hebben we niet gemist! Hier kun je natuurlijk qua kruiden veel naar eigen smaak toevoegen.

 

 

 

oISgxsRURuiFqiw0GGZRyQ thumb 187eEn de vegetarische variant van Jamie Oliver:


https://www.okokorecepten.nl/…/jamie-oliver-vegetarische-sp…

Wij vinden het zelf lekker om de saus vlak voor deze klaar is met de staafmixer iets te pureren, omdat dit een bijna gehakt-achtig effect geeft. Hiermee lijkt de vega variant qua mondgevoel erg op de vleesvariant. De smaak is geweldig! Met linzen vinden wij de saus snel wat droog, zeker na pureren. Eerder hebben we dit gerecht eens gemaakt met 2/3 blikjes tomatenpuree en 1 blikje gepelde tomaten. Dit gaf meer smaak. Eventueel zou groentebouillon een extra boost kunnen geven.

 

 

Succes en eet smakelijk!

We krijgen regelmatig de vraag of grasgevoerd rundvlees biologisch is. En andersom, of biologisch rundvlees ook grasgevoerd is. Tijd voor een duidelijk antwoord!

Het antwoord op beide vragen is nee. Grasgevoerd rundvlees is niet biologisch. En dat heeft een eigenlijk niet zo’n inhoudelijke reden: het is niet biologisch omdat er niet op gecontroleerd word. De runderen worden op een manier gehouden die wel aan de eisen van biologisch voldoet. Zoals veel ruimte, heel veel ruimte, en geen bestrijdingsmiddelen gebruik. Maar omdat Skal er niet op controleert mag het niet biologisch heten. Zo werkt een keurmerk nu eenmaal.De biologische runderen zijn niet grasgevoerd. In de weideperiode krijgen de runderen gras en kruiden te eten en zijn ze dus wel grasgevoerd. Maar in de stalperiode krijgen ze ook kuilvoer (gras en mais), granen en eiwitrijke gewassen waaronder mogelijk ook soja. 

We hebben dit jaar wel biologisch kalkoenvlees voor de kerst, maar helaas geen hele kalkoenen. De reden hiervoor is dat PostNL het voor de kerst zo druk gaat krijgen dat we ernstig rekening moeten houden met vertragingen. Daarom verzenden we de week voor kerst niet meer. En zo'n grote kalkoen past nu eenmaal niet in een vrieslade.... Maar niet getreurd! We hebben wel kalkoenfilet, drumsticks en ontbeende dijen in de winkel! Kijk hier maar eens!

Wat achtergrond bij de kalkoenen. Ze komen uit Duitsland. Via een link bij de kalkoenen in de webwinkel kunt u een leuk youtube filmpje van de dieren bekijken. De kalkoen kunnen - ze zijn tenslotte biologisch - buiten komen. En heel belangrijk voor het bosdier dat een kalkoen is, ze hebben beschutting. Ze kunnen minstens 8 uur per dag buiten zijn. De kalkoenen worden minimaal 20 weken oud.  ZE zijn van het wel bekende ras 'KellyBronze'. 

 

 

 

Het laten bezorgen van uw bestelling bij OKvlees.nl door PostNL roept af en toe vragen op. En het zijn heel logische vragen. We beantwoorden hieronder de meest belangrijke vragen:

PostNL heeft toch geen gekoeld transport?

Nee, dat hebben ze inderdaad niet. Wij zorgen zelf voor het bevroren houden van het vlees. We stoppen uw bestelling in een isolerende verpakking. Die zorgt er voor dat het vlees lang bevroren blijft. Maar niet goed genoeg. We voegen daarom droogijs toe aan uw zending. Dat is vast kooldioxide dat heel erg koud is: bijna 80 graden onder nul. Hierdoor blijft uw bestelling goed bevroren. Bij aankomst de volgende dag zal het (veel) kouder dan 20 graden onder nul zijn. Hier kunt u meer lezen over droogijs.

PostNL is niet altijd betrouwbaar. Hoe zit het dan met mijn bestelling?

Allereerst: PostNL is juist erg betrouwbaar. In de communicatie zijn het soms horken, met de logistiek doen ze goed! Voor redelijke kosten kunnen wij het vlees in heel Nederland én Vlaanderen bij u laten bezorgen. En het gaat in meer dan 98% van de verzendingen goed. En PostNL heeft meerdere bezorgopties. We kunnen uw bestelling  overdag, 's avonds én bij afhaallocaties laten bezorgen. En dat doen ze gewoon erg goed.MAAR! Ze hebben geen 100% score. Soms zijn zendingen vertraagd. Uw bestelling komt dan een dag later bij u. We vragen u wel om met deze vertraging rekening te houden! Wij doen dat door zoveel droogijs toe te voegen dat ook vertraagde bestellingen vrijwel altijd goed bevroren bij u aankomen. Ook in de hoogzomer, als het warmer is dan 30 graden! 'Vrijwel altijd goed' betekent dat we soms geconfronteerd worden met toch wat ontdooiende producten. U kunt ons  dan altijd benaderen: we lossen het dan op! Dat is wel de 100% garantie die we geven. 

 Er zit geen droogijs meer in de zending. Is dat wel goed?

Dat kan zeker geen kwaad! Omdat we rekening houden met een dag vertraging zult u als uw bestelling netjes op tijd gebracht wordt - en dat is meestal het geval - wat droogijs kunnen aantreffen. Maar dat hoeft zeker niet! Droogijs is erg instabiel. In een paar uur is het verdwenen, en dan zit de koude waar we het willen hebben: in het vlees. Dus, geen probleem als u enkel lege zakjes droogijs aantreft. Voel maar aan het vlees; dat zal hard bevroren zijn.

 

Nu er helaas meldingen zijn dat er ook in Nederlandse slachthuizen dezelfde wanstoestanden kunnen voorkomen als in het Belgische slachthuis - nee hoor in Nederland gebeurt dit niet ? - krijgen we weer veel vragen hoe bij ons de slacht gaat. Het blog van toen staat nog steeds...

De gruwelijke beelden gemaakt door Animal Rights in het Belgische slachthuis hebben heel veel losgemaakt. Ik denk dat dit zoveelste vleesschandaal voor veel mensen de druppel is om te stoppen met vlees. Wij hebben er veel vragen over gehad, zowel van klanten als van niet klanten.  En de essentie van de vraag was altijd: wie garandeert mij dat de slacht bij jullie wél respectvol gaat?

Ik verwijs in ieder geval dan naar deze tekst op onze site, waarin de OKvlees.nl keten beschreven wordt. Wij werken met kleinschalige, ambachtelijke slachterijen. Dat is op zichzelf géén garantie dat de slacht goed verloopt. Kleinschalige slacht is niet per definitie beter dan grootschalige. Net zo goed als een kleine boer niet per definitie beter voor zijn dieren zorgt dan een grote boer. Ook bij kleine slachthuizen zijn misstanden mogelijk, en die zijn er ook geweest. Wel is naar mijn mening de kans op misstanden groter in grote slachthuizen. Als er 25.000 tot 35.000 varkens per week geslacht worden dan lijkt het mij heel moeilijk om een varken nog als een levend wezen te zien. Het werk moet haast wel afstompen. Een dier verword tot grondstof, en de productie mag onder geen beding vertraging ondervinden. En als het management dan ook nog eens niet ingrijpt dan gaat het zo gruwelijk fout als in België gebeurd is. Bij de kleine slachters is de ‘productiedruk’ lager. De slachtlijn kan zonder problemen even stilstaan... En het varken wordt nog als dier gezien. Als – en die ‘als’ is een essentiële voorwaarde - dat gecombineerd gaat met goed leiderschap en ambacht, dan zal er sprake zijn van een zo respectvol mogelijke slacht. En ik ben er van overtuigt dat bij onze slachters dat het geval is. Het zijn ambachtsmannen met passie voor hun werk. Gaat het nooit mis bij die kleinere slachthuizen? Natuurlijk wel. Maar er is tijd en de rust om te corrigeren. Daarnaast zijn er vanzelfsprekend de externe NVWA controleurs  aanwezig bij de slacht.

Ik heb dus het volste vertrouwen dat bij OKvlees.nl het dierwelzijn tot en met het laatste moment, de slacht, zo goed mogelijk geborgd is. Maar vooral omdat de slachters naar mijn overtuiging respectvol met de dieren willen en kunnen omgaan.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040