01 BLOG

Blog

Wij verkopen forellen en gerookte forelfilet van viskwekerij Het Smallert. Een hele mooie kwekerij in het Gelderse Emst. Viskwekerijen hebben niet altijd een goede naam. Ook wij delen filmpjes van echt gruwelijke kwekerijen in het buitenland. Maar het Smallert is zo OK! 


De foto’s spreken bijna voor zich.

smallert een

smallert twee

 

smallert drie

 

https://youtu.be/aowIgoalLpk

 

 

Niks geen volgeladen basins. De forel heeft ruimte. Ze krijgen vers water, tien kubieke meter (!) per uur per basin. Water dat uit de grond opwelt en bijna per fles verkocht kan worden. Helemaal OKvis dus. Waar wij blij van worden!

 

 

Deze vraag krijgen we regelmatig, en die gaan we hier beantwoorden. Maar eerst maar eens uitleg wat biologisch nu eigenlijk is. Dan weten we tenminste waar we over praten. 

Landbouw en landbouwproducten mogen alleen biologisch genoemd worden als ze voldoen aan de eisen die in Europese wetgeving zijn vastgelegd. Dit is heel belangrijk. Een boer - of slager - mag dus niet zo maar zeggen dat iets biologisch is. Er is een eenduidige set spelregels waar je gewoon aan moet voldoen. 

De regels hebben betrekking op duurzaamheid. Het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen is bijvoorbeeld strak gereguleerd. Dierwelzijn is ook een wezenlijk onderdeel van de wetgeving. Hier kunt u er meer over lezen. Zo is het aantal dagen dat de dieren buiten moeten kunnen zijn strak omschreven.

De naleving van wetten moet gecontroleerd worden, zeker ook als er grote bedragen in het geding zijn. En het loont heel erg om te frauderen met biologisch vlees omdat het nu eenmaal flink veel duurder is dan regulier vlees. Voor de controle zijn er onafhankelijke instanties. In Nederland is dat Skal. Deze organisatie voert audits uit. Die controles zijn grondig! Bij OKvlees.nl bijvoorbeeld wordt dan van een willekeurige klant bestelling gekozen. Wij moeten dan laten zien dat alle stappen keurig aan de regels voldoen, het vlees ook echt biologisch is en dat alle partners die betrokken zijn bij dat product óók biologisch gecertificeerd zijn. Als we niet kunnen laten zien dat een biologisch kipfilet echt van de biologische Polderhoen komt dan is er een groot probleem. 

De vraag, hoe weet u nu of iets echt biologisch is? DEU Organic Logo Colour 54x36mm kopieat kunt u op  verschillende manieren zien. Op het product moet het Europese groene EKO logo staan (voorbeeld). Bij de productnaam moet de toevoeging EKO of Biologisch staan. Verder moet de code van de controlerende instantie Skal (NL-BIO 001) op de verpakking staan. Als dit er niet opstaat dan is het geen bio. Zo simpel is het. 

U kunt nog verder gaan. Ook op de site van de webwinkel moet het EKO logo staan. Een bedrijf dat biologisch gecertificeerd is wordt genoemd op de site van Skal. Daar kunt u het certificaat vinden . Vind u het bedrijf niet, dan is het mogelijk foute boel. U kunt dan ook overwegen om het bij Skal te melden. (wij doen dat wél). 

Er zijn bedrijven die wel gratis willen meeliften op het succes van biologisch. En termen gebruiken als ‘net zo goed als biologisch’ of ‘beter dan biologisch’. Dat kan natuurlijk waar zijn. Maar onderbouw dat dan wél. En zeg er ook wel bij dat er geen onafhankelijke controle is. Laatst kwam ik tegen dat dieren uit de natuur per definitie biologisch zijn. Dat is onzin of een wat flauw woordgrapje. Levende wezens zijn nu eenmaal biologisch. Maar niet alles wat leeft voldoet aan de eisen die bij het keurmerk biologisch horen. Daarom is wild ‘gewoon’ wild. En vlees gecertificeerd volgens de Europese regels biologisch vlees. 

Wij staan heel positief tegenover minder vlees eten, maar dan wel goed vlees - en dus OKvlees - eten! Veel mensen vinden het moeilijk om zonder vlees te koken, dus daarom dagen we jullie allen nu uit inspiratie met elkaar te delen!

Zoals al aangekondigd in onze laatste nieuwsbrief heeft Lies vanmorgen wat uren achter het fornuis doorgebracht voor 2 varianten op 1 bekend gerecht: Spaghetti Bolognese met vlees en eentje zonder vlees.3BskaqvRW6PW3KvkqwLWg thumb 1880

Hebben jullie een vleesgerecht die ook goed zonder vlees lekker gemaakt kan worden (of ga dit eens ontdekken bij jullie favo maaltjes...), mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met in het onderwerp: Koken met OKvlees.nl. Voor alle duidelijkheid: we ontvangen dan graag het vlees en vleesloze recept!

Wij zullen de gerechten dan posten en met jullie delen. Belangrijk is wel dat de link wordt meegestuurd of het boek & auteur wordt gestuurd. Als iets helemaal zelf bedacht is hoeft dit natuurlijk niet .

Onder alle inzendingen zullen wij een cadeaubon verloten van € 50,-.

Inspiratie voor deze gerechten is overal online te vinden, maar wij hebben onderstaande websites gebruikt en aangehouden vandaag:

 

 

 

aEtsAw3MTmmpf8hpuqnIUA thumb 187dDe "originele" Bolognese:


https://www.paolos.nl/de-originele-bolognesesaus-ragu-bol…/…

Het enige wat wij uit het recept niet hebben toegevoegd is het bouillonblokje; en die hebben we niet gemist! Hier kun je natuurlijk qua kruiden veel naar eigen smaak toevoegen.

 

 

 

oISgxsRURuiFqiw0GGZRyQ thumb 187eEn de vegetarische variant van Jamie Oliver:


https://www.okokorecepten.nl/…/jamie-oliver-vegetarische-sp…

Wij vinden het zelf lekker om de saus vlak voor deze klaar is met de staafmixer iets te pureren, omdat dit een bijna gehakt-achtig effect geeft. Hiermee lijkt de vega variant qua mondgevoel erg op de vleesvariant. De smaak is geweldig! Met linzen vinden wij de saus snel wat droog, zeker na pureren. Eerder hebben we dit gerecht eens gemaakt met 2/3 blikjes tomatenpuree en 1 blikje gepelde tomaten. Dit gaf meer smaak. Eventueel zou groentebouillon een extra boost kunnen geven.

 

 

Succes en eet smakelijk!

We krijgen regelmatig de vraag of grasgevoerd rundvlees biologisch is. En andersom, of biologisch rundvlees ook grasgevoerd is. Tijd voor een duidelijk antwoord!

Het antwoord op beide vragen is nee. Grasgevoerd rundvlees is niet biologisch. En dat heeft een eigenlijk niet zo’n inhoudelijke reden: het is niet biologisch omdat er niet op gecontroleerd word. De runderen worden op een manier gehouden die wel aan de eisen van biologisch voldoet. Zoals veel ruimte, heel veel ruimte, en geen bestrijdingsmiddelen gebruik. Maar omdat Skal er niet op controleert mag het niet biologisch heten. Zo werkt een keurmerk nu eenmaal.De biologische runderen zijn niet grasgevoerd. In de weideperiode krijgen de runderen gras en kruiden te eten en zijn ze dus wel grasgevoerd. Maar in de stalperiode krijgen ze ook kuilvoer (gras en mais), granen en eiwitrijke gewassen waaronder mogelijk ook soja. 

We hebben dit jaar wel biologisch kalkoenvlees voor de kerst, maar helaas geen hele kalkoenen. De reden hiervoor is dat PostNL het voor de kerst zo druk gaat krijgen dat we ernstig rekening moeten houden met vertragingen. Daarom verzenden we de week voor kerst niet meer. En zo'n grote kalkoen past nu eenmaal niet in een vrieslade.... Maar niet getreurd! We hebben wel kalkoenfilet, drumsticks en ontbeende dijen in de winkel! Kijk hier maar eens!

Wat achtergrond bij de kalkoenen. Ze komen uit Duitsland. Via een link bij de kalkoenen in de webwinkel kunt u een leuk youtube filmpje van de dieren bekijken. De kalkoen kunnen - ze zijn tenslotte biologisch - buiten komen. En heel belangrijk voor het bosdier dat een kalkoen is, ze hebben beschutting. Ze kunnen minstens 8 uur per dag buiten zijn. De kalkoenen worden minimaal 20 weken oud.  ZE zijn van het wel bekende ras 'KellyBronze'. 

 

 

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040